Studenten en hun bijzondere huisdieren

‘De lammetjes waren zo schattig’

Bijzondere huisdieren: Jade en de schapen. Foto uit privécollectie
Jade en de schapen. Foto uit privécollectie

Tommie Cruise & Ilse

Bijzondere huisdieren: Ilse en haar schildpad. Foto uit privécollectie

Ilse en haar schildpad. Foto's uit privécollectie

“Altijd als ik mijn kamer binnenloop, komt Tommie naar me toe gezwommen om hallo te zeggen. Dan steekt hij ook zijn kopje boven het water uit. Zo lief.” Masterstudent Artificial Intelligence Ilse heeft een roodwangschildpad op haar studentenkamer in Kanaleneiland. Tommie Cruise is de naam en hij heeft al aardig wat van de wereld gezien. 

“De schildpad was van mijn tante die in de Verenigde Staten woonde, daar heeft hij op een aantal adresjes gewoond, waarna hij uiteindelijk met mijn tante mee naar Amsterdam verhuisde.” 

Tommie had ook een broertje maar omdat ze vochten, moesten ze uit elkaar. Ilse: “Mijn tante heeft toen één schildpad in de gracht gezet en ik bood aan de andere over te nemen. Mijn ouders zeiden toen nog tegen me dat je helemaal geen schildpad in een studentenkamer kunt houden. Maar ik dacht: ik probeer het gewoon. Nu zijn we drie jaar verder en gaat het nog steeds hartstikke goed.”

Bijzondere huisdieren: Ilse en haar schildpad. Foto uit privécollectie

Tommie is een energieke schildpad, vertelt Ilse. Eens in de twee weken maakt Ilse het verblijf schoon waarbij Tommie de kans krijgt om haar studentenkamer te verkennen. Een roodwangschildpad kan zich zowel op het land als in het water redden. “Hij kan heel snel weglopen en dan ben ik hem even kwijt. Soms loopt hij zelfs mijn kamer uit. Dan zeg ik tegen mijn huisgenoten dat ze moeten oppassen waar ze lopen. Ik ben dan altijd bang dat iemand per ongelijk op hem gaat staan.”

Bijzondere huisdieren: Ilse en haar schildpad. Foto uit privécollectie

Bezoek vindt het vaak erg interessant dat ze een schildpad als huisdier heeft. “Soms als ik niet thuis ben, appt een huisgenoot dat ze even mijn kamer in waren om Tommie aan vrienden te laten zien. Dat vind ik zelf alleen maar fijn want Tommie houdt wel van een beetje entertainment.” Af en toe speelt ze ook boter, kaas en eieren met haar schildpad. “Ik teken dan op het glas van zijn aquarium en waar hij met zijn hoofd heen gaat, zet ik een kruisje voor hem. Hij wint ook nog eens regelmatig.”

Het is Tommie wel eens gelukt om te ontsnappen uit zijn verblijf. Daarom probeert Ilse hem genoeg uit te dagen met leuke spelletjes. “Ik hang bijvoorbeeld iets lekkers voor hem op boven het water zodat hij veel moeite moet doen om het te pakken. Als mensen nog tips hebben voor andere uitdagingen zijn die zeker welkom. Het is een huisdier dat weinig voorkomt dus je vindt niet makkelijk mensen die kennis hebben van reptielen.”


Herma en Kardashian & 13 huisgenoten

Bijzondere huisdieren: Lara en haar kip. Foto: Julie Nijburg

Lara en haar kip. Foto: Julie Nijburg

Ik geniet ervan als ik ze op de achtergrond hoor kakelen”, zegt student Beeld & Mediatechnologie Lara over de twee witte Leghorn kippen die achterin de tuin van het huis in de groene wijk Lunetten rondscharrelen.

DUB ging hier al eerder langs omdat in dit huis Nederlandse en internationale studenten samenwonen en de huisgenoten adverteren met ‘internationals very welcome’. De oprichtster van het huis wilde dat mensen die echt een kamer nodig hadden, hier terecht kunnen en daar vallen dus ook internationals onder. 

Kip Herma is vernoemd naar de oprichter en iedereen kan wel raden waar de naam Kardashian vandaan komt. Het studentenhuis met dertien bewoners bestaat uit drie losse huizen die gecombineerd zijn tot één geheel. Op het felrood geverfde kippenhok staat ‘huisje vier’.

Bijzondere huisdieren: het kippenhok. Foto: Julie Nijburg

'Huisje Vier' Foto: Julie Nijburg

Om ervoor te zorgen dat de kippen dagelijks worden verzorgd heeft het huis een kipcommissie van drie leden. Enthousiast lid van de KipCo is student Global Sustainability Science Isis. “Naast het voeren en het hok schoonmaken, laten we de kippen ook graag uit het hok. Dan hebben ze de kans om lekker rond te rennen in de binnentuin. Gelukkig vinden alle buren die hier wonen dat prima.” 

Bijzondere huisdieren: de kippen en hun huisgenoten. Foto's uit privécollectie

De kippen en hun huisgenoten. Foto's uit privécollectie

Lara vertelt dat voor de kippen er kwamen wonen, ze nog nooit buiten waren geweest. “Toen we ze voor het eerst in de binnentuin neerzetten, hadden ze de tijd van hun leven.” 

