Verwarming in collegezalen en kantoren stapsgewijs naar 19 graden

Foto: Shutterstock

Het is mooi lenteweer en het is een collegevrije week. De meeste studenten en medewerkers hebben het daarom waarschijnlijk nog niet gemerkt, maar de maximale temperatuur in collegezalen en kantoorruimten is deze week verlaagd van 21 naar 20 graden. Over enkele weken gaat de thermostaat naar 19 graden.

De universiteit wil nog uitzoeken in welke onderzoeksruimten temperatuurverlaging eveneens mogelijk is. Dat is vaak afhankelijk van het onderzoek dat er plaatsvindt.

Knop om
De Nederlandse overheid vraagt bedrijven, instellingen en particulieren met de campagne Zet ook de knop om minder energie te verbruiken. Op die manier moeten de klimaatdoelstellingen van het kabinet in zicht blijven en kan bovendien de afhankelijkheid van Russisch gas afnemen.

Onder meer in een vergadering van de Universiteitsraad eerder deze maand werd er door studenten bij het UU-bestuur op aangedrongen om gevolg te geven aan dat verzoek.

Extra laagje
In een nieuwsbericht zegt UU-voorzitter Anton Pijpers dat de universiteit niet achter kan blijven nu de overheid het goede voorbeeld geeft. Hij hoopt dat studenten en medewerkers begrip hebben, “en dat wie het fris heeft, bereid is een extra laagje aan te trekken”.

Pijpers belooft te zullen evalueren wat de temperatuurverlaging de universiteit oplevert en hoe het studenten en medewerkers bevalt. Een universitaire werkgroep gaat het energieverbruik monitoren. Overwogen wordt ook om de temperatuur in de gebouwen in de zomermaanden wat hoger te zetten, zodat er minder gekoeld hoeft te worden.

Tags: energie | klimaat

Advertentie