Bespaartips
Zo kom je als student deze dure tijden hopelijk beter door
Het probleem
Dat studenten het financieel zwaar hebben, is wel duidelijk. In 2021 maakten 40 procent van de studenten zich al zorgen om zijn financiële situatie en sindsdien is deze groep er alleen maar op achteruit gegaan. Maar waar ligt dit aan? Voor de meeste studenten vormen de huur en de boodschappen maandelijks de grootste kostenposten. En juist deze stijgen het meest. Waar andere lage inkomens recht hebben op een compensatie, waren Utrechtse studenten tot gisteren hiervan uitgesloten. De gemeente Utrecht maakte bekend vanaf nu ook studenten te gaan compenseren. In 2023 lijkt er verdere verlichting te komen, als de prinsjesdagplannen worden uitgevoerd.
Foto: DUB
Hoe beleven onze studenten dit?
Ook de Utrechtse student merkt de sneller leeg wordende portemonnee. Zo ziet Guusje (19) dat alles in haar studentenhuis een stuk duurder is geworden. “Er is zo’n grote prijsstijging, die kan niemand betalen. Alle apparatuur in huis moet tegenwoordig altijd uit als er niemand is.”
Suzanne (19) woont nog thuis maar merkt toch ook dat de boodschappen een stuk duurder worden. “De loon van mijn bijbaantje is nog hetzelfde, maar een pakje roomboter kost ineens 2,50 euro. Ik ben helemaal blut.”
Ook voor Shannah (19) heeft de inflatie een groot effect op haar leven. “Ik woon nog bij mijn ouders. Eerst overwoog ik om uit huis te gaan, maar nu kan ik dat echt niet betalen. De huren zijn bizar hoog en dingen die ik kocht in de supermarkt zijn in een paar maanden tijd 50 cent duurder geworden.”
Huisgenoten Maurits (25) en Ian (25) merken dat producten in de supermarkt per week met 10 tot 20 cent stijgen. Ian: “Ik kom al niet meer in aanmerking voor het leenstelsel dus mijn enige inkomsten komen van mijn bijbaan. Dat was sowieso al pittig, maar met de huidige inflatie houd ik helemaal niks meer over.” Maurits kan veel dingen die hij een aantal maanden geleden nog gewoon vond om te doen tegenwoordig niet meer betalen. “Ik zou zelfs niet weten wanneer ik voor het laatst op een terras heb gezeten.”
Tips: zo knoop jij de eindjes aan elkaar
Wordt het voor jou ook steeds moeilijker om de maand door te komen? Hieronder vind je een aantal handige bespaartips!
Een goedkope maaltijd
De prijzen van boodschappen schieten omhoog. Gelukkig is het met deze tips mogelijk om goedkoop een voedzame maaltijd in elkaar te zetten. Het is bijvoorbeeld handig om grote hoeveelheden koolhydraten in te kopen. Zakken rijst, pasta of havermout zijn goedkoop en vormen een gezonde basis voor de maaltijd. Voor groenten en fruit kan de markt een uitweg zijn; je geld is hier vaak het dubbele waard. Later op de dag worden producten hier ook nog eens flink afgeprijsd.
Hetzelfde geldt voor producten in de supermarkt. Verschillende winkels geven 25 tot 35 procent korting op producten die over de datum dreigen te gaan. Maak op het einde van de dag dus vooral een rondje door de supermarkt.
Een goedkope maaltijd. Foto: DUB
Dumpster diving
Misschien klinkt het in eerste instantie vies, maar het is in ieder geval helemaal gratis. Restaurants en supermarkten gooien dagelijks grote hoeveelheden voedsel weg die eigenlijk nog prima gebruikt kunnen worden. Er bestaat zelfs een wiki met tips voor Utrechtse locaties waar wekelijks eten wordt weggegooid. De beste tip is misschien wel om de Kanaalstraat te bezoeken, waar regelmatig volle dozen groenten en fruit worden weggegooid. Hartstikke zonde! Tussen vijf en zes uur ‘s avonds vind je het meeste achtergelaten voedsel.
