Helaas geen Friends-scenario voor Huize 108

‘Tuindorp-West voelt nu een beetje als een spookstad’

tuindorp-west complex, foto Tara van den Broek

De Rode Flat van het Tuindorp-West Complex wordt gerenoveerd en daarvoor moeten alle driehonderd bewoners voor 15 oktober 2024 verhuizen. DUB volgt de tien bewoners van Huize 108 tot het moment dat ze vertrekken. Vandaag deel 2: de diepte- en hoogtepunten van bewoner en psychologiestudent Wobke.

Begin april toen DUB langsging bij Huize 108 voor het eerste verhaal met de bewoners, waren de bewoners erg optimistisch over de verhuizing. Het plan was om met zes huisgenoten naar de in aanbouw zijnde Baobab op de Kwekerij te verhuizen. De vierpersoons appartementen van de Baobab krijgen een woonkamer met een oppervlakte van 40 vierkante meter, waar de bewoners van Huize 108 zichzelf al zagen chillen met jaarclubs. Wobke en een andere huisgenoot wilden een studio in de Baobab betrekken, zodat er een soort Friends-scenario zou ontstaan waarbij ze constant bij elkaar konden binnenlopen.

Wodkatrap, foto Huize 108 Tuindorp-West Complex

Nieuwe bewoners van Huize 108 moesten de wodka-trap overleven, foto Huize 108

Maar die droom spatte uiteen toen SSH in april een mail stuurde met de huurprijzen. “De kamers van de Baobab zijn echt heel duur uitgevallen”, zegt Wobke die nu 280 euro betaalt voor haar kamer in de Rode Flat (huur is 376 euro en ze krijgt 96 euro huurtoeslag). Een kamer in het vierpersoonsappartement kost 525 euro per maand. En je kunt geen huurtoeslag krijgen. Toen dat bekend werd, zijn er al gelijk twee mensen afgehaakt. Nummer drie en vier volgden snel. De prijzen voor de studios vallen mee - 790 euro is wel veel geld, maar je krijgt huurtoeslag. Maar de meeste huisgenoten willen liever nog met huisgenoten wonen.”

Sommigen denken nu aan een stadspand, zegt ze, en maken al plannen om te gaan hospiteren. “Ik wil zelf naar de Mammoet en Foppe en Floris willen misschien wel mee. Ik doe mijn uiterste best om ze over te halen. Dat gaat waarschijnlijk wel lukken. Als we met z’n allen in hetzelfde gebouw zitten, kunnen we gewoon dingen blijven organiseren en elkaar zien.” 

Flunkyball Tuindorp-Wesst Complex, foto Huize 108

Flunkyball viel wat tegen dit jaar, foto Huize 108

De Mammoet is een andere studentenflat op de Kwekerij. Het is een oud KPN-gebouw dat studentenhuisvester SSH een paar jaar geleden tot wooncomplex heeft omgebouwd. Er zitten alleen studios in, maar op iedere verdieping is er wel een gedeelde woonkeuken. “Het is een soort tussenversie van alleen wonen en met huisgenoten. En met huurtoeslag is de huur maar een paar tientjes hoger dan hier op TWC.”

Wobke denkt er nu ook over na of ze wel tot oktober in de Rode Flat wil blijven wonen. “Eigenlijk wil ik dan ook niet te lang wachten met verhuizen. Nu het plan om gezamenlijk door te verhuizen is weggevallen, zal het hier de komende maanden leeglopen. Er komen nieuwe mensen met een tijdelijk contract en dat voelt toch anders. Het huis waar we zo hecht mee zijn zal binnenkort uiteenvallen en dat geeft geen fijn gevoel. De lift staat nu al dagelijks vol met vertrekkende mensen en hun meubels.”

‘Een avond voor in de boeken’ 

Blijkbaar heeft niet alleen Huize 108 maar de hele flat last van een ‘leeg gevoel’. Niemand heeft dit jaar echt energie gestoken in het beruchte Flunkyball-toernooi op Koningsdag. “Ik woon hier pas sinds de zomer van 2023, dus dit zou mijn eerste keer zijn”, zegt Wobke. “Ik hoorde altijd goede verhalen over hoe teams van verschillende huizen elkaar uitdaagden voor potjes. Maar dit jaar waren wij ongeveer de enigen die nog een potje speelden. Het voelde hier op TWC echt een beetje als een spookstad. Gelukkig hebben we het met ons eigen huis gezellig gehad tijdens de zwarte piste - een spel waarbij je in iedere kamer een ander drankje drinkt. Maar daarna is iedereen zijn eigen weg gegaan. Misschien was er bij de andere flats wel meer leven, dat weet ik niet. Ik ging zelf naar de IBB, waar het in ieder geval altijd feest en chaos is.”

