Eurest en Spar University gaan UU’ers voorzien van lunch

Salade behorende bij de vegan lunch, geserveerd tijdens een proeverij van Eurest, foto's UU

Als in het nieuwe academisch jaar fysiek onderwijs en werken in een pand van de universiteit weer mogelijk is, dan staat er een nieuwe cateraar in de kantine. De Universiteit Utrecht deelt mee dat Spar University een lunchvoorziening op twee locaties gaat verzorgen en cateraar Eurest op tien locaties de lunch gaat verzorgen. Spar University hoopt echter op een derde locatie, zegt woordvoerder Kyra van Elswijk van de supermarktketen.

Op 8 juli 2020 loopt het contract af met Sodexo dat sinds september 2012 de cateraar is van de Universiteit Utrecht. In totaal runde het bedrijf negentien restaurants. In oktober 2019 maakte de universiteit bekend zeven locaties te sluiten. “Er zijn meer locaties dan geld te verdienen is”, lichtte Merijn Smelt van het Facilitair Service Centrum van de UU toen toe. Bovendien moest de universiteit een nieuwe aanbesteding voor de catering doen en de angst was dat geen enkele cateraar negentien restaurants wilde bemensen.

Nog voor de universiteitsgebouwen vanwege de coronamaatregelen de deuren sloten, viel het doek al voor zes locaties. Eerder dan verwacht. De reden: Sodexo kon zijn werknemers herplaatsen elders binnen het cateringbedrijf. Logisch naar nu blijkt: Sodexo had zich niet ingeschreven voor de nieuwe aanbesteding. Wie dat wel heeft gedaan is Eurest, een onderdeel van de Compass Group en onder meer ook de catering verzorgt van de Vrij Universiteit in Amsterdam. Eurest gaat dit op de UU samen doen met Spar University, een supermarktketen die alleen te vinden is op campussen van hogescholen en universiteiten.

De helft van het kantineaanbod is vegetarisch
De universiteit zegt heel blij te zijn met de komst van de nieuwe cateraar. Anna Stamp-Jongbloed van het Facilitair Service Centrum vertelt dat de universiteit het programma van eisen voor de nieuwe cateraar opzettelijk beknopt heeft gehouden, om ook kleinere ondernemers zoals Spar University, een kans te bieden. “Zo hebben we geen vaste prijsafspraken voor producten gemaakt.” Hiermee doelt ze op afspraken uit het verleden die voorschreven welke basisproducten voor welke prijs verkocht moesten worden. Of dat betekent dat hongerige UU’ers daardoor de hoofdprijs voor hun lunch moeten betalen is onbekend. “Wat Eurest met de producten gaat doen en hoe ze deze gaan prijzen is nu nog niet te zeggen, het kan ook goedkoper worden.”

De universiteit heeft wel andere voorwaarden gesteld, zegt Stamp-Jongbloed. Zo moet de nieuwe cateraar voldoen aan duurzaamheidseisen wat betreft logistiek, water en energie. Ook de herkomst van producten moet herleidbaar zijn en deze moeten van duurzame ondernemers afkomstig zijn. Daarnaast was één van de eisen dat bij de start van het academisch jaar de helft van het aanbod vegetarisch of veganistisch is.

Met de komst van de nieuwe cateraar kunnen er onderlinge verschillen optreden tussen de kantines, zegt Stamp-Jongbloed. Dat komt omdat Spar University een aantal locaties gaat invullen en omdat cateraar Eurest haar assortiment per locatie kan aanpassen aan wat klanten graag willen eten. “Dat is het voordeel van de samenwerking met de nieuwe cateraars. Zij hebben onder meer goed oog voor het assortiment dat to-go gaat”, zegt Stamp-Jongbloed.  

Verbouwingen en een doggybag
In eerste instantie is afgesproken dat Eurest tien kantines gaat bemensen en Spar University twee. De supermarkt zal te vinden zijn in de voormalige kiosk in het Koningsbergergebouw in De Uithof. De tweede locatie komt in Madame Jeanette in het Jeanette Donker-Voetgebouw op het terrein van Diergeneeskunde. Hier zullen producten zoals belegde broodjes en soep worden aangeboden naast ander assortiment dat in een zogeheten grab&go-wand zit. De klanten moeten hun producten afrekenen bij de self-checkout.

