Wie maken er dit jaar kans op de UU-studentenprijzen?
Prijs voor de beste Masterscriptie
1) Robin Verstraten, master Theoretical Physics & MathematicsEigen foto
Robin heeft een nieuwe theorie opgesteld die het merkwaardige gedrag van glasdeeltjes beschrijft. Verrassend genoeg begrijpen natuurkundigen nog lang niet alles van glas; het leeft tussen een vloeibare en een vaste fase. Met zijn scriptie vergroot Robin de kennis over de werking van het materiaal. De theorie kan bovendien helpen bij het verbeteren van de productie van glas en bij het beschrijven van andere materialen.
De afgelopen tijd verschenen er in verschillende media interviews met Robin. Daarin vertelde hij hoe hij in groep 8 aanvankelijk een vmbo-advies kreeg, omdat hij de diagnoses asperger en dyslexie had gekregen. Later werd hij vanwege zijn asperger ook geweigerd bij het Junior College, het UU-talentenklasje voor middelbare scholieren met aanleg voor bètavakken.
Robin is nu promovendus aan de UU. Hij is bovendien specialist in het oplossen van kubussen. Op dit moment heeft hij het Nederlands record oplossen voor de ‘pyramidekubus’ in handen.
2) Aline Hernandez, master Media, Art & Performance Studies
Eigen foto
Aline onderzocht met behulp van concepten uit verschillende wetenschappelijke disciplines de impact van foto’s van vermoorde Mexicaanse vrouwen. Die afbeeldingen doen de ronde op sociale media of worden gepubliceerd door populaire media.
Feminicide komt veelvuldig voor in Mexico, elke dag worden elf vrouwen gedood. Aline probeerde een antwoord te vinden op de vraag of de foto's het probleem in stand houden of juist een middel kunnen zijn om het geweld te stoppen. Aline is inmiddels werkzaam als schrijver, vertaler en redacteur.
3) Lukas Arts, master Computing ScienceEigen foto
Lukas ontwikkelde een nieuwe methode om met behulp van slimme wearables als een Fitbit of Apple Watch de mentale en fysieke gesteldheid van mensen te monitoren. Daarbij richtte hij zich vooral op de vraag of de hartslag een burn-out kan voorspellen.
Een kwantitatieve onderzoeksmethode voor het probleem bestond nog niet. Lukas heeft inmiddels een octrooi gekregen op zijn innovatieve techniek en werkt als promovendus aan de UU.
Prijs voor Bijzondere Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdienste
1) Daan Roovers, masterstudent Molecular & Cellular Life Sciences
Verbetering van het woonbeleid voor studenten
Eigen foto
Daan Roovers is voorzitter van BoKS, de huurdersorganisatie van studentenhuisvester SSH. Hij zet zich al jaren in voor meer betaalbare en duurzame woningen voor studenten.
Tijdens zijn bestuursperiode zag hij hoe private huisjesmelkers studenten op hoge kosten jagen en daarmee ook de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengen. Vorig jaar richtte hij daarom samen met een Amsterdamse student het Landelijk Overleg Studentenhuurders (LOS) op om de problematiek beter onder de aandacht te brengen.
2) ‘De CO2-assistenten’
Arte Groenewegen, Carola Kußerow, Anne Simon, Koen Krommehoek, Floris Triest, Deli Issa, Marijn Negenborn, Caroline Lekkerkerker, Jochebed Rovers, Jonne Feitsma, Lieke Noij, Amber ten Buuren, Jopke Janmaat, Sara Henkemans.
Structurele aandacht voor klimaatverandering en duurzaamheid in het curriculum geneeskunde.
Eigen afbeelding
Deze groep van veertien geneeskundestudenten probeert het thema klimaatverandering en duurzaamheid een prominentere plek te geven in hun opleiding en in geneeskundeopleidingen aan andere universiteiten. Volgens de studenten kunnen artsen een rol spelen bij het vergroten van het bewustzijn van het belang van een schone en gezonde leefomgeving.
De veertien 'CO2-assistenten' benaderen actief docenten en bestuurders om duurzaamheid in het curriculum meer aan bod te laten komen en zetten zich in voor duurzame maatregelen, zoals afvalvermindering bij het praktisch onderwijs.
Lees meer over de genomineerden op de site van de UU. De prijzen, waaraan een geldbedrag van elk 1500 euro is verbonden, worden uitgereikt tijdens de Opening Academisch Jaar op 6 september. Ook dit jaar zal de jaaropening in hybride vorm plaatsvinden met een klein aantal genodigden in de Domkerk.