UU-student Selma Poutsma Olympisch kampioen

Foto: Tara van den Broek

Nederland was als wereldkampioen favoriet voor het Olympisch goud en maakte die status waar. Het Nederlandse kwartet hield Zuid-Korea en China achter zich.

Poutsma was zoals altijd startrijder van het Nederlandse viertal. Met haar snelle start zette ze het Nederlandse team op het spoor naar de overwinning. Voor de camera van NU.nl zei ze: “Ik ben blij dat we met een harde start de koppositie konden pakken, zodat we konden doen waar we goed in zijn: vanaf de start op kop rijden.”

De overwinning op de aflossing was voor Poutsma een gouden slotakkoord voor een toernooi waarop ze geen finaleplaats wist te behalen op de individuele nummers waar ze aan deelnam. Een medaille op de gemengde aflossing liep ze vorig weekeinde net mis door een valpartij van teamgenoot Suzanne Schulting.

Poutsma is de tiende sporter met een gouden Olympische plak die in Utrecht studeerde en de eerste wintersporter. Behalve de hockeyers Caia van Maasakker, Wieke Dijkstra, Marilyn Agliotti, Eefke Mulder. Laurien Leurink, Josine Koning en Anneloes Nieuwenhuizen, hadden ook waterpolo'er Alette Sijbring en zwemmer Maarten van der Weijden Olympisch succes.

Kort voor de jaarwisseling interviewde DUB Poutsma als een van de Veelbelovende Vijftien van 2021, de jaarlijkse lijst met opzienwekkende UU-studenten. 

Advertentie