Tweede nieuwe studentenpartij die meedoet aan UU-verkiezingen

Student Coalition Utrecht: ‘Banden met Israëlische universiteiten moeten verbroken worden’

Student Coalition Utrecht Amine Lakhal en Sara Aksakal, foto DUB
Lijsttrekker Amine Lakhal en partijlid Sara Aksakal van Student Coalition Utrecht, foto DUB

Dit jaar doen vijf studentenpartijen mee aan de universiteitsraadverkiezingen. Een van de nieuwkomers is Student Coalition Utrecht. De partij komt voort uit Erasmus Student Coalition, die in 2023 voor het eerst meedeed in Rotterdam en vorige maand vier van de twaalf zetels veroverde in de Universiteitsraad van de Erasmus Universiteit. Amine Lakhal (26), lijsttrekker in Utrecht en masterstudent Farmacie, ziet het als inspiratie, maar wil ook realistisch blijven: ‘Momenteel dromen we nog niet zo groot. We willen nu eerst in de universiteitsraad terechtkomen.’

Student Coalition Utrecht heeft vier belangrijke speerpunten: herkansen mogelijk maken bij cijfers lager dan een vier, een breder en betaalbaarder voedselaanbod, het verbeteren en vermeerderen van stilteruimtes en het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten. De partij doet aan de universiteitsraadsverkiezingen mee met 20 kandidaten en ze doet mee aan de faculteitsraadverkiezingen van Sociale Wetenschappen en bij het kiesdistrict Rechtsgeleerdheid van Recht, Economie, Bestuur & Organisatie (Rebo).

Stilteruimtes om te ontprikkelen
Amine raakte al vroeg bij Student Coalition Utrecht betrokken. Vrienden van hem kenden de oprichters van Erasmus Student Coalition en samen besloten ze het concept naar Utrecht te halen. De partij wierf haar kandidaten onder meer online, binnen vriendengroepen en via de Islamitische studentenvereniging Insan, waar Amine voorzitter van is en ook meerdere andere kandidaten lid van zijn.

Dat veel kandidaat-raadsleden van Student Coalition Utrecht zelf belijdend moslim zijn, zorgt ervoor dat zij uit eerste hand signalen krijgen die bij andere partijen misschien niet of minder binnenkomen, zegt Sara Aksakal (19), rechtenstudent en kandidaat voor de universiteitsraad en de faculteitsraad van Rebo. Zoals over de stilteruimtes op de UU. “Wij maken zelf mee dat onder meer het aantal stilteruimtes ontoereikend zijn en horen dat ook vanuit onze eigen vriendengroepen. Ik denk dat wij iets kunnen bijdragen omdat we direct betrokken zijn.”

Op dit moment zijn er verspreid over alle UU-gebouwen elf stilteruimtes, waarvan de meerderheid ook dienst doet als kolfruimte. Volgens Student Coalition Utrecht zijn de ruimtes voor veel studenten belangrijk als ontprikkel- of gebedsruimte. Amine ziet dat andere partijen eerder al werk hebben gemaakt van het verbeteren van de ruimtes, maar merkt zelf regelmatig dat het nog wel beter kan. De ruimtes zijn soms vies of slecht toegankelijk, regelmatig staan er rijen en vanuit sommige universiteitsgebouwen zijn ze niet snel bereikbaar, zegt hij. “Probeer dan maar eens in het kwartiertje tussen de colleges door van en naar een stilteruimte te lopen.”

Snoepautomaat, foto DUB

Avondeten
Amine en Sara zien dat studenten niet in alle gebouwen waar ze voor onderwijs moeten zijn, even goed voorzien worden in hun behoeften. Dat geldt niet alleen voor stilteruimtes, maar bijvoorbeeld ook voor eetgelegenheden. “Ik ben vaak in gebouwen waar niets anders is dan een automaat, terwijl ik er wel de hele dag moet zijn”, zegt Sara. Amine vult aan: “Studenten kunnen college hebben in alle onderwijsgebouwen van de universiteit, dus het is ook de verantwoordelijkheid van de universiteit dat er in alle gebouwen of daar vlakbij voldoende eetgelegenheden zitten.”

Student Coalition Utrecht wil ook ruimere openingstijden van de bestaande kantines, bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekend, en een breder voedselaanbod. Amine: “Halal en koosjer eten, daarin kan meer geïnvesteerd worden.”

In strijd met wat geleerd wordt
Voor sommige standpunten zien Amine en Sara nu al brede steun bij de zittende partijen, maar met een nieuwe partij hopen ze er een extra impuls aan te kunnen geven. Zo is het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten een halszaak voor de nieuwe partij. De UU besloot vorig jaar om definitief door te gaan met de 25 lopende samenwerkingen met Israëlische organisaties. Onterecht, vindt Amine. “Wij willen daarin echt verandering brengen. Daarvoor heb je gewoon een andere partij nodig, die daarop focust en het niet als bijzaak ziet.”

Volgens Sara is het als kandidaat voor het district Rechtsgeleerdheid van Rebo haar plicht om zich over de banden met Israël uit te spreken. “Het is niet logisch dat we banden behouden met instituties die precies in strijd handelen met de waarden en normen die wij als rechtenstudenten aangeleerd krijgen.” Volgens de UU dragen de samenwerkingen met Israëlische instellingen niet direct bij aan mensenrechtenschendingen, maar Amine en Sara vinden dat de verwevenheid tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische leger reden genoeg is om samenwerkingen te verbreken zolang niet uitgesloten is dat universiteiten direct en indirect bijdragen aan wat mensenrechtenorganisaties zien als genocide in Gaza en apartheid in Israël.

Samen sterker
Het is vooral de combinatie van speerpunten die Student Coalition Utrecht volgens Sara van toegevoegde waarde maakt, niet de individuele standpunten. Dat andere partijen bepaalde standpunten delen, bijvoorbeeld waar het gaat om herkansen bij cijfers lager dan een vier, is volgens Sara juist mooi. “Je moet het zo zien: hoe meer partijen bepaalde speerpunten hebben, hoe groter de kans dat je effectief bent. Als twee partijen al een punt maken van de vierenregeling en wij komen daar als derde partij bij, dan is de kans ook groter dat we door samenwerking iets kunnen verwezenlijken.”

Zo staan Amine en Sara ook in de campagne. Ze vinden het belangrijk om zoveel mogelijk studenten te enthousiasmeren om te gaan stemmen. Het liefst op hen, maar ook in het algemeen. Sara: “Ik denk dat we echt de straat op moeten en het gesprek moeten aangaan met studenten. Misschien dat studenten ook tegen dingen aanlopen waar wij nu nog niet van op de hoogte zijn, of dat ze aanvullingen hebben op onze speerpunten. Zo’n waardevol gesprek kun je alleen hebben als je ook daadwerkelijk aanwezig bent op de campus.”

Verkiezingen medezeggenschapsraden
Van maandag 12 tot en met woensdag 14 mei zijn er verkiezingen voor de faculteitsraden en de Universiteitsraad. Dit jaar voor zowel studenten als medewerkers. 

Advertentie