Blij met serieuze pers over dierenmishandeling
“Ik vond het een heel integere uitzending”, zegt de psychologe die feitelijk al met pensioen is, maar nog een nulaanstelling heeft aan de Universiteit Utrecht. “Ik kende beide dossiers die in de uitzending werden uitgediept. De zaak over de lammeren beter dan het verhaal van De Beul van Twente.”
Marie-José Enders-Slegers is gespecialiseerd op het vlak van mens-dierrelaties. Ze heeft onder meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Vaak, zo blijkt ook uit ander onderzoek, heeft iemand die geweld gebruikt tegen mensen in het verleden dieren gekweld.
Lammeren
In Brandpunt werden twee Nederlandse zaken behandeld waarbij de relatie tussen dieren- en mensenmishandeling overduidelijk was. Het dossier De Beul van Twente gaat over een man die paarden op een grove manier mishandelde. Hoewel de eigenaar aangifte had gedaan, besteedde de politie er verder geen aandacht aan. Later in zijn leven vermoordde de dierenbeul een zwerver. In de andere zaak - Dossier de Lammeren - werd een man opgepakt die op gruwelijke wijze lammeren had geslacht. Hier ging een agent wel achteraan en toen de dader was opgepakt, bekende hij dat hij vanplan was een man te vermoorden om diens vriendin te verkrachten.
Enders-Slegers: “Heel erge zaken die laten zien dat het goed is om gevallen van dierenmishandeling echt op te pakken. Bovendien toont het aan dat samenwerking tussen verschillende instanties en hulpverleners heel goed is.” Zo werd er in de zaak van de lammeren onder meer samengewerkt tussen een patholoog van mensen en een patholoog van dieren om een daderprofiel op te stellen.
Het zijn zaken waar Enders-Slegers zich al jaren hard voor maakt. Ze merkt dat sinds het congres Cirkel van Geweld in 2009, er steeds meer aandacht is voor de relatie tussen mishandeling van mensen en dieren. Ze wordt vaak gevraagd om lezingen te verzorgen voor hulpverleners van mens en dier, zijn er initiatieven gestart in Amsterdam, Enschede en Nijmegen waarbij hulpverleners op het gebied van mensenmishandeling samenwerken met dierenbeschermers en trekken de PVV, VVD en CDA met enige regelmaat aan de bel regelmatig langs voor een update. “Ook het ministerie houdt de vinger aan de pols. Ik word echt gezien als een expert. Het onderwerp is echt op de kaart gezet.”
Reacties
Na de uitzending van Brandpunt kreeg ze veel reacties. “Een oudere mevrouw van 70 belde om te vertellen dat het er bij haar thuis inderdaad zo aan toe ging. Het huisdier werd mishandeld en zij ook. Ze vond het heel fijn dat iemand zich inzette om huiselijk geweld via dierenmishandeling op te sporen.”
Maar ze kreeg ook minder prettige reacties. “Van wetenschapsjournalisten. In het Nederlandse onderzoek waarin we dierenartsen vroegen hoe vaak zij dierenmishandeling vermoedden, was de respons niet heel hoog. Daar word ik steeds over aangevallen. Maar dat kan me eerlijk gezegd niet schelen. Het onderzoek is integer en ik meld altijd dat het maar om 109 respondenten gaat, maar dat gevallen van dierenmishandeling wel drie keer zo vaak werden gemeld. Maar ik zeg ook dat buitenlands onderzoek mijn onderzoek bevestigt en dat ik vind dat er nader onderzoek nodig is. Maar vooralsnog is daar geen geld voor.”