Vrees voor bezuinigingen kabinet

Dijkgraaf: ‘Blijf af van investeringen in wetenschap’

Robbert Dijkgraaf met mbo-studenten
Robbert Dijkgraaf. Bron: Twitter

“Nederland heeft heel veel niet”, zei Dijkgraaf maandagavond in Leiden tijdens de Avond van de Wetenschap en de Maatschappij. “Geen goedkope arbeid, geen ruimte in overvloed, geen aardschatten die we probleemloos te gelde kunnen maken. Onze belangrijkste natuurlijke hulpbron is onze kennis, de enige die groeit in het gebruik. Daarin investeren is wat mij betreft een no-brainer.”

Tien miljard
Voor de komende tien jaar heeft het kabinet tien miljard euro extra gereserveerd voor onderwijs en onderzoek. Hij is bezorgd dat “de zaadjes” die het kabinet geplant heeft straks niet voldoende water en voedingstoffen krijgen. “Dan ontneem je de volgende generatie wetenschappers haar kansen en verliest Nederland zijn positie in de voorhoede van onderwijs, wetenschap en innovatie.”

In tv-programma Buitenhof gaf Dijkgraaf zondag dezelfde waarschuwing. Al eerder ontraadde hij een plan van de Tweede Kamer om de brandstofprijzen voor automobilisten laag te houden met geld uit het Nationale Groeifonds. Dat is bedoeld voor onderwijs en onderzoek dat de economie op de lange termijn moet versterken.

Advertentie