Klaar voor de zwarte piste, Tuindorp-West Complex, foto Huize 108

Wobke en huisgenoot zijn klaar voor de Zwarte Piste, foto Huize 108

Toch heeft het naderende einde ook voordelen voor de sfeer in Huize 108. “Ik probeer nog zoveel mogelijk tijd met het huis door te brengen”, zegt Wobke. “Voorheen verkoos ik regelmatig andere activiteiten boven een avondje samen eten en chillen. Dan dacht ik: ik sla een keertje over of ik haak later wel aan. Maar nu voelt zo’n avondje chillen met het huis ineens als iets heel speciaals. Omdat ik hierna naar een studio ga, is dit misschien wel de laatste keer in mijn leven dat ik echt met huisgenoten woon. Ik heb ook het idee dat de rest er meer moeite in steekt dan voorheen. Gisteravond bij de barbecue waren we onverwachts ineens met tien man sterk aanwezig. Dat gebeurt bijna nooit. Het was ook zo’n warme zomeravond. Iedereen een beetje dronken. De buren waren ook op de galerij. Gezelligheid. Een avond voor in de boeken.”

Wobke hoopt dat ze de komende tijd nog veel van dit soort momenten zal meemaken. “Donderdag hebben we ook een date-diner gepland en het is gelukt om voor iedereen een date te regelen. Tien huisgenoten en tien dates. Dat past natuurlijk niet in onze kleine woonkamer, dus hebben we bij Kartoffel gereserveerd. Ik zal wel een paar mooie foto’s maken voor het volgende artikel - als de dates erop willen natuurlijk.”

Wobke, Huize 108, Tuindorp-West Complex, foto Tara van den Broek

Wobke is één van de tien bewoners van Huize 108 in de Rode Flat van het Tuindorp-West Complex. Ze is 22 jaar en studeert Psychologie. Ze verhuisde in de zomer van 2023 naar TWC. Daarvoor woonde ze in een huis van jongerenhuisvester Socius in Kanaleneiland met acht huisgenoten, die allemaal wat ouder en rustiger waren dan zij. Toen Socius een grote renovatie aankondigde omdat het pand niet brandveilig was, was dat voor Wobke een reden om te verhuizen. Zo kwam ze in het TWC.

“Ik wilde het mijn kat niet aandoen om in de herrie en overlast van zo’n verbouwing te zitten. Bovendien wist ik dat het op TWC altijd gezellig is. En ik dacht: dat pand staat er al zo lang in dezelfde staat, daar zal ik nog wel een paar jaar rustig kunnen wonen. Ironisch hè? Er rust een vloek op. Waarschijnlijk gaan ze de Mammoet ook renoveren als ik er net een paar maanden in zit”, lacht ze.

 

De kat van Wobke Tuindorp, foto Tara van den Broek

Spencer, de kat van Wobke, foto Tara van den Broek

Wobke, met een aanleg voor talen, deed eerst een bachelor Engelse Taal & Cultuur. Maar toen ze op zoek ging naar een master vond ze niets leuks. Daarom ging ze als tweede studie Psychologie doen, omdat ze daar wel masters zag die haar leuk lijken. Ze wil beide bachelors afronden. “Het lijkt misschien een vreemde overgang van Engels naar Psychologie, maar ik volgde de specialisatie Sociale Taalkunde. Dat gaat onder andere over de biologische en psychologische aspecten van taal. Dat vond ik altijd het leukst om mee bezig te zijn.”

Naast de studie heeft ze nog verschillende hobbies zoals schilderen, tekenen, zingen en gitaar spelen. Ze maakt voornamelijk Indie muziek en heeft ook een nummer op Spotify staan. “Ik hou heel erg van dingen maken. Creëren. Al ben ik er de laatste tijd wat minder mee bezig omdat ik me niet zo geïnspireerd voel. Ik weet niet precies waardoor dat komt.”

Misschien komt de inspiratie later dit jaar terug, want in november gaat ze een maand naar Australië om langs de zuidkust te backpacken. Ook daarom wil ze nu liever voor de zomer verhuizen. Ze wil dan al goed gesetteld zijn op haar nieuwe plek, onder andere voor haar kat, die haar dan moet missen. 

Advertentie