Vijfhonderd studenten mentor van vluchtelingstudent

@UAF Shabnam en Senem

“Toen ik mijn mentor zou gaan ontmoeten, dacht ik dat ze een oude vrouw zou zijn”, zegt de 23-jarige Shabnam Akbari in een videoportret dat in opdracht van de stichting Vluchteling-Studenten UAF is gemaakt. Maar haar mentor Senem Oylum bleek een eveneens 23-jarige studente bedrijfskunde. Zij is een half jaar lang haar ‘mentor’. “Wij kunnen echt makkelijk met elkaar omgaan.”

Droom
De Afghaanse Shabnam volgt het schakeljaar voor vluchtelingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar ambitie is om volgend jaar, net als haar mentor, bedrijfskunde te gaan studeren. Ze droomt van een eigen bedrijf. “Ik heb in Pakistan al twee jaar bedrijfskunde gestudeerd, dus ik weet wel hoe een universiteit werkt. Maar voor de Nederlandse regeltjes heb ik echt hulp nodig. En het is heel belangrijk dat ik Nederlands spreek. Senem helpt mij met de uitspraak en mijn woordenschat.”

Shabnam en Senem zijn het vijfhonderdste koppel van het mentoringproject dat het UAF in 2016 met steun van de Nationale Postcode Loterij opzette. Ook in Utrecht troffen duo’s elkaar: in totaal dertig in de afgelopen drie jaar. Een aantal koppels is nog steeds actief.

Het UAF was aangenaam verrast dat zoveel Nederlandse studenten zich aanmeldden. “Ze bleken enorm gemotiveerd om iets te doen en tonen een grote maatschappelijke betrokkenheid.”

Studiegenoten
Het leeuwendeel van de vluchtelingstudenten, maar ook hun mentoren, vindt het project waardevol, blijkt uit onderzoek van het UAF. Vorig jaar sloten de opleidingen van de koppels niet altijd goed aan, waardoor hulp bij de studie soms moeilijk was. Dit jaar lette het UAF er bij de werving beter op dat de mentoren studiegenoten van de vluchtelingen zijn.

Hoewel de financiële steun van de Postcode Loterij ophoudt, wil het UAF het project graag voortzetten. Of dat met dezelfde intensiteit kan gebeuren, hangt af van de donaties die binnenkomen.

Advertentie