Weer is de UU de beste Nederlandse universiteit volgens Sjanghai ranking

Foto DUB

Natuurlijk valt er veel af te dingen op de verschillende ranglijsten waar universiteiten met elkaar worden vergeleken, getuige de kritiek van de afgelopen jaren. En ook de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht heeft zich weleens hardop afgevraagd of hij trots mag vermelden dat de UU als beste universiteit van Nederland uit de bus is gekomen bij de Academic Ranking of World Universities (ARWU). Dat zal hij zich dit jaar wellicht weer afvragen. 

De UU is niet alleen opnieuw de beste universiteit van Nederland volgens de ranking maar is ook nog eens twee plaatsen gestegen: van nummer 52 in 2020 naar nummer 50. De volgende Nederlandse universiteiten staan dus lager in de lijst met de Rijksuniversiteit Groningen op nummer 64 en de Universiteit van Leiden op nummer 83. De universiteit van Rotterdam, Nijmegen, de twee van Amsterdam en Wageningen staan op de gedeelde 101-150ste plek en Delft zit in het rijtje tot plaats 200. Daaronder komen nog enkele andere Nederlandse universiteiten.

De Shanghai Ranking begon in 2003 en is uitgegroeid tot één van de bekendste universiteitenranglijsten ter wereld. De makers van de ARWU-ranking kijken naar onderzoeksprestaties, maar ook naar het aantal Nobelprijs- en Fields Medal-winnaars (wiskunde) onder de staf en alumni.

Advertentie