UU vraagt pensioenfonds ABP alleen nog te beleggen in duurzame bedrijven

Foto: ABPfossielvrij.nl

Actiegroep Fossil Free UU heeft het College van Bestuur gevraagd om de banden te breken met niet-duurzame partners als ABN Amro en om het ABP te wijzen op beleggingen van het pensioenfonds in niet-duurzame bedrijven. Alle medewerkers van de UU zijn verplicht aangesloten bij ABP en investeren daarmee indirect in deze niet-duurzame bedrijven zoals oliemaatschappijen.

Nu heeft het universiteitsbestuur gereageerd. Gisteren heeft het CvB het pensioenfonds een brief gestuurd met daarin de vraag of ABP alleen nog wil beleggen in energievormen die toekomstbestendig zin. Ook vraagt het college of bedrijven waar ABP in investeert en nog niet ‘doordrongen zijn van de klimaatproblematiek en de urgentie, te verleiden tot transitie’. Als laatste vraagt de UU het pensioenfonds om een duidelijke langetermijnvisie te formuleren die voorbij 2020 strekt, gekoppeld aan doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs.

Op de vraag van Fossil Free UU om over te stappen op een duurzame bank en de banden te verbreken met ABN Amro is nog geen antwoord gekomen. Ook niet nadat de actievoerders begin dit jaar hun verzoek nog eens herhaalden aan collegevoorzitter Marjan Oudeman. Toen Oudeman aankondigde niet nog een termijn collegevoorzitter van de UU te willen zijn en vertelde per juli 2017 te vertrekken, klom wiskundestudent Koen Helwegen van Fossil Free UU in de pen en schreef er een opinie  waarin hij oproept om naar een echt duurzame opvolger uit te kijken.

Advertentie