UIT-bestuur kleiner dan gebruikelijk

Wat is er te doen tijdens de UIT?

UIT-lopers op het Janskerkhof tijdens eerdere editie Utrechtse Introductietijd. Foto: DUB Archief
UIT-lopers op het Janskerkhof tijdens een eerdere Utrechtse Introductietijd. Foto: DUB Archief

De Utrechtse Introductietijd (UIT) heeft dit jaar het thema UITblinken gekregen en is van maandag 12 augustus tot en met donderdag 15 augustus. Het programma waar nieuwe studenten de stad leren kennen, lijkt op voorgaande edities, maar kent toch twee nieuwe onderdelen. 

Zo zullen dit jaar Olympos en De Helling twee programmaonderdelen organiseren. UIT-lopers kunnen op dinsdagavond 13 augustus naar de pubquiz die gehost wordt door poppodium De Helling en op woensdag 14 augustus naar workshops van sportcentrum Olympos.

“Het is een samenwerking, maar de activiteiten zelf worden verder helemaal door De Helling en Olympos georganiseerd”, zegt Lotte van Buuren, voorzitter en woordvoerder van het UIT-bestuur. “Ik vind het heel leuk dat we het programma op die manier kunnen invullen.” 

De verenigingsmarkt op dinsdag, waar Utrechtse studentenverenigingen zichzelf presenteren, is voor het eerst op de International Campus waar onder meer University College Utrecht (UCU) huist. Daarnaast is ook de lounge lunch nieuw. Die is op donderdag 15 augustus. “De UIT-lopers kunnen er even tot rust komen en een hapje eten om vervolgens door te gaan naar het festival.” 

Het UIT-bestuur van 2024. Van links naar rechts: Bryce van Steenis, Lotte van Buuren en Sarah Smit. Foto: UIT. 

Openluchtbioscoop en gratis naar het museum
Een aantal activiteiten werden vorig jaar voor het eerst georganiseerd en zijn dit jaar ook weer op de agenda terug te vinden. Op woensdag is er een open musea-dag, waar UIT-lopers gratis verschillende Utrechtse musea kunnen bezoeken, zoals het Volksbuurtmuseum, Spoorwegmuseum, Utrechts Archief, de Sonneborgh en Speelklok. Daarnaast stelt het Universiteitsmuseum op eigen initiatief het museum de hele week open voor UIT-lopers. 

Ook komt er op het Domplein weer een openluchtbioscoop. “De Domkerk is dan uit de steigers. Het is een bijzonder plek om met z’n allen een film te kijken.” Welke film er getoond gaat worden, is nog niet bekend. 

Sociale veiligheid
Bij de vorige editie zette het UIT-bestuur extra in op een sociaal veilige, duurzame en toegankelijke introductieweek, waar ook dit jaar weer aandacht voor is. De UIT-lopers, crew en mentoren moeten bij de inschrijving een gedragscode ondertekenen en akkoord gaan met het alcohol- en drugsbeleid

Ze onderschrijven daarmee elkaar met respect te behandelen. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Ook is het bezit en gebruik van soft- en harddrugs verboden. Wanneer een UIT-loper, crewlid of mentor op heterdaad betrapt wordt, zal het UIT-bestuur het polsbandje en tevens het entreebewijs van diegene doorknippen, waardoor toegang tot de UIT ontzegd wordt. 

“Tijdens de Openingsshow bespreken we de normen en waarden van de UIT en de gedragsregels. Ook vooraf, in de gesprekken met UIT-mentoren, besteden we aandacht aan sociale veiligheid en bespreken we op welke manier je elkaar kan wijzen op ongewenst gedrag.” 

Inclusief
Ook mbo-studenten kunnen weer meedoen aan de UIT. De afgelopen twee jaren was er een pilot, waarbij mbo-studenten zich voor het eerst konden inschrijven voor de introductieweek. Het UIT-bestuur heeft besloten om de UIT definitief open te stellen voor mbo-studenten. 

Van Buuren zegt: “We nemen ieder jaar contact op met onderwijsinstellingen en daarbij stellen we de vraag: “Zullen we de samenwerking voortzetten?” We hebben nu besloten dat mbo-instellingen er dus gewoon bijhoren.” 

UIT-bestuur
Dit jaar is het voor het bestuur flink aanpoten. Het animo om naast de studie bestuurswerk te doen nam de afgelopen jaar af en ook het UIT-bestuur ontkomt niet aan deze trend. Dat bestaat niet uit zes bestuursleden, zoals voorgaande edities, maar slechts uit drie. 

Hierdoor heeft elk bestuurslid een dubbele functie. Van Buuren heeft bijvoorbeeld de functies ‘communicatie’ en ‘deelnemers’, waardoor ze zowel verantwoordelijk is voor onder meer de woordvoering als het aansturen van de mentoren en de crew. 

Oud-bestuursleden
“We hebben heel goed gekeken naar wat haalbaar is en hoeveel mankracht we nodig hebben om iets wel of niet te kunnen organiseren”, zegt Van Buuren. “Het scheelt dat we niet elke keer het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Vorig jaar hadden we een goede UIT. Het is leuk om wat dingen hier-en-daar aan te passen en te verbeteren, maar het is niet nodig om elke editie iets heel nieuws te verzinnen.”

Dat er maar drie bestuursleden zijn in plaats van zes, brengt wel uitdagingen met zich mee. “Het kan zo zijn dat ik bij een programmaonderdeel een grotere rol krijg en er zijn programmaonderdelen die tegelijkertijd plaatsvinden. Gelukkig hebben we ook een grote achterban van oud-bestuursleden, die kunnen bijspringen tijdens de UIT zelf.” 

Tickets
Het UIT-bestuur is nog op zoek naar mentoren en crewleden. Die inschrijvingen staan nog op open tot 8 juli. Ook voor de UIT zelf zijn nog tickets beschikbaar.  Deze kosten 87 euro waarbij de lunch is inbegrepen.

De UIT wordt al 27 jaar georganiseerd. Dit jaar kunnen alle eerstejaars meedoen van de Universiteit Utrecht,  de Universiteit van Humanistiek, de Theologische Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten, Tio Business School, Grafisch Lyceum Utrecht, MBO Utrecht, Nimeto Utrecht en ROC Midden Nederland. In totaal is er ruimte voor ruim 4000 UIT-lopers.

Advertentie