Dertien keer kans op Olympische roem

Welke UU’ers gaan pieken in Parijs?

Olympische Helden 2024 Foto's KNHB, Shutterstock, illustratie DUB
Foto's KNHB, Shutterstock, illustratie DUB

“Twaalf jaar geleden zat ik met mijn familie op de tribunes in Londen. Dat ik nu zelf naar de Olympische Spelen mag, is letterlijk een jongensdroom.” Tjep Hoedemakers is sinds ruim een jaar promovendus in het UMC. Hij doet parttime onderzoek naar trombose in de arm. Na de Spelen moet hij zijn masteropleiding in Rotterdam nog afmaken. 

De aanvaller van topclub Rotterdam mag met het Nederlands hockeyteam naar Parijs. Eerder deze maand kreeg de onderzoeker in opleiding het verlossende telefoontje van de bondscoach. “Dat was echt nagelbijten. Ik ben lang geblesseerd geweest. Het EK dat Nederland won, had ik gemist. Maar gelukkig viel het kwartje mijn kant op.”

De Utrechtse promovendus heeft zijn uitverkiezing deels te danken aan een opmerkelijke specialiteit: die van ‘suicide uitloper’. Een van zijn taken is om bij een strafcorner van de tegenstander zo snel mogelijk naar voren te lopen om een zo groot mogelijk deel van het doel af te schermen, met het risico dat hij een snoeiharde bal tegen zijn lichaam krijgt. 

Om die reden draagt hij verstevigde scheenbeschermers en schoenen, en bij het uitlopen zelfs een masker, een toque (kruisbeschermer) en kniebeschermers. “Je moet hier een beetje gek voor zijn, maar ik heb er hard op getraind. En dat betaalt zich nu gelukkig uit.”

In Parijs moet het Nederlands team voor niets minder dan een gouden plak gaan, vindt Hoedemakers. “We staan nummer één op de wereldranglijst. Dan moet je die ambitie ook durven uitspreken. Maar bij het mannenhockey zijn er wel meer kanshebbers dan bij de vrouwen. België, Australië, Engeland, ze kunnen zomaar goed voor de dag komen. En van India weet je het ook nooit.”

In het ziekenhuis krijgt hij in ieder geval veel steun van zijn begeleidingsteam en van andere promovendi. Enkele artsen zullen op de tribune zitten in Parijs. “Er lopen behoorlijk wat hockeyliefhebbers rond. Die leven echt mee.”

Tjep Hoedemakers Foto: Hockeyconnect

Tjep Hoedemakers Foto: Hockeyconnect

Meer dan in Tokio
Tjep Hoedemakers is een van de dertien Utrechtse studenten*, promovendi en alumni die deze zomer in Parijs een gooi gaan doen naar Olympische glorie. Daarmee is de ‘Utrechtse’ afvaardiging net iets groter dan bij de Olympische Spelen in Tokio toen er tien deelnemers in Utrecht studeerden of gestudeerd hadden.

Behalve Hoedemakers maakt alumnus Rechten Thierry Brinkman deel uit van de Nederlandse mannenhockeyselectie. Hij was er vier jaar geleden ook bij. Hoewel hij voor vertrek naar Japan Nederland als favoriet aanmerkte, eindigde het toernooi in een deceptie. Nederland werd slechts zesde.

Hoewel er in het verleden behoorlijk wat Utrechtse hockeyers deelnamen aan de Olympische Spelen werd er niet eerder goud gewonnen door een UU’er. Bij de Spelen van 1996 en 2000 waren geen Utrechtse studenten of promovendi actief in het gouden mannenteam. 

Dames succesvol
De Nederlandse hockeydames zijn de regerend Olympisch kampioen en gaan proberen hun titel te verdedigen. In de selectie voor Parijs zitten drie spelers met een UU-link. 

Masterstudent Sociale Psychologie Frédérique Matla was er in Tokio al bij, maar studeerde toen nog niet in Utrecht. Marijn Veen moest zich vier jaar geleden vanwege fysieke problemen afmelden, maar is nu – inmiddels met een bachelorbul van Psychologie op zak – wel van de partij. Ook bachelorstudent Informatiekunde Luna Fokke mag mee

Keeper en rechtenalumnus Josine Koning die vier jaar geleden nog eerste keus was in Oranje, is aangewezen als eerste reserve. Psychologiestudent Elzemiek Zandee en rechtenstudent Eline Jansen overleefden de laatste schifting helaas niet.