Dat de kippen nog nooit buiten waren geweest, was omdat ze proefdier waren bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dat is inmiddels bijna drie jaar geleden. Om de dieren na de periode van proeven van de slacht te redden, stelde voormalig huisgenoot en Diergeneeskundestudent Floor voor om de kippen op te vangen. 

“Het is echt uniek voor studenten om kippen te hebben. Ze voegen ook wat toe aan onze ijskast. En dan bedoel ik de eieren die ze leggen”, zegt Lara. Isis: “We hebben veel mensen die bezig zijn met duurzaamheid en verantwoord eten. De kippen eten ook het meeste van onze groenterestjes op. Dus de kippen passen heel goed bij ons huis.”  

Vorig jaar op dierendag bakten de huisgenoten cup cakes met de eieren van de kippen. Isis: “Op de bovenkant van het cakeje hadden we een rode kippenkam gemaakt. Ook hebben we toen kaartjes met een lief berichtje voor iedereen geschreven. We deden toen alsof Kip Herma en Kip Kardashian dat voor ons gedaan hadden.”

Bijzondere huisdieren: Isis met kip op schoot. Foto: Julie Nijburg

Isis met kip op schoot. Foto: Julie Nijburg


Acht schapen voor acht huisgenoten

Bijzondere huisdieren: Jade en de schapen. Foto uit privécollectie

“Ik voel zoveel rust als ik er ben, het is heel mindfull”, zegt Jade over de kudde schapen waar ze samen met haar zeven huisgenoten voor zorgt. De dieren grazen in Natuurreservaat de Zilveren Schaats in Utrecht Oost. Het gaat om acht Maasduinenschapen die eigendom zijn van een boer in Limburg. Ze worden vrijwillig verzorgd door bewoners van tien huizen in de buurt waaronder dus het huis van Jade. 

Jade studeert International Dramaturgy aan de Universiteit van Amsterdam en is hoofd herder van het huis. Samen met haar huisgenoten zorgt ze nu al een aantal jaar voor de dieren en hebben ze eens om de paar weken een volle week dienst. Dan gaan ze één keer per dag naar de schapen om ze te voeren, water te geven, te tellen en te controleren of ze niet mank lopen. Ook voorzien ze dieren dan van een flinke dosis aandacht te voorzien. 

De schapen grazen op een stukje beschermd natuurgebied waar ze dienst doen als onderhouders van de natuur. “Er kunnen geen andere mensen dan de verzorgers komen en alleen als je dienst hebt, mag je er naar toe. Ook mag je niet met meer dan vier personen naar de schapen toe.” 

Hoewel Jade het liefst vaker zou gaan om even hallo te zeggen, snapt ze heel goed dat dit niet mag. “Het is de bedoeling dat de natuur hier zoveel mogelijk haar gang gaat.” Dit schapenras hoeft ook niet te worden geschoren, zij hebben een natuurlijke rui. “Ik denk dat de schapen er ook niet op zitten te wachten als er gedurende de dag allerlei mensen langskomen.” 

Jade en de schapen. Foto uit privécollectie

Bijzondere huisdieren: de schapen. Foto uit privécollectie

Schaapjes tellen... Foto uit privécollectie

Afgelopen zomer was er gezinsuitbreiding en groeide de kudde tot 29, zegt Jade. “Het was niet de bedoeling dat er zoveel lammetjes zouden komen, maar wij vonden het allemaal geweldig. Het was zo schattig.” Omdat er zoveel lammetjes waren, moesten de huisgenoten nu twee keer per dag langs en moesten de lammetjes met de fles worden bijgevoerd. “Daardoor moesten we vaker en op vaste tijden langs. Dat was lastig plannen maar we kregen er heel veel liefde en gezelligheid voor terug.”

Bijzondere huisdieren: lammetjes voeren. Foto uit privécollectie

De lammetjes voeren. Foto uit privécollectie

Hoewel de schapen, in tegenstelling tot veel andere schapen in Nederland, geen last van het blauwtongvirus hebben gehad, is er pas toch een schaap overleden. Het ging om Jades favoriete lammetje. “Die had scheve poten waardoor het niet goed kon staan. Ook was het veel kleiner dan de rest. Dat maakte hem extra schattig. Toen ik hoorde dat het lammetje in het water was gevallen en verdronken, moest ik wel even wat traantjes wegpinken.” 

Jade en haar huisgenoten geven de schapen bewust geen namen. “We moeten ons niet te veel aan ze hechten, omdat de kudde regelmatig van samenstelling verandert. Het ras wordt nog verder ontwikkeld waardoor er om de zoveel tijd een aantal volwassen schapen weggaan en er een paar lammetjes blijven.” Hoewel Jade dat soms lastig vindt, geven de schapen haar enorm veel plezier. “Ik kijk er zo naar uit als we een week de schapen hebben, zelfs wanneer het hard regent.”


Werelddierendag
Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober uitgeroepen tot dierendag. De gedenkdag van Fransiscus van Assisi, de beschermheilige van de katholieke kerk van dieren. De eerste officiële dierendag was in 1930. Nederland telt zo'n 27 miljoen huisdieren. 

Advertentie