In het Utrecht Science Park heeft Spar University een supermarkt onder het Langeveldgebouw en twee mini-winkels. Deze zijn te vinden in een pand van de Hogeschool Utrecht aan de Heidelberglaan en in het pand aan de Bolognalaan dat de UU deelt met de HU. Die laatste locatie was net open, toen vanwege de maatregelen rond het coronavirus het onderwijs online werd voortgezet en de locatie weer moest sluiten.

Eurest zal op de andere locaties te vinden zijn. Het gaat hier om meer bekende formulers waar je je lunch op een dienblad verzamelt of ophaalt aan de balie. “De huidige zitgedeeltes van de restaurants blijven”, zegt Stamp-Jongbloed van de UU. In het Educatorium in De Uithof en bij University College Utrecht zullen avondmaaltijden verkrijgbaar zijn. Het assortiment van Lodewijk in de UB in de binnenstad wordt uitgebreid.

Eurest zal ook de lunches verzorgen voor universitaire bijeenkomsten. Vlak voordat de universiteit de panden sloot, is er een proeverij geweest met medewerkers. De lunches kregen mooie cijfers, zegt Stamp-Jongbloed. “Er is keuze uit vier pakketten, dat kunnen er nog meer worden. De basislunch kreeg gemiddeld een 8, de luxe lunch een 7,7.” Bij de lunch wordt standaard een doggybag geleverd zodat overgebleven broodjes meegenomen kunnen worden.

Afscheid van Sodexo
Omdat de UU in zee gaat met Eurest en Spar University wordt afscheid genomen van Sodexo. Daarmee verdwijnen ook de namen Jazzmans in het Minnaertgebouw en op de campus van UCU.  “Die naam is van Sodexo”, zegt Stamp-Jongbloed. De vestiging in het Minnaertgebouw gaat Café Minnaert heten, dat in UCU Café UCU. Gutenberg onder de Universiteitsbibliotheek in De Uithof behoudt zijn naam, omdat die niet gekoppeld is aan een formule van Sodexo.

Alle kantinelocaties in zowel de binnenstad, de International Campus en Utrecht Science Park worden verbouwd. Wanneer dit staat te gebeuren is op dit moment niet bekend. Onder normale omstandigheden zou dit in de zomer op stapel staan, maar gezien de coronacrisis is daar nu niets over te zeggen, meldt de UU.

Medewerkers van Sodexo die in universitaire panden werken, blijven werken voor de UU. Zij worden overgenomen door de nieuwe cateraar indien de medewerkers dat willen. Veel van de gezichten in de kantine zijn vertrouwde verschijningen binnen de universiteit en verzorgen soms al tientallen jaren de lunch. Een aantal van hen was voordat de catering werd uitbesteed werknemer van de Universiteit Utrecht.

Eurest in samenwerking met Spar University

Zoals het er nu naar uitziet gaat Spar University de kiosk in het Koningsbergergebouw en de eetgelegenheid in het Jeanette Donker-Voetgebouw voor haar rekening nemen. “We willen dit inderdaad heel graag”, zegt Kyra van Elswijk van Spar University. Over een mogelijke derde locatie wordt nog nagedacht, zegt ze. “Eurest is hierover in gesprek met de universiteit. Eurest is de hoofdpartij.”

Spar University staat los van de supermarktketen Spar. “Spar University heeft tien filialen waarvan er drie in De Uithof staan.” De andere zeven filialen zijn te vinden op andere universitaire campussen in Nederland. Spar University maakt een moeilijke tijd door, zegt Van Elswijk, nu alle filialen vanwege de coronacrisis de deuren heeft moeten sluiten. “We moeten even afwachten wat deze crisis financieel voor ons betekent, want van een behoorlijke omzet, zijn we teruggevallen naar een omzet van nul. Hoewel we een beroep doen op het noodfonds, is niet zeker wat de precieze gevolgen zijn voor ons.”

Hoe Eurest in de huidige crisis staat en welke plannen ze precies voor de UU hebben, is niet bekend. Het lukte ons nog niet om een woordvoeder te spreken te krijgen. Maar wie op de site van het bedrijf kijkt, ziet dat de cateraar in samenwerking met de universiteit van Wageningen duurzame gerechten heeft ontwikkeld die meer groenten en minder of geen vlees bevatten. Ook staat de cateraar zich voor op het tegengaan van voedselverspilling. Volgens Van Elswijk van Spar University gaat Eurest voor een “horecabeleving en hoogwaardige maaltijden”.

 


 

Advertentie