DUB Studentenpodcast over verslaving aan mobiele telefoon

‘Durf ook eens alleen met jezelf te zijn’

DUB Studentenpodcast over verslaving aan mobiele telefoon: ‘Durf ook eens alleen met jezelf te zijn’
DUB Studentenpodcast over verslaving aan mobiele telefoon: ‘Durf ook eens alleen met jezelf te zijn’

Student Oetse ontdekte een paar jaar geleden dat hij veel meer op zijn mobiele telefoon zat dan hem lief was. “Ik merkte dat ik voortdurend op zoek ging naar de telefoon om mij af te leiden. Dat moest veranderen. Daarom kocht ik een oude nokia waarbij je net iets meer kon dan sms’en en whatsappen, maar het was geen smartphone. Zo dwong ik mezelf om meer tot mezelf te komen en meer te gaan nadenken.”

Het is een opmerkelijk verhaal in een tijd dat in het openbaar vervoer bijna iedereen op zijn toestel zit te gluren. Oetse:  “Ik vind het heerlijk om tijdens het reizen voor me uit te staren en over zaken na te denken. Het is ook grappig om rond te kijken en te zien waar iedereen mee bezig is.”

Sheetal Ramdas, vijfdejaars Kunstmatige Intelligentie,  herkent dit. “Als ik naar mijn digitale welzijn kijk, zie ik dat ik gemiddeld zo’n zes uur per dag op mijn telefoon zit. In tentamentijd is dat soms wel tien uur. Ik vraag me af waar ik deze tijd vandaan haal. En als ik probeer om te minderen, merk ik dat het niet zo makkelijk gaat. Ben ik verslaafd?” Voor haar was dat de reden om deze podcastaflevering te maken.

Ze heeft daar behalve co-host Lou Boshart, student Liberal Arts & Sciences en Oetse Donner, masterstudent Applied Ethics, ook hoogleraar Stefan van der Stigchel voor uitgenodigd. Hij is gespecialiseerd op het gebied van het thema aandacht. Hij schreef het boek How attention works en Concentration.  

Dit is de tweede podcast van de DUB Studentenpodcast. Voor deze serie zijn vier studenten geselecteerd. Maak hier kennis met ze. Deze aflevering gaat over Verslaafd zijn aan je mobiel. Een verslag van de bijeenkomst kun je lezen op de Engelse pagina. De eerste aflevering ging over de mogelijkheden van ChatGPT.  De komende thema's zijn:  vrouwelijke studenten die moeten studeren met adhd en normalisering van drugs in de studentenwereld. Dit project is mogelijk gemaakt met een subsidie van het Nationaal Programma Onderwijs van de Universiteit Utrecht

Advertentie