Korting op collegegeld

Vooral instellingen met veel Oekraïense vluchtelingstudenten stopten steun

Geld
Foto: Pixabay

Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel gaven de meeste universiteiten en hogescholen nieuwe Oekraïense vluchtelingstudenten korting op hun collegegeld. Ze mochten hetzelfde tarief betalen als de Nederlandse studenten.

Eigenlijk moeten studenten van buiten de ‘Europese Economische Ruimte’ (EER) jaarlijks vele duizenden euro’s aan ‘instellingscollegegeld’ betalen. Het inmiddels gevallen kabinet wil de studie van Oekraïense vluchtelingstudenten niet structureel gaan bekostigen. Dus stopten veel instellingen dit jaar weer met de korting.

Vooral bij hogescholen en universiteiten waar veel Oekraïense vluchtelingen studeren is de hand op de knip gegaan. De Haagse Hogeschool is een opvallende uitzondering. 

Maandag stuurde minister Dijkgraaf een overzicht naar de Tweede Kamer van het aantal Oekraïense studenten per instelling. Het zijn er 1.247 in totaal, blijkt uit voorlopige tellingen.

Korting
De studenten die vorig jaar al waren ingeschreven mogen hun opleiding voortzetten tegen het gereduceerde tarief, hebben de instellingen gezamenlijk besloten. Ze betalen evenveel als Nederlandse studenten. Maar voor de nieuwe Oekraïense eerstejaars geldt dat dus niet altijd.

Nieuw kabinet
Eerder riep Dijkgraaf de instellingen op om de Oekraïners te blijven steunen, ook al maakt zijn ministerie er geen geld voor vrij. “Ik laat dit over aan een nieuw kabinet”, herhaalt hij in de antwoorden aan GroenLinks. 

Advertentie