SSH kan flat Tuindorp-West Complex renoveren

Meerderheid studenten Rode Flat stemt in met verhuizing

Tuindorp-West Rode flat / foto SSH
De Rode Flat in het Tuindorp-West Complex, foto SSH

Bewoners van de Rode Flat werd gevraagd om voor of tegen het renovatieplan van de SSH te stemmen. Daar hadden ze drie maanden de tijd voor. Minimaal 70 procent van de studenten moest vóór stemmen. Uiteindelijk stemde 74 procent voor het plan. De renovatie kan dus van start. 

Naast verschillende maatregelen om de flat duurzamer te maken, zoals het optrekken van een nieuwe gevel, worden ook gelijk de keukens en badkamers vervangen. Toekomstige bewoners krijgen bovendien een iets grotere woonkamer door een herindeling van de beschikbare ruimte. 

SSH-directeur Rob Donninger is erg blij dat ook de studenten het belang van de verduurzaming inzien en dat ze bereid zijn mee te werken. “We zijn onze bewoners dankbaar en gaan ervoor zorgen dat we iedereen op een fijne plek herhuisvesten.”

Schrik
Toen SSH in oktober 2023 bekend maakte de Rode Flat te willen renoveren wat betekende dat alle bewoners op zoek moesten naar andere woonruimte, was de schrik onder de studenten groot. Bewoners leken niet heel enthousiast te worden van het idee om te moeten verhuizen. Ze hadden weinig vertrouwen in het sociaal plan van de SSH waarin staat hoe SSH de studenten tegemoet wil komen bij het vinden van nieuwe woonruimte en de verhuizing. Toch waren velen het er meteen mee eens dat renovatie hoognodig was. 

In december kwam SSH de bewoners daarom nog tegemoet met extra regelingen in het sociaal plan. Zo kregen bewoners onder andere de keuze om samen met hun huisgenoten naar een woning in het nieuwe Baobab-complex te verhuizen. Voor degenen die echt niet willen hospiteren, kunnen er nu voor kiezen om geplaatst te worden en daarbij een voorkeur op te geven voor een complex. 

Verschillende mensen van SSH zijn ook bij de woningen langsgegaan. “We merkten dat veel bewoners positief tegen de plannen aankeken, maar met praktische of persoonlijke vragen zaten”, zegt Eddy Isidora, beheerder van onder andere de Rode Flat. “Tijdens de keukentafelgesprekken hadden we alle tijd om hier dieper op in te gaan.’’

Tijdsdruk
Voor SSH speelde tijd een grote rol. Naar eigen zeggen hebben ze nu een unieke kans om het pand te verduurzamen: de vergunningen zijn rond, er is genoeg geld in kas en er was al een aannemer gevonden. Een plan B was er niet, zei directeur Donninger die de bewoners wel enige uitstel gunde voor de verhuizing. 

Als alles meezit, zal de renovatie van de Rode Flat een jaar duren. Daarna is een volgende flat aan de beurt. Ook voor die renovatie moet 70 procent van de bewoners toestemming geven, maar deze studenten hebben als voordeel dat zij als eenheid een woning in de gerenoveerde Rode Flat krijgen.

Verhuurder SSH had al lang de ambitie om het studentencomplex te verduurzamen en begon in 2018 met het onderzoeken van de opties. Het Tuindorp-West Complex is een van de oudste studentencomplexen in Utrecht. De flats zijn gebouwd in de jaren 70 en aangemerkt als gemeentelijk monument door hun brutalistische bouwstijl. 

 

Advertentie