Hiep hiep hoera zomereditie
26 augustus
UU-alumnus Joris Scholten (Sociale Wetenschappen) zwemt een “rondje” Singel in Utrecht en haalt daarmee 800 euro op voor het Bartholomeus Gasthuis, een verzorgingshuis. De oud-student zwemt samen met vier vrienden vanaf de Weerdsluis vijf kilometer door de grachten van Utrecht. Een heel rondje Singel is niet mogelijk dus zwemt het vijftal van de Weerdsluis naar de Oudegracht en vervolgens via de Tolsteegsingel en Wittevrouwensingel naar de Weerdsingel. Inclusief pauzemomenten doen ze daar 4,5 uur over.
24 augustus
Masterstudent Diergeneeskunde Anne Tersmette wordt zesde tijdens het European Haflinger Championship. De amazone laat daarmee 42 anderen achter zich bij het dressuuronderdeel van de wedstrijd voor Zuid-Tiroolse paardenras. Anne noemt haar deelname aan het EK een meisjesdroom die is uitgekomen. De ruiter stond met haar kür op de muziek van Game of Thrones lange tijd op de tweede plaats, omdat ze de wedstrijd vroeg startte. “Niks is zo zenuwslopend als moeten afwachten hoe anderen rijden en hun cijfers op het scorebord te zien verschijnen.” De diergeneeskundige in spe is “super tevreden” met de uiteindelijke uitslag.
23 augustus
UU-student Fleur Huijs wint de Utrechtse editie van de ZomerOndernemer. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd starten jongeren onder begeleiding van professionals hun eigen onderneming. Met haar plan voor een bedrijf dat jongeren helpt bij het geven van presentaties, laat Fleur 26 andere deelnemers achter zich. Het idee ontstond toevallig, aldus de student. Ze gaf zich namelijk oorspronkelijk voor de ondernemerswedstrijd op om stappen te zetten als fotograaf, maar tijdens het programma zag ze dat mede-kandidaten hun bedrijfsplannen presenteerden met buikpijn. Een angst die ze ook al meermaals bij studiegenoten had gezien. “Toen dacht ik: Het is toch raar dat iedereen in het onderwijs moet presenteren, maar dat je het nooit geleerd wordt hoe dat moet?” Natuurlijk bestaan zulke trainingen wel als je zoekt, beaamt de student, maar die zijn gericht op grijze pakken in plaats van studenten.
Voor de jury was het feit dat Fleur haar bedrijf tijdens de zesweekse wedstrijd bedacht en uitwerkte, één van de redenen om haar als ZomerOndernemer van Utrecht uit te roepen. “Fleur heeft veel ontwikkeling doorgemaakt. Ze heeft het bedrijfsidee bedacht, de training ontwikkeld en vermarktbaar gemaakt, een opdracht binnengehaald, een website en visitekaartjes gemaakt en zich ook al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bovendien inspireerde ze alle deelnemers door haar wijze van presenteren en pitchen.”
15 augustus
De Universiteit Utrecht is voor het zestiende jaar op rij de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland volgens de Academic Ranking of World Universities. De ranglijst, die ook bekend is als de Shanghai Ranking, bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten en maakt een lijst van de beste vijfhonderd. De UU is wel een paar plaatsen gezakt: van nummer 47 vorig jaar naar nummer 51. maar in 2016 en 2015 stond de universiteit lager op de ranglijst met een respectievelijk 65ste en 56ste plaats. Volgens de UU betekenen dergelijke fluctuaties echter niet dat de universiteit opeens beter of slechter is gaan presteren, maar houden die veranderingen eerder verband met het feit dat er een andere methodiek wordt gehanteerd.
In de top 100 van beste universiteiten, staan dit jaar nog een aantal andere Nederlandse universiteiten. De Rijksuniversiteit Groningen staat op plaats 66, de Universiteit Leiden op 74 en de Erasmus Universiteit op 79. Als alleen gekeken wordt naar de Europese universiteiten, dan bekleedt de UU een veertiende plek. Dat is gelijk aan vorig jaar.
12 augustus
Nederlandse studenten winnen drie nummers tijdens de World University Rowing Championships. In twee van de winnende boten zitten ook UU-studenten. Triton-roeisters Eva Simkens (Utrecht University College) en Eline van Marle (Onderneming & Recht) worden samen met twee Amsterdamse studenten tweede in de vier zonder stuur. Melle le Fevre (Geschiedenis) wordt derde in de lichte vier zonder stuur samen met Ruben Houkes, Thomas van Tussenbroek en Tijmen van Rietbergen. Het is de tweede keer deze zomer dat de drie studenten in de prijzen vallen. Tijdens de slotwedstrijden (zie 7 en 8 juli) van de Nederlandse Studenten Roei Federatie en het Nederlands Studenten Kampioenschap Roeien, winnen ze alledrie ook al twee keer goud.
