Uitzicht en zon motiveren tot studeren
DUB onderzocht: Wat zijn de beste studieplekken van UB Science Park?
De UB op het Utrecht Science Park is inmiddels twintig jaar oud - onlangs werd de verjaardag gevierd. Het gebouw valt in de smaak bij bewonderaars van architectuur en het ontwerp heeft zelfs een prijs gewonnen. Maar directeur Matthijs van Otegem benadrukt dat het gebouw meer moet zijn dan een architectonisch hoogstandje. “We willen bezoekers niet imponeren; de UB moet een plek zijn waar studenten zich thuis voelen. ‘They own this place’”, zegt hij.
De UB is ondertussen uitgegroeid tot een onmisbare ontmoetingsplek voor studenten en een plek waar ze graag studeren. Maar wat vinden studenten nu echt van de bibliotheek als studielocatie? Om te ontdekken wat de UB aantrekkelijk maakt voor studenten, hielden we een survey en gingen met een aantal in gesprek over hun favoriete studeerplekken en hun suggesties voor verbeteringen. Er deden 170 studenten mee aan onze enquête.
Waar letten studenten op bij hun keuze?
Wat maakt dat studenten voor een specifieke werkplek kiezen? Is het de rust, het daglicht, of simpelweg een goed stopcontact? Uit onze survey blijkt dat studenten verrassend eensgezind zijn: stilte staat met 113 stemmen (26,5 procent) op nummer één, maar natuurlijk licht is met 83 stemmen (19,5 procent) een stevige tweede.
Praktische zaken zoals stopcontacten (77 stemmen, 18,1 procent) en comfortabele zitplaatsen (70 stemmen, 16,4 procent) volgen kort daarna, terwijl privacy (64 stemmen, 15 procent) een subtiele, maar niet onbelangrijke rol speelt. Bereikbaarheid? Dat scoort opvallend laag, met slechts 4,4 procent die dit belangrijk vindt. Dit verklaart waarom de studeerplekken direct bij de ingang niet hoog uit de ranking komen.
De top 5 favoriete studeerplekken in de UB
5: In de “Orkestbak”
De “Orkestbak” achter in het gebouw staat op nummer vijf op de ranking, en er zijn veel positieve dingen over geschreven. Met hoge plafonds voelt het volgens een respondent bijna als een kathedraal. “Het geeft mijn geest ruimte”, zegt deze student. Het grootste aantal van de respondenten gaf aan dat natuurlijk licht de doorslaggevende factor is om deze studeerplek te kiezen.
Bovendien zijn de studeerplekken hier niet te reserveren, en dat werkt volgens sommigen motiverend: “Je moet op tijd zijn om een plek te bemachtigen, dat helpt me om vroeg uit m’n nest te komen.” En het licht? “Hier word ik het minst depri in de tentamenperiodes", zegt een bezoeker.
4: De gezamenlijke tafels op de bovenverdiepingen
De gezamenlijke tafels op de bovenverdiepingen staan op de vierde plek. “Hier zit je samen met anderen die je kunnen motiveren om ook te studeren”, schrijft een student. “De collectieve focus van iedereen die daar zit werkt heel fijn voor mij zodat ik ook ga focussen”, legt een andere respondent uit. Voor deze respondenten is de subtiele sociale dynamiek dus juist een pluspunt: deze balans tussen focus en motivatie maakt de tafels een populaire keuze onder studenten die net dat extra zetje nodig hebben om productief te zijn.
3: Beneden voor het raam
De benedenverdieping, achterin bij de ramen, is een van de favorieten met 44 stemmen. De grote ramen laten volop daglicht binnen, waardoor het voelt alsof je buiten zit. “Maar dan zonder wind of regen”, merkt een student op. Het uitzicht biedt niet alleen ontspanning, maar geeft ook een gevoel van vrijheid. “Soms zwaai ik naar vrienden die langslopen, en in de zomer vang ik wat zon en vitamine D terwijl ik studeer.”
Voor sommigen is deze plek zelfs een ontsnapping aan de volgens sommige soms sombere sfeer elders in de UB. “Het voelt hier niet als een betonnen doos. Het is vrij en open”, legt een respondent uit.
2: Tussen de boekenwanden
Soms werkt jezelf omgeven met kennis het best. Studeren tussen de boekenwanden blijkt een andere geliefde plek met 60 stemmen. “Tussen de boeken voelt het rustig en knus”, aldus een student. Geen afleiding, alleen jou en je studieboeken. Het is dé plek voor wie even helemaal wil opgaan in het werk.
1: Op de bovenste verdieping, met uitzicht op de binnentuin
De plek die onder de studenten het populairst is en 61 stemmen binnenhaalde, zijn de bureaus op de bovenste verdieping met uitzicht op de binnentuin. “Deze plek biedt rustig uitzicht met af en toe een voorbijvliegend vogeltje. Ook heb je weinig last van rondlopende mensen”, vertelt een student. Maar er is meer. Voor wie goed zoekt, is er zelfs een plekje met uitzicht op de Dom. “Dé ultieme Utrechtse studentenervaring tijdens het studeren”, schrijft een liefhebber.
Hoe vaak komen studenten in de UB?
Van de studenten die meededen aan ons onderzoek zegt 1,8 procent nooit naar de UB te komen en 23,8 procent gaat slechts één keer per maand. Maar 34,8 procent van de studenten komt er wekelijks en nog eens 33,5 procent meerdere keren per week. Je zou kunnen concluderen dat de bibliotheek een cruciale rol speelt in het studentenleven van de respondenten. Voor sommigen is het zelfs een dagelijkse routine: 6,1 procent geeft aan elke dag aanwezig te zijn.
Wat kan beter?
Naast de favoriete plekken brachten de studenten ook verbeterpunten naar voren. Veel studenten vinden dat de UB op enkele punten wel wat gezelliger en praktischer mag:
- Meer sfeer en comfort: Studenten willen graag pauzeplekken met een huiskamersfeer en comfortabele stoelen. “Een paar planten zouden al helpen”, suggereert een respondent.
- Betaalbare koffie en lunch: De Spar wordt als te duur ervaren. "Een goedkoper alternatief zou het studeren aangenamer maken", klinkt het in de feedback.
- Niet alleen maar genderneutrale toiletten: Voor sommige studenten is dit een belangrijke reden om de UB te mijden.
- Meer licht: Vooral de raamstickers worden bekritiseerd, omdat ze het gebouw te donker maken.
- Betere bewegwijzering: Het vinden van de gereserveerde plek is soms een uitdaging.