De laatste maanden van Huize 108

‘Er is geen andere plek zoals TWC’

Tuindorp Huize 108 Foto: Tara van den Broek
Vijf bewoners van Huize 108. Vlnr: Danette, Foppe, Jelle, Wobke en Floris. Foto: Tara van den Broek

De komende maanden is een wat vreemde tijd voor de bewoners in de Rode Flat. Ze moeten op zoek naar nieuwe huisvesting, afscheid nemen van huis- en flatgenoten, en een nieuwe kamer inrichten. Maar voor het zover is, moeten ze soms ook nieuwe huisgenoten verwelkomen die een tijdelijk contract krijgen en natuurlijk een groot afscheidsfeest plannen. In een aantal artikelen volgt DUB de komende maanden het wel en wee van de bewoners van Huize 108.

Foppe, Wobke, Sam en Danette zitten in de woonkamer op 108 van de rode TWC-flat. Voor een buitenstaander is iedere woning van deze flat vrijwel identiek, maar voor de bewoners van 108 is hun huis heel speciaal. “We zijn heel hecht”, zegt psychologiestudent Wobke (22), die hier pas sinds de zomer woont. “We eten vaak samen, organiseren thema-avonden, gaan samen uit en nog veel meer. Iedereen heeft ook gewoon zijn eigen ding, maar als je thuiskomt, zit er altijd wel iemand in de keuken om mee te chillen. De meesten van ons zouden hier het liefst nog wel een paar jaar blijven wonen, maar helaas.” Daarom hebben ze DUB uitgenodigd. ‘”Deze mooie tijd vastleggen is leuk voor later.”

drinkominos - een zelfbedacht drinkspel op een thema avond Foto: Samuel de Weerd

Jelle en Foppe tijdens drinkominos - een zelfbedacht drinkspel op een thema avond. Foto Huize 108

De SSH belde bijna iedere dag

De bewoners van de Rode Flat kregen in oktober 2023 te horen dat hun flat gerenoveerd zou worden en dat ze waarschijnlijk binnen een jaar moesten verhuizen. Er was toen nog een kans dat het plan niet doorging - minimaal 70 procent van de bewoners moest instemming geven. De SSH kwam met een sociaal plan om de bewoners te helpen bij de verhuizing, maar daar werd in eerste instantie niet heel positief op gereageerd. Later gaf de SSH daar nog een aanvulling op. Uiteindelijk werd in februari bekend dat de SSH toch de benodigde stemmen had gehaald en dat de renovatie door zou gaan.

Van de tien bewoners van Huize 108 hebben alleen Sam en Foppe tegen gestemd.“Ik vind gewoon dat ze ons wel meer tijd hadden mogen geven”, zegt Sam (20) die Geneeskunde studeert. “Een jaar ofzo. Ik woonde hier net twee maanden toen het nieuws kwam. En daarna was het nog heel lang onzeker of het ook echt door zou gaan. Bovendien kwam het nieuws midden in een tentamenweek. Dat moet je toch weten, als organisatie voor studentenhuisvesting.”

“Een stemavond was misschien een goed idee geweest”, zegt de 22-jarige Foppe die Earth Structure & Dynamics studeert. Hij is een van de huis-oudsten die al drie jaar op nummer 108 woont. "Gewoon met stembiljetten. Dan weet je het gelijk. Maar ze hadden die maanden natuurlijk nodig om mensen te overtuigen. Aan het begin leek iedereen tegen. Ze hebben mij en Sam op een gegeven moment bijna iedere dag gebeld, omdat we nog niet hadden ingestemd. Iemand van de SSH had zelfs een afspraak met ons gemaakt om in gesprek te gaan, maar toen kwam hij niet opdagen. Volgens mij omdat ze toen de 70 procent al gehaald hadden.”

“Ik was vooral bang voor mijn kat, Spencer, toen ik het nieuws van de verhuizing hoorde”, zegt Wobke. “Ik woon hier sinds vorige zomer en was net zo blij dat ik eindelijk een goede plek voor hem had gevonden. Mijn huisgenoten zijn niet allergisch, het is een veilige omgeving en hij mag hier legaal wonen.”

Tuindorp Huize 108: Spencer the cat. Foto: Samuel de Weerd

Spencer the cat. Foto Huize 108

Graag samen doorverhuizen
108 is een van de huizen die graag na de verhuizing bij elkaar willen blijven wonen. De SSH heeft eerder beloofd om de huizen die dat willen daarbij te helpen; sommigen kunnen samen doorverhuizen naar het nieuwe Baobab-complex.  Wobke, Sam, Floris en Foppe willen dat graag. Foppe’s ogen gaan glinsteren. “Je woont daar met zijn vieren per woning en je hebt een woonkamer van 40 vierkante meter. Wat een ruimte. Als hier iemand zijn jaarclub over de vloer heeft, dan is het echt pure chaos in de woonkamer. Die is eigenlijk niet eens groot genoeg om met z’n tienen tegelijk in te eten.” 

