Internationals blijven deze kerst in Nederland: 'Om het hier eens mee te maken'

Foto: Pixabay

‘Ik geniet liever van mijn tijd in Nederland’

Alana, masterstudent Gender Studies uit de Verenigde Staten 

“Ik vier eigenlijk nooit kerst, dus daarvoor had ik niet naar huis gehoeven. Ik blijf maar één jaar in Utrecht, dus ik blijf liever hier om van deze stad te genieten. Ik ben echt verliefd geworden op Utrecht. Ik vind het ook een bijzondere ervaring om de feestdagen in een ander land te vieren. Bovendien komt mijn partner uit de Verenigde Staten over en vrienden van mij blijven ook in Utrecht. Dus alleen ben ik niet tijdens de feestdagen.

“Het is wel lastig om concrete plannen te maken voor de feestdagen want de coronamaatregelen veranderen constant. Maar als alles nog steeds om vijf uur dicht moet, weet ik nog niet precies wat mogelijk is. We willen in elk geval wel het land een beetje verkennen. Misschien gaan we naar een wat rustiger plek ergens buiten om van de natuur te genieten. Utrecht is ook best groen maar het zou leuk zijn om ergens anders te relaxen.

“De tradities van Nederlandse feestdagen ken ik al een beetje. Een paar vriendinnen werken  hier in Nederland als au pairs en via de kinderen voor wie ze zorgen, heb ik al het een en ander gehoord. Zoals over Sinterklaas en het zetten van de schoen. Ik heb ook heel veel gelezen over Zwarte Piet. Voor iemand uit de VS, waar black face verschrikkelijk racistisch is, is Zwarte Piet wel schokkend. Toen ik kinderen met roet op hun gezichten zag, vond ik het echt verwarrend. Ik snapte er niks van. Om eerlijk te zijn, begrijp ik het nog steeds niet. Maar het was sowieso interessant om verschillende perspectieven te horen van mijn Nederlandse medestudenten: sommigen vinden het oké en sommigen niet.” 


'Ik heb het echt druk met mijn scriptie'

alan3.jpg

Alan, masterstudent Science & Business Management uit Zambia  

“Thuis is best wel ver weg en het is niet zo eenvoudig om daar naartoe te reizen in coronatijd. Het is ook behoorlijk duur! Hoewel ik graag naar huis zou willen gaan, is dat niet zo’n goed idee. Ik ben nu bezig met mijn scriptie, dus ik zou in Zambia waarschijnlijk alleen maar afgeleid worden. 

“Ik heb mijn bachelor in Groot Brittannië gedaan, dus ik ben er inmiddels wel aan gewend om in het buitenland te wonen. De laatste keer dat ik in Zambia was, was vorig jaar voor de feestdagen. Al een tijdje geleden, dus. Maar ik vind het geweldig om naar huis te gaan, ik heb daar zoveel herinneringen aan mijn kindertijd en ik voel me daar erg op mijn gemak. Bovendien heb ik een hekel aan de kou! Wat ik het meest mis aan de feestdagen in Zambia is dus de hitte!

“Kerstmis is voor mij altijd een familiefeest. Gelukkig woont mijn broer ook in Nederland - in Den Haag. Ik denkt dat dit het eerste jaar is dat we kerst alleen met z’n tweeën vieren. Ik weet niet of ik naar hem toe ga of dat hij naar mij komt, maar we zullen maar een paar dagen samen zijn want ik heb het echt druk met mijn scriptie.

“Ik weet eigenlijk al best wel veel over de feestdagen hier, want ik had vroeger Nederlandse vrienden. Sinterklaas is voor mij nooit een schokkend gebeuren geweest. Waar ik van hou in deze tijd is de kerstsfeer met alle lichtjes en versieringen. In Zambia zie je dat niet. We hebben een kerstboom, en dat is het. 

