Demonstreren mag, maar niet ten koste van onderwijs of onderzoek

Geen behoud herkansing voor studenten die tentamen missen door demonstratie

vidius-lsvb-alternatieve-opening-academisch-jaar-protest.jpg
Protest tijdens de Alternatieve Opening Academisch Jaar, foto DUB

Alle universiteiten van Nederland hebben gezamenlijk een ‘handreiking’ (alleen met Solis-id) opgesteld over demonstreren. Daarin staat dat demonstreren natuurlijk is toegestaan, maar dat de universiteiten geen speciale afspraken maken over bijvoorbeeld het onderwijsvrij maken van dagdelen of het behoud van twee kansen als het gaat om tentamens. De Universiteit Utrecht schrijft op haar website dat er wel coulant wordt omgesprongen met de aanwezigheidsplicht. 

Studenten mogen demonstreren, maar wie daardoor onderwijs of een tentamen mist, krijgt geen inhaalles en heeft niet het recht op het behoudt van twee tentamenkansen. Dat zou de werkdruk verhogen, aldus de UU. Docenten mogen ook demonstreren, maar het onderwijs mag er niet onder lijden. Andere werknemers van de universiteit mogen demonstreren zolang de “continuïteit van de bedrijfsvoering” niet in gevaar komt. Bovendien moet de leidinggevende toestemming geven aan de werknemers om uren te missen. De coulance die de UU hierbij biedt, is dat werknemers geen verlofuren hoeven op te nemen voor het bijwonen van een demonstratie tegen de bezuinigingen. 

Het UU-bestuur schrijft ook dat wanneer er veel studenten of docenten afwezig zijn en onderwijs niet mogelijk is, er een “overmachtssituatie” ontstaat. Dan bestaat nog wel de mogelijkheid om met maatwerk vervangend onderwijs te regelen. Verder zegt het bestuur dat bestuurders de ruimte hebben om de demonstraties of stakingen te steunen tenzij het onderwijs en onderzoek “aantoonbaar worden bedreigd”. 

Universiteit sluit niet de deuren
De UU zet dus geen bussen in om studenten vrijdag naar de Koekamp in Den Haag te vervoeren waar gedemonstreerd wordt tegen de langstudeerboete en de verlaagde basisbeurs. De demonstratie is georganiseerd door studentenvakbond LSVb.

De studenten in de Universiteitsraad hadden in de vergadering met het bestuur van 30 september gevraagd of de bestuursleden studenten die wilden demonstreren tegemoet wilden komen door geen onderwijs meer te geven na 12 uur, het tijdstip waarop de demonstratie begint. Ook vroegen ze of studenten die een tentamen mislopen, hun recht op een herkansing mochten behouden. Aan die wensen komt de UU dus niet tegemoet.

Op donderdag 14 november is een landelijke demonstratie tegen de bezuinigingen van 1 miljard euro op het hoger onderwijs in Utrecht. Deze wordt georganiseerd door onderwijsvakbond AOb. Door deze maatregel moet de UU volgend kalenderjaar 35,1 miljoen euro bezuinigen. De universiteit overlegt met alle faculteiten en diensten hoe ze deze bezuiniging gaat halen. De universiteit schat dat in 2026 er nog eens 10 procent bezuinigd moet worden. Collegevoorzitter Anton Pijpers zei tijdens de vergadering met de U-raad dat de universiteit de demonstratie steunt, “maar we sluiten de universiteit niet”. 

Advertentie