Huize 108 heeft al flink gefantaseerd over het eventuele scenario dat ze naar de Baobab over kunnen. “Vier van ons gaan dan in het appartement wonen”, zegt Wobke. “Ik ga waarschijnlijk naar een van de studio’s daar, net als Renske. Dan kunnen we allemaal net zo vaak bij elkaar op bezoek als we willen. En Spencer mag ook mee!” Huize 108 heeft het geluk dat deze samenstelling precies zou uitkomen. De andere vier willen liever ergens anders heen. De een gaat bijvoorbeeld op reis en de ander wil liever naar een stadspand. 

Toch heerst er ook op 108 nog veel onzekerheid over de verhuizing. “De SSH heeft beloofd om ergens deze dagen de huurprijzen voor de Baobab bekend te maken”, zegt Foppe. ‘Die gaan waarschijnlijk wel hoger zijn dan hier, maar de vraag is hoeveel. Je hebt daar ook geen eigen voordeur, dus huursubsidie is niet mogelijk. Bovendien is het nog niet helemaal zeker of het complex ook echt op 1 oktober wordt opgeleverd.”

En als de huurprijzen van de Baobab te hoog blijken?
Bij die vraag worden ze allemaal even stil. “Niemand heeft echt een plan B”, zegt Foppe. Hij woont al drie jaar in huize 108 en had er graag zijn studie afgemaakt. “Voor nu wachten we het gewoon nog even af. De mensen in de andere twee flats hebben het beter getroffen, want die mogen met hun hele huis door naar deze flat. In theorie mogen wij ook terug, maar dat moeten we dan nu al beslissen. Het voelt denk ik toch raar om terug te gaan als je straks een jaar ergens anders hebt gewoond.”

“Er is geen enkele plek in Utrecht zoals het TWC”,’ zegt Wobke. “Het is goedkoop, je hebt een redelijk grote kamer en genoeg gezelligheid, maar niet de chaos van de IBB, waar het altijd feest en één grote rotzooi is. Ons huis is best schoon. Iedereen doet goed zijn huistaak, zelfs zonder dat we er boetes voor uitdelen.”

Kak
Maar hoewel ze zichzelf heel schoon vinden, noemen ze zichzelf toch ‘Kakhuis 108’. En dat heeft nog een goede reden ook. Lachend wijzen ze naar het beschilderde tegeltje met die titel dat op de vensterbank staat. “Tijdens een van onze huisfeesten heeft een huisgenoot in de douche gekakt”, vertelt Wobke grijnzend. Van de desbetreffende huisgenoot moeten we erbij vermelden dat hij of zij na de grote boodschap in de douche nog gewoon met iemand naar bed is geweest. Als de ‘normale’ huisfeestjes al zo uit de hand lopen, dan zal het in de laatste week voor de verhuizing wel een compleet gekkenhuis worden. Dan staan alle kamers namelijk leeg. “We hebben nu al een eindfeest gepland”, zegt Foppe.

Tuindorp Huize 108: kakhuis. Foto: Samuel de Weerd

Het 'kakhuis' tegeltje. Foto Huize 108

Samen eten en sporten
Maar naast de vele feestjes samen, doen ze ook nog andere dingen met het huis. Thema avonden bijvoorbeeld, waarbij telkens twee huisgenoten de taak krijgen om thema-spelletjes te bedenken. Daarnaast eten ze vaak samen. Vandaag is de kookbeurt aan Sam. Ze maakt een Japanse specialiteit; Gyoza’s, een soort dumplings met kruidige groenten. Ze is alleen vergeten dat Wobke allergisch is voor lente-ui, maar die vindt het niet erg om pizza te bestellen.

De meeste bewoners van 108 zijn best sportief en gaan weleens samen naar de sportschool of een rondje hardlopen. De dag van het interview hebben Foppe en Sam zelfs samen meegedaan aan de Zandvoort Circuit Run, een hardloopwedstrijd van 4 kilometer, waarbij ze beiden dik onder de 21 minuten finishten. “Daar heeft Danette ook aan bijgedragen, want die ging mee om ons aan te moedigen”, zegt Foppe daarover. 

Tuindorp Huize 108 Foppe en Sam: samen sporten. Foto: Samuel de Weerd

Foppe en Sam na de Zandvoort Circuit Run. Foto Huize 108

Flunkyball
En wat staat er de komende tijd op het programma voor Kakhuis 108? “Mijn eerste Flunkyball toernooi!”, zegt Wobke. Daarna kijkt ze meteen minder vrolijk. “En ook mijn laatste.” Maar voor een verhaal over dat evenement moeten jullie wachten op het volgende artikel in deze reeks.

Tuindorp Huize 108 Foto: Tara van den Broek

Tuindorp Huize 108 Foto: Tara van den Broek


 

Advertentie