6 augustus
Hoogleraar Joost de Laat ontvangt de Sustainability Science Award. Hij krijgt de prijs van het Ecologische Genootschap van Amerika voor een artikel dat hij samen met vijf anderen schreef met de titel Cash for Carbon: A randomized trial of payments for ecosystem services to reduce deforestation. Daarin deed de groep ‘experimenteel’ onderzoek naar de manier waarop 121 Ugandese dorpen gestimuleerd kunnen worden om ontbossing tegen te gaan. De prijs is bedoeld voor wetenschappelijke auteurs die een ‘grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelende wetenschap van ecosystemen en regionale duurzaamheid door de integratie van ecologische en sociale wetenschap’.
5 augustus
De Nederlandse hockeyvrouwen, onder wie UU-studenten Laurien Leurink (psychologie) en Josine Koning (rechten), worden wereldkampioen in London. De vrouwen winnen met 6-0 van Ierland. In totaal scoren de Nederlandse vrouwen 35 keer tijdens het toernooi. Drie van de treffers staan op naam van psychologiestudent Laurien. Zo scoort ze in de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea en in de kwartfinale tegen Engeland. Of Laurien die wedstrijd zou spelen, werd tijdens het kampioenschap onverwachts spannend. Tijdens de wedstrijd tegen Italië raakte de ringvinger van Laurien uit de kom. Rechtenstudent en keepster Josine kwam in actie tijdens de halve finale tegen Australië. Die wedstrijd werd bepaald door shoot-outs.
4 augustus
UU-student Thijs de Lange (Earth Surface & Water) wordt tweede tijdens de wegwedstrijd op het World University Championship voor wielrennen in Portugal. De Utrechtse student doet één minuut langer over het parcour van 108 kilometer dan de winnaar, eveneens een Nederlandse student. Het parcours zou oorspronkelijk langer zijn, maar werd vanwege de hitte 20 kilometer ingekort.
30 juli
Universitair docent Lennart de Groot (Aardwetenschappen) en onderzoekster Ylona van Dinther winnen allebei een Early-carreer award van American Geophysical Union. De grootste vereniging op het gebied van aard- en ruimtewetenschappen reikt in het totaal 21 prijzen uit aan onderzoekers die maximaal tien jaar geleden gepromoveerd zijn. De Groot ontvangt de William Gilbert Award 2018 voor “uitmuntend en belangeloos onderzoek aan het magnetisme van aardse materialen en aan het magneetveld van de aarde en planeten zelf”. Van Dinther ontvangt de Jason Morgan Early Career Award voor “uitstekende en belangrijke early-career bijdragen aan de tektonofysica in combinatie van onderzoek, onderwijs en outreach-activiteiten”.
18 juli
Orca-roeier Tosca Kettler (Aardwetenschappen) wordt tweede in de skiff tijdens de European University Games. Ze finisht een krappe zes seconden na de winnaar tijdens de wedstrijd van twee kilometer in Portugal. Ook Orca-roeiers Lisanne van der Lelij (Liberal Arts and Sciences) en Danielle Bruel (Neuroscience and Cognition) pakken het zilver tijdens de Europese wedstrijd. Het duo finisht negen seconden na de winnaar op het nummer ‘twee zonder stuur’.
16 juli
Twintig Utrechtse onderzoekers krijgen een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Maar liefst 1.115 wetenschappers hadden een aanvraag ingediend, meldt de onderzoeksfinancier. Van de twintig Utrechtse beurzen gingen er achttien naar UU-onderzoekers, één naar een UMCU’er en één naar een medewerker van het Hubrecht Instituut voor ontwikkelingsbiologie. Daarnaast gingen er ook nog twee beurzen naar onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) waarmee de UU nauw samenwerkt.
De twintig Utrechtse onderzoekers die een beurs ontvangen zijn: Andrea Ascani (Geografie), Álvaro del Pino (Wiskunde), Annet de Haan (Middeleeuwse en neo-Latijnse talen en culturen), Bram Caers (moderne Europese talen en culturen), Daan van Uhm (Criminologie), Danai Riga (Translational Neuroscience), Florijn Dekkers (Hubrecht Instituut), Gijs Heuts (Wiskunde), Hanneke Willemen (UMCU), Janric van Rookhuijzen (Archeologie), Irene Valenzuela (Natuurkunde), Jasper de Groot (Sociale-, Gezondheids- en Organisatiepsychologie), Kerstin Schneeberger (Geneeskunde van Gezelschapsdieren), Lorena Sosa (Internationaal en Europees recht), Pooyan Tamimi Arab (Religiestudies en theologie), René Koekkoek (Moderne en contemporaine geschiedenis), Sanne Moorman (Psychologie), Shuntaro Yamagishi (Wiskunde), Tillmann Miltzow (Informatica) en Tjalling de Haas (Fysische Geografie).
