Streven naar meer bewustzijn over nieuwe situatie

Wapenstilstand Gaza heeft geen effect op de eisen actievoerders

pro-Palestina demonstratie tijdens de DIES. Foto: DUB
Protest tijdens de dies in 2024, foto DUB

Na het staat-het-vuren dat zondag 19 januari inging in Gaza, keren miljoenen vluchtelingen terug naar hun veelal vernietigde huizen. Wat betekent deze wapenstilstand voor de actiegroepen Utrecht Student Encampment en UU staff for Palestine? 

Het antwoord dat DUB ontving op deze vraag was van beide groeperingen duidelijk en stellig. “Deze wapenstilstand heeft geen effect op de eisen als het gaat om een academische boycot.”  Universitair docent Kathrine van den Bogert van UU staff for Palestine legt uit: “Onze eisen komen niet alleen voort uit het recente militaire geweld in Gaza. Het gaat ons om de decennialange bezetting, apartheid en kolonisatie van verschillende gebieden van Palestina. Israëlische universiteiten spelen een sterke rol als het gaat om het militaire geweld tegen de Palestijnen en de etnische zuivering van deze groep.”

Weinig veranderd
Ook de woordvoerder van Utrecht Student Encampment wijst op de jarenlange kolonisatie en het voeren van een apartheidsbeleid. De woordvoerder schrijft dat de Palestijnen nog steeds internationale hulp en ondersteuning nodig hebben. “Israël heeft een enorm aantal Palestijnen gedood en de infrastructuur verwoest. De onderzoekpartners van de UU hebben deze misdaden mogelijk gemaakt en dragen bij tot normalisering en legitimering van geweld tegen Palestijnen. De banden met instituten die dit ondersteunen moeten verbroken worden om de druk op Israël te vergroten om te stoppen met koloniaal geweld. 

De studenten snappen dat mensen denken dat acties door de wapenstilstand minder noodzakelijk lijken. Daarom willen ze de komende periode vooral focussen op bewustwording. “We willen duidelijk maken dat er voor de positie van de Palestijnen eigenlijk niet veel veranderd is en dat we het bestuur van de universiteit verantwoordelijk houden voor de medeplichtigheid aan de genocide en oorlogsmisdaden die de Utrechtse onderzoekspartners faciliteren. 

Gesprek gaande houden
Het bestuur van de Universiteit Utrecht zegt wel kritisch te zijn op de samenwerking met Israël. Alle bestaande contacten zijn geëvalueerd en gepubliceerd en de universiteit is voorzichtig met het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden. De actievoerders en het universiteitsbestuur staan op dit op punt dus lijnrecht tegenover elkaar. In zijn nieuwjaarstoespraak constateerde collegevoorzitter Anton Pijpers dat het conflict in het Midden-Oosten enorme impact heeft op de academische gemeenschap. “Het past om hierover kritische gesprekken met elkaar te voeren. En al gaat dat soms moeizaam, we moeten in onze universiteit verbinding en samenwerking blijven zoeken. Wel met respect en luisterend in een voor ieder veilige omgeving.” 

Advertentie