Driemaal hockey goud en zilver in de roeiboot

Vier UU’ers met medailles terug in Nederland

medaille uitreiking hockey, schermafbeelding Eurosport
Tjep Hoedemakers krijgt gouden medaille. Schermafbeelding Eurosport

Net voor de zomer publiceerde DUB een overzicht van alle UU’ers en alumni die mee gingen doen aan de Spelen. Dat waren er dertien. De meeste UU’ers kwamen in actie op het hockeyveld en dat ging niet bepaald onsuccesvol. De Nederlandse hockeyers zorgde in Parijs namelijk voor een unieke dubbel door zowel met de dames als met de heren het goud te pakken. 

De heren speelde hun finale tegen Duitsland, zonder de geblesseerde Tjep Hoedemakers, promovendus aan het UMC. Hij bleef in de halve finale tegen Spanje, niet in de buurt van de bal, liggen op het gras. “Toen ik op de grond lag wist ik eigenlijk wel dat het niet goed was”, vertelt Hoedemakers, “ik ging nog naar binnen om getapet te worden maar daar heb ik van de misselijkheid tien minuten op de grond gelegen. Later bleek dat mijn enkelband was gescheurd en dat er schade aan het bot was.”

UU-alumnus Thierry Brinkman (rechten) was wel van de partij en zorgde in het laatste kwart voor de openingstreffer, met een spannend vierde kwart en een Duitse gelijkmaker tot gevolg. Dus moest de wedstrijd beslist worden in shout-outs. Deze werden, ondanks twee uitblinkende keepers, gewonnen door Nederland. 

Zenuwachtigste op de tribune
“Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Je wilt kosten wat het kost goud binnenhalen, maar je hebt er zelf helemaal geen invloed meer op,” evalueert Hoedemakers op de wedstrijd, “maar na het laatste fluitsignaal, vergeet je dat allemaal.” 

“Het voelt nog steeds vrij bizar en onwerkelijk. Zeker als je ziet wat het bij andere los maakt. Er worden veel huldigingen voor ons georganiseerd en zelf heb ik wel meer dan honderd berichtjes gehad met felicitaties. Ook heb ik gehoord dat collega’s tijdens de pauze samen een wedstrijd keken en heb ik mijn copromotor samen met zijn dochter op de tribune zien zitten.” 

Terug is Nederland is het voor de promovendus nog een paar dagen feest, voordat hij weer aan de slag gaat. “Mijn collega stuurde me al een berichtje dat ik even moest laten weten wanneer ik weer aan de slag ging, dus daar zal ook nog wel het een en ander gebeuren.” 

Twee shout-outs in twee dagen
In de finale bij de vrouwen was China – van oud Nederland bondscoach Alyson Annan – de tegenstander. In deze finale was er een basisplek voor beide UU-studenten, Luna Fokke (informatiekunde) en Frédérique Matla (sociale psychologie), maar dat kon niet voorkomen dat de Chinezen vroeg op voorsprong kwamen. 

De gelijkmaker viel pas in het vierde kwart, dus ook hier moesten shout-outs de beslissing brengen. Door onder andere een uitmuntte keepster Veenendaal en een goeie shout-out van UU-alumnus Marijn Veen (psychologie), werd het olympisch goud veiliggesteld. 

Met haar tweede gouden medaille is Matla nu de op een na best presteerde UU’er op de olympische spelen, achter hockeyster en oud-economiestudent Caia van Maasakker (tweemaal goud en een keer zilver). Het is wel een plek die Matla moet delen met de hockeyster en oud-filosofiestudent Marilyn Agliotti (ook twee keer goud). 

Roeien
De andere UU’ers kwamen beide uit op de roeibaan. Daarbij was de mannen acht, met UU’er Jacob van de Kerkhof aan boord, goed voor zilver. De promovendus aan de rechtenfaculteit kwam met de mannen acht via de herkansingen uiteindelijk in de finale terecht, waar ze in een spannende race meededen om het goud. Uiteindelijk moesten ze hun meerdere erkennen in Groot-Brittannië, maar wisten ze America achter zich te houden. 

Eli Brouwer, student Bioinformatics & Biocomplexity, werd met de dubbel vier verwezen naar de B-finale. Deze wonnen ze uiteindelijk, wat ze een zevende plek opleverde. Een mooie prestatie, maar dat maakt Brouwer wel de enige UU-sporter die niet thuiskwam met een medaille. 

Alumni op de atletiekbaan
Naast de roeibaan en het hockeyveld kwamen er nog een aantal UU-alumni in actie. Daarvan was Cathelijn Peeters (Molecular and Cellular Life Sciences) de meest succesvolle. Op de 4x400m gemengde estafette liep Peeters als serieloper, om zo Femke Bol uit te wind de houden. Zonder dat Peeters in de finale in actie kwam leverde dit haar een gouden plak op. In de finale van de 4x400m voor vrouwen kwam ze wel in actie en liep ze, samen met Lieke Klaver, Lisanne de Witte en slotloopster Bol, naar het zilver, ver achter America. In haar persoonlijke toernooi op de 400m horde haalde ze de finale niet.

Alumnus Liberal Arts and Sciences Jorinde van Klinken, kwam bij het discuswerpen niet verder dan de zevende plaats. Bij het kogelstoten kwam ze niet door de kwalificatie heen en kon ze zich niet bewijzen in de finale. En dat terwijl ze bij het EK in Rome nog zilver wist binnen te slepen op beide onderdelen. 

Ook bij de andere atletiekonderdelen was er geen eremetaal voor UU-alumni. Nick Smidt (Business Informatics) bleef bij de 400m horden steken in de halve finale en Anne Luijten (Sustainable Development) finishte als 50ste op de marathon. 

De laatste twee alumni kwamen in actie op de mountainbike en de triatlon. Oud-student geneeskunde Anne Terpstra eindigde haar mountainbikerace op de negende plek. Ze was daarmee niet de beste Nederlandse. Puck Pieterse greep namelijk, door een lekke band vlak voor het einde, net naast het podium en finishte op een 4 plek. 

Oud UCU’er Eloi Adjavon was deze spelen de eerste triatleet die voor Togo meedeed aan de olympische triatlon. Het land heeft tot nu toe pas een medaille ooit gewonnen op de spelen en het lukte Adjavon niet om daar een medaille aan toe te voegen. Hij werd in de triatlon zelfs op een ronde achterstand gezet. 

Advertentie