Wetenschappers en theatermakers maken voorstelling over de stad van de toekomst

Foto van de voorstellingen van Nieuw Utrechts Toneel op Oerol

In een tijd dat de theaters dicht zijn, is het een opvallend initiatief. Op vrijdag 12 februari komt het Nieuw Utrechts Toneel met een eenmalig voorstelling vanuit Tivoli/Vredenburg. Publiek kan de voorstelling volgen via een livestream.

Het idee is niet helemaal nieuw. In september is al voorzichtig  geëxperimenteerd met deze theatervorm. Zo werd Jos Malda, hoogleraar Biofabrication in Translational Regenerative Medicine, in de middag geïnterviewd over zijn onderzoek waarbij hij 3D-prints ontwikkelt van lichaamsdelen voor medisch gebruik. Op basis van het gesprek ging de fantasie van de theatermakers, onder leiding van de artistiek leider Greg Nottrot, helermaal los. Ze bedachten een voorstelling over een geprint kloppend hart waarbij ze Malda's toekomstideeën plaatsen in een futuristische romantische komedie.

Nu wordt de samenwerking voortgezet met vier voorstellingen waarvan vrijdag de eerste is. Het idee was eigenlijk dat er een groot interview zou plaatsvinden op donderdag en een voorstelling op vrijdag. Om te voorkomen dat twee keer de avondklok zou worden overtreden, is het interview in de middag en gaat een team schrijvers aan de slag om er al ’s avonds een voorstelling van te maken. Het gesprek met Hajer zal gaan over het werken in de stad in de toekomst. Verplaatsen we ons dan alleen nog maar per hologram? Waar gaan we werken? Waar ontmoeten we elkaar? Fragmenten van het interview worden in de voorstelling verwerkt.

Het Nieuw Utrechts Toneel heeft deze manier van werken voor het eerst toegepast op het theaterfestival Oerol in 2019. Een week lang werden gasten uitgenodigd en op basis van gesprekken met hen een theatervoorstelling gemaakt.

De voorstelling is te zien via de livestream en begint om 20.00 uur op vrijdag 12 februari 2021.

Advertentie