'Het is ons beloofd'
Vakbonden willen via een UU-site communiceren met achterban

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de universiteiten zijn weer begonnen. De vakbonden FNV en AOb hebben een pittige looneis neergelegd: 7 procent en jaarlijks een inflatiecorrectie. De bonden zouden hier graag over willen communiceren met alle medewerkers van de Universiteit Utrecht, maar daar hebben ze tot nog toe geen mogelijkheid voor. “Dat moet nú dus anders”, zegt de nieuwe woordvoerder en FNV-lid Gerwin van Schie van de vakbonden in het Lokaal Overleg.
In het Lokaal Overleg vergaderen de vakbonden met de collegevoorzitter en de directeur Human Resources over universitaire regelingen waarover lokaal afspraken mogelijk zijn en arbeidsomstandigheden. Deze vergaderingen zijn niet openbaar. “Maar aan het einde van elke vergadering bespreken we over welke afspraken we mogen communiceren. En daar zit het probleem, want de opties om dit te doen zijn op dit moment enorm beperkt”, zegt Van Schie.
Toegezegd
In de cao Nederlandse Universiteiten staat in bijlage D dat “de vakbonden in de gelegenheid moeten worden gesteld om gebruik te maken van de communicatiekanalen van de universiteit om aandacht te vragen voor hun activiteiten op de werkvloer. Verspreiding kan online of via fysieke uitingsvormen”. Tot nog toe hebben de vakbonden die mogelijkheid nog niet gekregen op de UU.
Van Schie: “Jaren geleden is ons al toegezegd dat we een pagina op het intranet of de UU-site zouden krijgen, maar die is er dus nog steeds niet. Nu hangen we weleens posters van de vakbonden op, maar we krijgen niet altijd toestemming om dat te doen, omdat de receptionisten niet weten dat wij dat mogen. Maar voor inhoudelijke berichten hebben we op dit moment dus geen mogelijkheden.” Hij verwijst naar andere universiteiten waar de bonden wel een intranetpagina hebben zoals de Universiteit van Amsterdam of een pagina hebben op de openbare website zoals de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Intranet
Directeur HR Aletta Huizenga is bekend met de vraag van de vakbonden, maar laat in een schriftelijke reactie weten dat er nog geen praktische oplossing is gevonden voor een pagina op Intranet. Met name het updaten en aanvullen van de informatie op een aparte pagina is moeilijk. Zij vindt het Intranet geschikter voor de vakbonden dan een pagina op de uu.nl-site omdat de informatie alleen werknemers aangaat. “We moeten met de vakbonden hier tijd voor maken om goed naar te kijken. We zullen hier het gesprek in het LO over vervolgen.” Ze verwijst naar de UU-pagina’s die nu al enige informatie geven over de vakbonden en het Lokaal Overleg.
Van Schie geeft aan dat als het Intranet niet goed geschikt is voor deze doeleinden, een openbare pagina ook zou volstaan. “Er zijn tenslotte genoeg onderdelen van de UU, zoals bijvoorbeeld onderzoeksprojecten, die ook regelmatig zelfstandig nieuws over onderzoeksresultaten, evenementen en andere zaken delen via hun eigen pagina.” Hij zegt dat het belangrijk is dat de vakbonden de werknemers kunnen bereiken. Zij moeten weten dat wij bestaan en wat wij doen en dat we bereikbaar zijn voor vragen. Dat moet niet zoals nu vaak het geval is, afhangen van persoonlijke contacten of ontmoetingen. Het is belangrijk dat we informatie kunnen uitwisselen met alle werknemers om te weten wat er zoal op de werkvloer speelt.”
Het Lokaal Overleg
In het Lokaal Overleg vergadert de voorzitter van het College van Bestuur en de directeur HR met werknemers van de UU die zijn afgevaardigd door de vakbonden FNV, CNV, AOb en AC/FBZ. Ze komen in principe elke maand bijeen. Hier worden uiteenlopende onderwerpen besproken: van het vastleggen van verplichte verlofdagen tot het terugdringen van de werkdruk en sociale veiligheid op de werkvloer.
Ook worden in het Lokaal Overleg de zogeheten arbeidsvoorwaardengelden verdeeld, een bedrag van zo’n 4,5 miljoen euro. Van dit geld wordt onder meer de compensatie voor ouderschapsverlof van tijdelijke medewerkers uit betaald, diversiteitstrainingen en verschillend ander ontwikkelaanbod voor medewerkers.