“Na mijn studie ben ik van plan om in Nederland te blijven omdat het lastig is om in Zambia werk te vinden. Ik wil wel terug in de toekomst maar dan als expat. Toen ik klein was, vond ik het leven in Zambia heel makkelijk, maar dat was omdat mijn ouders voor mij zorgden. Als je voor jezelf moet zorgen, kan dat in Zambia heel stressvol zijn. Ik kan hier ook gemakkelijk blijven omdat mijn moeder  uit Italië komt, dus dat is wel fijn. Er zijn veel meer mogelijkheden in Nederland en alles is zo bereikbaar en georganiseerd in vergelijking met Zambia en Engeland".


'Ik wil niet in een drukke vliegtuig zitten en het risico lopen mijn oma ziek te maken'

Ema, derdejaars Economie uit Roemenië 

“Ik woon al drie jaar in Nederland en ik ben nog nooit terug naar Roemenië gegaan voor de feestdagen. Ik kom uit een eenoudergezin met een laag inkomen. Ik kan alleen in Nederland studeren omdat ik een beurs krijg. Universiteiten in Roemenië zijn harstikke duur en de enige manier om een beurs te krijgen is heel goede cijfers te halen op de middelbare school. 

“Ik ben naar Utrecht gekomen met 3.000 euro op mijn bankrekening dus ik moest snel een baantje vinden om geld te verdienen en om in aanmerking te komen voor studiefinanciering. Ik heb elke winkel en elke restaurant in het centrum benaderd of ze iemand nodig hadden maar niemand belde me terug, behalve één restaurant. De meeste klanten waren Nederlanders en ik moest al hun namen en favoriete drankjes uit mijn hoofd leren, wat heel moeilijk was vanwege de taalbarrière. Daarna kreeg ik een baan bij een kledingwinkel. Daar werd ik na één maand ontslagen omdat ze dachten dat ik ‘s ochtends kon werken, maar dan had ik colleges.

“Rond dezelfde tijd ontdekte het stel vrienden bij wie ik woonde, dat ze een baby kregen. Ik moest dus snel een nieuwe kamer vinden terwijl ik ook nog  mijn tentamens had. Het was een stressvolle tijd! Als klap op de vuurpijl, kwamen de feestdagen er aan en kon ik mijn familie niet zien omdat de reis te duur was. Normaal gesproken kost een vliegticket naar Roemenië ongeveer 30 euro, maar rond Kerst lopen de prijzen tot zo’n 400 euro op. Ik moest dus hier blijven terwijl ik niemand kende en niks kon doen omdat ik geen geld had. Dat maakte me heel verdrietig.

“In mijn tweede jaar, brak de pandemie uit. Dat vond ik ook heel zwaar, want ik had niet zoveel vrienden en de meeste internationale studenten die ik kende keerden in April terug naar hun eigen land en kwamen niet meer terug. Maar ik moest hier blijven vanwege mijn werk bij een supermarkt. Het ging toen dus niet zo goed met mij maar ik heb hulp gezocht waardoor het beter ging. In die tijd kwam ik ook mijn huidige vriendje tegen. In 2020 ben ik dus niet naar Roemenië gegaan voor de feestdagen vanwege de vliegprijzen, een quarantaineplicht, en mijn baan. 

“Behalve dat de vliegtickets nog steeds heel duur zijn, blijf ik in Utrecht omdat mijn vriendje met mij kerst wil vieren met zijn familie in Nederland. Ook wacht ik liever totdat de kerstperiode voorbij is om naar huis te gaan. Dan hoef ik niet in een vol vliegtuig te zitten, met het risico dat ik daarna mijn oma ziek maak.

“Wat ik het meest mis aan de feestdagen in Roemenië zijn de grote kerstmarkten waar enorme kerstbomen staan. Het zou gezellig zijn om hier meer kerstversiering op straat te zien. Ook mis ik het zingen van kerstliederen.Toen ik op middelbare school zat, ging ik elk jaar met een liefdadigheidsinstelling die kinderen in nood helpt kerstliedjes zingen op straat, om geld in te zamelen. Er waren glühwein en koekjes… Aan het eind van de avond, zong iedereen daardoor vals, maar het was zeker super gezellig!”

Advertentie