7 + 8 juli
Tijdens de slotwedstrijden van de Nederlandse Studenten Roei Federatie en het Nederlands Studenten Kampioenschap Roeien vallen roeiers van Triton en Orca meermaals in de prijzen. Zo laat de dames gevorderde vier van Triton onder leiding van stuurtje Fiep Warmerdam (Informatiekunde) de concurrentie bijna 10 seconden achter zich. Tessa van Veen, Maartje Schrauwen (Algemene Sociale Wetenschappen), Sabien van Vliet (Scheikunde) en Sarah Spruijt (Geneeskunde) gaan met het goud naar huis.
Triton-roeiers Eline van Marle (Onderneming en Recht) en Eva Simkens (Utrecht University College) winnen samen twee nummers van de slotwedstrijden: de gevorderde twee zonder stuur en de elite twee zonder stuur. Ook Triton-roeier Melle le Fevre (Geschiedenis) komt twee keer als eerste over de finish. De zoon van hoogleraar Esther Jansma (Geowetenschappen) wint in de lichte dubbeltwee samen met roeier Mathijs Oggel (Okeanos, Amstelveen). Daarnaast wint hij goud met een acht die samengesteld is uit studentroeiers van verschillende verenigingen.
Roeivereniging Orca wint zes nummers tijdens de slotwedstrijden. De heren b-vier zonder stuur, bestaande uit Cas Klingenberg, Douwe Rietveld, Jeppe Rietveld en UU-student Joost Mein, laat de nummer twee ruim 6 seconden achter zich op de wedstrijd over 2000 meter. Ook de gevorderde heren vier zonder stuur komt als eerste over de finish. In de boot zitten drie Orca-roeiers en één roeier van Njord (Leiden). De Utrechtse roeiers zijn UU-student Timon de Boer (Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement), Erin Smeijsters (Farmacie) en Daan Klomp.
Henk Jan Schuijt (Summa) zit twee keer in een winnende boot. Hij komt zowel in de heren elite dubbelvier zonder stuur als de gevorderde dubbelvier zonder stuur, als eerste over de finish. Bij allebei die nummers gaat het om boten die samengesteld zijn uit studentroeiers van verschillende verenigingen. Vincent Goris (Business Informatics) en Carlijn Haringsma (biologie) zetten allebei de snelste tijd neer in de skiff. Goris blijft de nummer twee bijna negen seconden voor en Haringsma komt zelfs bijna 13 seconden eerder over de finish dan de nummer twee.
3 juli
Twee projecten van de Universiteit Utrecht ontvangen een beurs van expertisecentrum Echo in het kader van de campagne Students-4-Students. Het idee voor het vorig jaar gelanceerde beursprogramma is om de instroom, het studiesucces en de kansgelijkheid van eerste generatie studenten te bevorderen.
De UU krijgt 130.000 euro voor het nieuwe buddyprogramma Debuut dat erop gericht is om leerlingen die mogelijk als eerste van hun familie gaan studeren, bij de universiteit te betrekken. Het project dat ontstond naar aanleiding van een bezoek van Annetje Ottow aan een basisschool in een “Utrechtse krachtwijk” tijdens Meet the Professor. Toen Ottow vroeg wie er een vwo-advies hadden gekregen, stak slechts één leerling haar hand op. De toenmalig decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatiewetenschap besloot daarop het meisje en haar ouders uit te nodigen om een kijkje te komen nemen op de universiteit. Dat initiatief is uitgewerkt tot een buddyprogramma waarbij talentvolle leerlingen van de basis- en middelbare school worden gekoppeld aan studenten. “Op die manier wil de UU een goede beeldvorming van de universiteit bevorderen, de doelgroep laten zien dat zij welkom zijn op de universiteit en laten zien dat zij op ondersteuning kunnen rekenen op hun weg naar het hoger onderwijs”, aldus de projectaanvraag bij expertisecentrum Echo.
Het tweede project dat een Students-4-Students beurs ontvangt van Echo is een project van twee studenten genderstudies. Zij willen maandelijks een dialoog organiseren waarbij UU-medewerkers en -studenten het gesprek aangaan over het bevorderen van diversiteit binnen de universiteit. De studenten willen in groepjes van vijftien het gesprek aangaan over privileges, identiteit en ervaringen van uitsluiting.