Voorkom voedselverspilling
Duik je liever niet zelf de vuilnisbakken in, maar wil je voorkomen dat er onnodig voedsel wordt weggegooid? In het Acultureel Politiek Centrum (de ACU) in de Voorstraat in Utrecht, wordt er elke zaterdag een avond georganiseerd waar jij mee kunt eten van voedsel dat anders wordt weggegooid. De organisatie Taste Before You Waste heeft overeenkomsten met meerdere supermarkten die eten geven dat nog in prima conditie is. Vrijwilligers bereiden vervolgens het diner.
Volgens een van deze koks zijn de voedselstandaarden van het eten tegenwoordig veel te hoog. Groente en fruit wordt om de stomste redenen uit de schappen gehaald. “Onze grootouders aten dit eten ook nog gewoon. In de supermarkt ligt eten dat er helemaal niet zo uit hoort te zien. Een tomaat hoeft niet te blinken.”
Het eten bij Taste Before You Waste is helemaal gratis. “Wij maken in principe geen kosten dus hoeven hier ook niets voor te krijgen.” Wel vraagt de organisatie om een donatie; het ingezamelde geld gaat naar een goed doel. “Met dit initiatief kunnen wij mensen voeden die het nodig hebben én zorgen wij dat er minder eten wordt weggegooid.”
Zelf kun je ook gratis eten ophalen dat anders weggegooid zou worden. In deze Facebookgroep zetten mensen advertenties met eten dat zij niet meer nodig hebben.
Wildplukken
Vers fruit en dat ook nog eens helemaal gratis: op verschillende locaties in Utrecht kun je vruchten als bramen, pruimen, bosbessen en frambozen plukken, wel afhankelijk natuurlijk van het seizoen en kijk uit met het plukken van paddestoelen. www.wildplukwijzer.nl helpt met het vinden van deze plekken. Volgens de site heeft Utrecht 237 stekken waar geplukt kan worden.
Vermaak
Optimaal genieten van het studentenleven wordt een stuk lastiger met een lege bankrekening. Toch zou het zonde zijn om te moeten leven zonder leuke uitstapjes en het Utrechtse nachtleven. In dit artikel staan de horecazaken met de goedkoopste pilsjes op een rij. Het artikel is al wel wat ouder, dus het kan zijn dat de prijzen inmiddels iets zijn gestegen. Ook voor de niet-kroegtijgers onder ons heeft Utrecht genoeg mogelijkheden. Zo zijn er in TivoliVredenburg regelmatig gratis lezingen, concerten en theaterstukken te bezoeken.
Consuminderen
Om deze tijd echt door te kunnen komen, is er helaas een grote kans dat er niks anders opzit dan minder te consumeren. Een goede tip is bijvoorbeeld om maar één à twee keer per week boodschappen te doen en om te werken met een weekbudget. Dit bedrag zou je zelfs kunnen pinnen, om vervolgens alleen maar met dit contante geld te betalen. Zo weet je zeker dat je binnen je budget blijft.
Gebruik maken van tweedehands spullen kan ook een uitweg zijn. Door spullen bij de kringloop te kopen hou je aan het einde van de maand veel geld over. Zelf kun je ook spullen die je niet meer nodig hebt, verkopen aan de kringloop. Een hele lijst met consumindertips vind je hier.
Tweedehands winkels op de Voorstraat. Foto: DUB
Besparen op gas en licht
De inflatie is het hoogst op gas en licht. De kans is groot dat te veel verbruik zal resulteren in een hogere huurprijs en anders schiet je energierekening wel omhoog. Gelukkig is het ook mogelijk om te besparen op gas en licht. Zo is het echt belangrijk om bijvoorbeeld alle lichten en de verwarming uit te zetten als je niet thuis bent. Op een lage temperatuur wassen, de gordijnen dicht houden zodat er minder warmte ontsnapt en flink korter of minder vaak douchen, kunnen ook een wereld van verschil maken.
Dat de komende maanden een uitdaging zullen worden voor veel studenten is een feit. Met deze bespaartips kom je hopelijk iets makkelijker de maand door en kun je ook nog een beetje genieten van je studentenleven. We horen graag wat je ervaringen zijn.
Bespaar zo veel mogelijk op gas en licht. Foto: DUB