Gevolgen miljoenennota voor Utrecht

UU moet in 2025 35,1 miljoen bezuinigen; 6 miljoen meer dan gedacht

Illustratie Shutterstock

Naar aanleiding van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC ging de universiteit voor de zomer al uit van forse bezuinigingen, maar het wachten was op de Miljoenennota die op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de UU nog minder financiën uit Den Haag krijgt dan gedacht. Dit zorgt in 2025 voor een extra bezuiniging van 6 miljoen euro, meldt het universiteitsbestuur. 

Onderwijsminister Eppo Bruins kort op de starters- en stimuleringsbeurzen. Voor de UU gaat het om respectievelijk 13,3 en 17,8 miljoen euro die de universiteit vanaf 2025 minder krijgt. De starters- en stimuleringsbeurzen moesten de werkdruk van docent-onderzoekers verlagen. “Vanaf 2026 zijn nog extra bezuinigingen te verwachten. Het is op dit moment onduidelijk hoe groot de verdere bezuinigingsopgave zal zijn en wat dit betekent voor de UU”, schrijft het universiteitsbestuur in een reactie op haar website.

Het College van Bestuur zegt met alle besturen van de verschillende universitaire onderdelen afspraken te maken over de bezuinigingen. Van der Starre in de verklaring: “Ik begrijp dat studenten en medewerkers zich zorgen maken en veel vragen hebben over de bezuinigingen. […] We staan we voor lastige keuzes. We moeten helder prioriteiten stellen om, ondanks de beperkingen, de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek te blijven waarborgen.”

Collegevoorzitter Anton Pijpers stelt in de verklaring dat de bezuinigingen de “bredere toekomst van Nederland” raken: “Universiteiten spelen een essentiële rol bij het aangaan van maatschappelijke uitdagingen, zoals onderzoek naar nieuwe medicijnen, voedselzekerheid, schoon drinkwater, goed onderwijs, dierwaardige veehouderij, economische groei en werkgelegenheid. Dat staat nu onder druk." 

De collegeleden verwachten meer slecht nieuws die voor aanvullende bezuinigingen kunnen zorgen. Dit omdat nog niet duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor de universiteit en studenten door de invoering van de langstudeerboete, het terugdringen van de instroom van internationale studenten en het wijzigen van de voertaal van Engelstalige opleidingen naar het Nederlands. 

Advertentie