'Bericht ging al jaren rond'

Veritas schorst leden om app-rel

Foto DUB

In een mail aan de 1700 leden distantieert het Veritasbestuur zich opnieuw van de teksten in het appbericht dat door Tim Hofman van YouTube-kanaal Boos op sociale media werd geplaatst. Die teksten zouden volgens preses Sophie Pizzuto “sneu, treurig en respectloos” zijn en in strijd met de interne gedragscode.

De vereniging is een interne rechtsprocedure gestart, schrijft Pizzuto. Tot duidelijk wordt wat de sanctie is die betrokkenen krijgen opgelegd, zijn ze geschorst. Ze mogen niet in de societeit komen of aan activiteiten deelnemen.

Volgens de preses toont de kwestie aan hoe belangrijk het is dat de vereniging twee jaar geleden een campagne is gestart tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tegelijkertijd ziet ze dat er meer moet gebeuren. “Het signaal is pijnlijk, maar duidelijk. Niet alle leden begrijpen de impact van dergelijke teksten.”

Vergissing
In de mail aan de leden is ook een excuus van het ‘verticale’ dispuut Fubar opgenomen. Volgens het dispuut waarin jaarclubs uit verschillende jaargangen zijn vertegenwoordigd, ging het om bericht dat al jarenlang circuleert. Jaarclub Bandolero was gevraagd het opnieuw te appen naar een andere jaarclub als uitnodiging voor een bijeenkomst deze week. De leden van die jaarclub werden onder meer uitgemaakt voor “stomabeffers” en gevraagd “de nummers van de drie geilste hoeren uit jullie jaartje” mee te nemen.  

Dat de app werd verstuurd “zonder inhoudelijke aanpassingen” noemt Fubar “een grote vergissing waar we verantwoordelijkheid voor willen en zullen nemen”. Jaarclub Bandolero sluit zich bij dit excuus aans en noemt de teksten eveneens “onacceptabel”.

Klaarblijkelijk is het niet de eerste keer dat Fubar op het matje wordt geroepen. In de mail zegt het dispuut “zich ervan bewust te zijn dat het zich in de afgelopen jaren heeft gepresenteerd op een manier die niet door de beugel kan”. Het dispuut zegt het incident te willen aangrijpen om een eerder ingezet veranderproces “met urgentie door te voeren”.

Advertentie