Pro-Palestinademonstranten organiseren nieuwe actie

Demonstratie tegen inschakelen politie door UU

Tentenkamp van pro-Palestina-demonstranten op het plein van de UB Binnenstad, foto DUB
Tentenkamp van pro-Palestinademonstranten op het plein van de UB Binnenstad, foto DUB

De groep UU scholars and staff for Palestine is woedend op de universiteit omdat zij de politie op hen had afgestuurd tijdens de bezetting van de binnenplaats van de UB Binnenstad. De demonstratie, zo schrijven zij in een verklaring, was het resultaat van een vruchteloze reeks verzoeken aan het UU-bestuur om een standpunt in te nemen in de strijd tussen Israël en Hamas. Het collectief wil dat de UU alle banden verbreekt met Israël, maar de UU houdt vast aan haar neutrale standpunt, zo blijkt ook weer aan de reactie van het bestuur op de bezetting die vanochtend aan alle medewerkers en studenten was gestuurd.

De demonstranten zijn verbolgen over het feit dat de collegevoorzitter niet de hele groep wilde toespreken tijdens de bezetting van gisteren. Persvoorlichter Raha van de protestgroep Utrecht in Solidarity with Palestine (USP) legt uit dat dit een democratische keuze was. “Als je een universiteit wil vertegenwoordigen, moet je iedereen toespreken, niet alleen een klein groepje.” 

De bezetting van gisteren en de actie van vanmiddag is volgens Raha het gevolg van de passiviteit van het bestuur. “Het is echt niet gek wat wij vragen”, stelt ze. 

De actie voor het Academiegebouw op het Domplein begint vanmiddag om 16 uur en is bedoeld om het universiteitsbestuur te laten weten dat de politie niet welkom is op universitair terrein tijdens een vredige demonstratie. Vanaf 18 uur zullen er verschillende sprekers de demonstranten toespreken. 

(Bericht wordt aangevuld)

Advertentie