Hogeschoolraad ligt dwars
Voorstelling over sociale veiligheid op losse schroeven
Om de discussie over sociale veiligheid in de studentenwereld aan te moedigen, wilden het universiteits- en het hogeschoolbestuur samen een theatervoorstelling voor studenten produceren. De uitwerking zou worden uitbesteed aan een theatergezelschap. De Hogeschoolraad was echter zeer kritisch. De voorstelling zou te duur worden en er waren twijfels over het animo onder studenten. De Universiteitsraad blijkt deze zorgen niet te delen en hoopt op een oplossing.
Mindlab
In 2021 presenteerde de UU, in samenwerking met Universiteit Twente, al een vergelijkbare voorstelling voor haar medewerkers: Mindlab. Deze voorstelling werd geproduceerd door TheaterMakers Radio Kootwijk. Dit gezelschap produceert vaker voorstellingen in opdracht van organisaties. Eerder deden zij dit al voor de politie en de landmacht. Tijdens een reeks voorstellingen voor alle UU-medewerkers kwamen verschillende confronterende thema’s voorbij, die allemaal verband hielden met sociale veiligheid en integriteit.
Dat smaakte naar meer. De Universiteitsraad drong erop aan dat er ook een Mindlab-voorstelling voor studenten zou komen. De UU polste of de HU geïnteresseerd zou zijn. Dat was het geval: het hogeschoolbestuur was bereid tot een samenwerking. TheaterMakers Radio Kootwijk werd opnieuw benaderd. Het gezelschap legde een voorstel op tafel. Er zouden aan het begin van 2023 zo’n 25 voorstellingen over studentencultuur en sociale veiligheid komen, voor ongeveer 350 studenten per keer.
Kritische Hogeschoolraad
Maar dit plan staat dus op zeer losse schroeven. De voorzitter van de Hogeschoolraad (HSR), Annette Wind, meldde op de raadsvergadering van 2 november dat een meerderheid van de HSR zich tegen het voorstel van het college van bestuur heeft gekeerd, zo schreef het onafhankelijke hogeschoolmedium Trajectum. Oftewel, de hogeschool zal niet meer aanhaken bij het Mindlab-project van de universiteit.
Hoewel de HSR aanvankelijk positief reageerde op het voorstel, bleek dat veel raadsleden toch kritiek hadden op de plannen. Allereerst waren de kosten te hoog. Deze bedroegen, volgens het voorstel van TheaterMakers Radio Kootwijk, ongeveer 735.000 euro. De universiteit en de hogeschool zouden allebei de helft daarvan, 367.500 euro, voor hun rekening nemen. Dat komt neer op ongeveer 98 euro per bereikte student.
Ook over het animo onder studenten voor een soortgelijke voorstelling bestonden grote twijfels. Binnen de HSR waren er daarnaast zorgen over de problemen die een nieuwe coronagolf voor een project met dergelijke toeschouwersaantallen op zou leveren. Tenslotte waren raadsleden kritisch over het gebrek aan participatie van HU-studenten bij de productie: waarom moest er een extern productiebedrijf worden ingeschakeld, terwijl de hogeschool de minor ‘Theater maken in sociaal-artistieke context’ aanbiedt?
Onaangenaam verrast
Verschillende leden van de Universiteitsraad lieten afgelopen weken aan DUB weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het besluit van de HSR. De Universiteitsraad was juist groot voorstander van een Mindlab voor studenten. Zorgen over het animo onder studenten worden door de Universiteitsraad niet gedeeld, zegt raadslid Susannah Burger. Volgens haar zijn juist veel studenten geïnteresseerd in sociale veiligheid en het veranderen van de ‘studentencultuur’.
Dat studentleden van de HSR zeiden dat medestudenten niet naar zo’n voorstelling zouden willen gaan, ontmoedigt haar niet. "Als je mensen zonder context vraagt of ze naar een voorstelling over sociale veiligheid zouden gaan, kunnen ze inderdaad ‘nee’ zeggen." Als de universiteit het belang van een dergelijke voorstelling echter duidelijk maakt en het project groots aanpakt, denkt Susannah dat er wel degelijk veel studenten bereikt kunnen en willen worden. Het voorstel van de theatergroep, waar bovenstaande bedragen in werden genoemd, is door de Universiteitsraad overigens niet ingezien.
Een woordvoerder van de universiteit geeft aan dat de UU inmiddels in gesprek is met de HU, om tot een gezamenlijk vervolg te komen. Of dat in de vorm van een Mindlab-voorstelling zal zijn, is nog niet duidelijk. De Universiteitsraad geeft aan open te staan voor alternatieven en wacht op een nieuw plan van het universiteitsbestuur. Susannah benadrukt dat bewustzijn over sociale veiligheid op de agenda zal blijven. In elk geval zullen UU-studenten nog even geduld moeten hebben. Mindlab, of een alternatief daarvoor, kan volgens Susannah door de beslissing van de HSR pas "op middellange tot lange termijn verwacht worden".