Historisch gezien zijn vrouwelijke hockeyers veruit de succesvolste UU-sporters op de Olympische Spelen. Inclusief Matla en Koning kregen acht UU-studenten en -alumni een gouden medaille omgehangen. Afgestudeerd econome Caia van Maasakker is met twee gouden Olympische medailles (Londen 2012 en Tokio 2021) en een zilveren (Rio 2016) de succesvolste UU-Olympiër aller tijden.

Behalve hockey is roeien altijd een van de sporten waarin Utrechtse studenten excelleren. Toch werd er nog nooit een gouden medaille gewonnen. Triton-roeiers Jacob van de Kerkhof, promovendus bij de rechtenfaculteit, en Eli Brouwer, student Bioinformatics & Biocomplexity, hopen daar verandering in te gaan brengen. Zij hebben een plekje weten te veroveren in de Nederlandse selectie. Van de Kerkhof in de Mannen Acht, Brouwer in de Vier zonder. Triton-clubgenoot Pieter van Veen is aangewezen als reserve, een ondankbare rol die Van de Kerkhof vier jaar geleden vervulde.

Met Femke Bol naar goud
Verder hebben zich maar liefst vijf atleten met UU-roots weten te plaatsen voor Parijs. Twee daarvan maken een serieuze kans op een medaille. Afgestudeerd masterstudent Molecular and Cellular Life Sciences Cathelijn Peeters maakt deel uit van snelle Nederlandse 4 x 400 meter estafetteploeg met Femke Bol. Discuswerper en alumnus Liberal Arts and Sciences Jorinde van Klinken werd onlangs tweede bij het EK en mikt ook op het ereschavot.

Een opmerkelijke Utrechtse deelnemer is ook Eloi Adjavon. Hij studeerde tien jaar geleden af aan het University College Utrecht en is in Parijs de eerste triatleet voor Togo op de Olympische Spelen. Adjavon zei eerder in een interview op de UU-site een inspiratie te willen zijn voor jonge Afrikaanse sporters.

Hordenloper en UU-alumnus Business Informatics Nick Smidt mag voor de tweede keer meedoen aan de Olympische Spelen. Hij gaat een poging doen om de finale te halen. Daarnaast zag marathonloper Anne Luijten haar droom werkelijkheid worden. Ook zij mag naar Parijs. Luijten voltooide in 2019 een master Sustainable Development aan de UU. 

De dertiende UU-deelnemer staat al voor de derde keer aan de start bij de Olympische Spelen. Mountainbiker Anne Terpstra werd in Rio vijftiende, in Tokio vijfde en is een outsider voor het podium in Parijs. Terpstra heeft een Utrechtse bachelorbul Geneeskunde op zak.

*De redactie van DUB heeft geprobeerd te achterhalen wie van de Olympische deelnemers aan de UU heeft gestudeerd of gewerkt. Er is geen garantie dat we compleet zijn. Klik voor álle UU’ers die ooit aan de Olympische Spelen deelnamen naar onze ‘Olympische helden’ of kijk hier voor een overzicht per Olympische Spelen Zijn we iemand vergeten? Laat het ons aub weten.  


 

Caia van Maasakker

Wie wonnen er eerder goud?  De elf meest succesvolle UU'ers op de Olympische Spelen:

-1 
Caia van Maasakker (Hockey / Economie) - goud 2012, zilver 2016, goud 2021

-2 
Marilyn Agliotti (Hockey / Filosofie) - goud 2008, goud 2012

-3
Eefke Mulder (Hockey / Rechten) - goud 2008, zilver 2004
Laurien Leurink ( Hockey / Psychologie) - goud 2021, zilver 2016

-5 
Anneloes Nieuwenhuizen (Hockey / Nederlands) - goud 1984, brons 1988

-6 
Wieke Dijkstra (Hockey / Bestuurs- & Organisatiewetenschap) - goud 2008
Josine Koning (Hockey / Rechten) - goud 2021
Frédérique Matla (Hockey / Psychologie) - goud 2021
Selma Poutsma (Shorttrack / Liberal Arts & Sciences -goud 2022
Alette Sijbring (Waterpolo / Geneeskunde) - goud 2008
Maarten van der Weijden (Zwemmen / Wiskunde) -2008

 

Advertentie