Winnaars studentenprijzen bekendgemaakt tijdens opening van academisch jaar

Winnaar van de beste masterscriptie Robin Verstraten. Foto DUB.

De jaarlijkse studentenprijzen zijn maandag door de vicevoorzitter van de UU Margot van der Starre uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar.

De prijs voor de beste masterscriptie ging naar Robin Verstraten. Hij ontdekte met nieuwe analytische technieken een nieuwe staat van materie: time glass wisselt voortdurend tussen vloeibare en vaste vorm. Met zijn scriptie vergroot Verstraten bovendien de mogelijkheden om andere nieuwe materialen te beschrijven. Ook kan zijn werk bijdragen aan vinden van oplossingen van problemen die er onder meer bij de productie van glas om de hoek komen kijken.

De jury onder leiding van universitair hoofddocent Politieke Geschiedenis Christianne Smit toonde zich onder de indruk: “Ondanks de specialistische aard van de scriptie is deze goed geschreven en neemt hij de lezer mee aan de hand van slimme voorbeelden.”

Verstraten is inmiddels werkzaam als PhD aan de UU. Dat hij nu een wetenschappelijke loopbaan opbouwt is opmerkelijk gezien de autismediagnose die hij als kind kreeg. “Mijn schoolcarrière leek soms meer op een hindernisbaan”, zegt hij een persbericht van de UU. “Wat ik hoop is dat dit anderen kan laten zien wat allemaal mogelijk is als je je niet op de beperkingen, maar juist op de talenten focust.”

Verstraten is daarnaast een specialist in het oplossen van Rubrik cubes en heeft daarbij een Nederlands record in handen.

De andere twee genomineerden voor de prijs voor de beste masterscriptie waren student Media, Arts and Performance Studies Aline Hernandez en student Computing Science Lukas Arts.

Studentenhuisvesting en duurzaamheid in geneeskundecurriculum
De prijs voor studenten met bijzondere bestuurlijke en maatschappelijke verdiensten heeft dit jaar twee winnaars. De jury vond de twee genomineerden van zo’n hoge kwaliteit en tegelijkertijd zo verschillend van elkaar dat ze geen voorkeur wilde uitspreken. Het is voor het eerst dat een van de studentenprijzen gedeeld wordt.

Daan Roovers krijgt de prijs voor zijn inzet voor het verbeteren van de huisvesting van studenten. De student Molecular & Cellular Life Sciences is voorzitter van BoKS, de huurdersorganisatie van de Utrechtse studentenhuisvester SSH en pleit voor meer betaalbare en duurzame woningen voor studenten. Vorig jaar was Daan een van de twee oprichters van het Landelijk Overleg Studentenhuurders (LOS). Met die organisatie komt hij op voor de belangen van 93.000 uitwonende studenten.

Daarnaast krijgen ‘De CO2 Assistent’ de prijs voor de wijze waarop de groep binnen de opleiding Geneeskunde de aandacht weten te vestigen op het thema ‘klimaat en duurzaamheid’. De veertien studenten vinden dat ze als toekomstig artsen de verantwoordelijkheid moeten nemen voor een gezonde leefomgeving. In overleg met docenten en de opleiding proberen zij het Utrechtse curriculum te ‘verduurzamen’.

Winnaars van de studentenprijzen krijgen een geldbedrag van 1500 euro.

Advertentie