UIT-week van start: ‘Anderhalve meter afstand houden’
Mirna staat samen met haar groepsgenoot Jael (18) in de rij voor een kraampje dat bijbanen aanbiedt. Het is een grijze maandag met veel regen. Tijdens de eerste activiteit in het Griftpark, de informatiemarkt, maken de nieuwkomers in het Utrechtse studentenleven voor het eerst kennis met elkaar. Daarna struinen ze de markt af en gaan langs de kraampjes van onder andere studieverenigingen en bedrijven zoals sportschool Trainmore en de leasefietsbedrijf Swapfiets.
Sommige studenten lopen net zoals Mirna en Jael in een kleiner groepje. Andere groepen lopen samen rond onder leiding van hun UIT-mentoren, die enthousiast vertellen over studieverenigingen en bijbaantjes. Mama’s Sabine (19) en Lieke (19) hebben ervoor gekozen om hun groepje los te laten op de markt. “We laten iedereen een beetje zelf kijken want iedereen wil wat anders zien”, zegt Lieke. Hun groepje bestaat uit acht studenten, waar ze van het weekend al contact mee hebben gehad. “We hebben een WhatsApp groep gemaakt en daar iedereen zichzelf even laten voorstellen”, zegt Sabine. Ze vertelt dat de eerste fysieke kennismaking nog een beetje onwennig was, maar ze verwacht dat het avondprogramma de groep meer samen gaat brengen.
Tijdens deze fysieke UIT in coronatijd zijn er elke dag verschillende activiteiten georganiseerd, en elk groepje heeft één avondprogramma waarbij de studenten de horeca van Utrecht gaan verkennen en daarna een culturele activiteit bezoeken. Op maandag is dus de informatiemarkt en dinsdag en woensdag zijn de sportmarkt en de culturele markt aan de beurt. Om te voorkomen dat er te veel mensen op een plek zijn, wordt er gewerkt met verschillende tijdslots zodat niet alle tweeduizend studenten die zich voor de fysieke UIT hebben aangemeld, tegelijkertijd in het park zijn.
“Anderhalve meter afstand houden alsjeblieft!”, wordt er door megafoons geroepen. Er wordt goed gehandhaafd op afstand houden, en een dergelijke herinnering kan geen kwaad want het is voor iedereen nog even wennen. Op de informatiemarkt verloopt ook nog niet alles heel soepel. De studenten worden opeens weggestuurd, terwijl ze niet lang op de markt zijn geweest. “Waarom moeten we nou weg?”, vragen ze zich af. De volgende groep wordt blijkbaar alweer verwacht.
Tijdens de opening van de markt rond 10 uur was het nog droog, maar het begint al snel weer te regenen. Iedereen probeert een plekje te bemachtigen onder een boom of tent, en er worden poncho’s uitgedeeld. Sommige mentoren verzinnen een kennismakingsspel, en anderen vertellen over het studentenleven en wat er te doen is in Utrecht. De studenten van de kraampjes blijven wel staan zoals Karijn (21) die voorzitter is van Stukafest, het jaarlijkse festival waar voorstellingen in studentenkamers worden gegeven. “We zoeken elk jaar artiesten, kamer én toeschouwers. Dat zijn we aan het promoten”, vertelt ze. Bij het kraampje van voetbalvereniging Odysseus is ook veel animo. “We hebben een lange wachtrij dus promoten is niet zozeer nodig”, vertelt Marlot (24). De vereniging houdt het niet alleen bij de informatiemarkt. “We staan dinsdag ook op de sportmarkt op Olympos. We organiseren daar workshops en spelletjes waar UIT-groepjes zich voor kunnen inschrijven.” De vereniging denkt ook aan de studenten die niet bij de introductieweek kunnen zijn. “We hebben een online platform waar mensen kunnen chatten met ons als ze vragen hebben”, zegt Tessa (20). Want behalve de studenten die fysiek aan de UIT meedoen, zijn er ook nog 1500 deelnemers aan het online programma.
Eerstejaars Raf (18) is blij dat hij voor de fysieke week heeft gekozen. Hij vindt het alleen wel erg jammer dat hij niet uit kan gaan. Daar hebben sommige mentoren al over nagedacht, zo blijkt. Een mentor vertelt enthousiast aan zijn groep dat er op de IBB een WhatsApp groep is aangemaakt met alle mentoren, en dat ze een groot feest gaan plannen. De groep is blij om dit te horen en de meesten willen er graag bij zijn.
Mama’s Jip (20) en Lotta (19) hebben ook al hun eigen avondprogramma gemaakt. “We gaan kijken of we bij een vereniging kunnen eten en daar kunnen borrelen”, zegt Jip. De mama’s moeten hun groepje later deze dag nog ontmoeten, maar het WhatsApp-contact belooft veel goeds. “Iedereen leek enthousiast en ze stuurden door waar ze graag heen willen”, vertelt Lotta. Ook al hadden de mama’s liever zon en een paar graden meer gewild, ze zijn toch erg tevreden over de opzet van deze UIT. Ondanks het haperende begin en de verwarring over de tijdslots is iedereen erg dankbaar dat er in tegenstelling tot vorig jaar, dit keer een echt fysieke UIT kan plaatsvinden.