Internationale studenten hopen tijdens de UIT nieuwe mensen te ontmoeten

"Eindelijk weer iets fysieks." Konstantin en Feik uit Duitsland kozen mee te doen aan de UIT

“Anderhalve meter alsjeblieft”, roepen de vrijwilligers van de UIT door de megafoon als ze op het terrein van het Griftpark heen en weer lopen. De meeste deelnemers hadden maandag 16 augustus bij de informatiemarkt moeite zich aan deze regel te houden.  In de eerste plaats omdat de regen hen dwingt om samen te drommen in de tenten. In de tweede plaats, omdat de deelnemers vooral uitstralen dat ze na de isolatie van de coronatijd vooral toe zijn aan het samenkomen.

Dat geldt ook voor de internationale deelnemers aan de UIT. Ondanks dat het programma praktisch helemaal in het Nederlands is, kozen ze toch om mee te doen. Het grote voordeel was wel dat de internationale studenten die wij tegenkwamen op de markt samen in één groep waren ondergebracht. Het merendeel van de groep kwam uit Duitsland en ging de master klinische psychologie volgen.

Utrecht ontdekken
Konstantin (24) is een van hen. “Ik zag dit als een mooie kans om nieuwe mensen te ontmoeten en wat plezier te hebben. Ik heb nu nog niet veel gedaan, maar wat er op het programma staat is veelbelovend.” Hij heeft zijn bachelor Psychologie in Nijmegen afgerond en wil nu voor zijn master Utrecht gaan ontdekken.

Feik zat samen met Konstantin in Nijmegen en zal in Utrecht zijn huisgenoot worden. Hij heeft eenzelfde idee: “Eindelijk iets fysieks. En we krijgen interessante informatie bij de standjes hier”, zegt hij. Vooral voor voetbal heeft hij belangstelling. Hij heeft hoge verwachtingen van de week, al staan er geen concrete plannen op zijn lijstje. “We kijken wel hoe het loopt en welke kansen voorbij komen.”

Erbij horen
Een paar minuten later komt de rest van de groep internationals langs.. Rosa, ook een Duitse die Psychologie gaat studeren is opgetogen. “Ik ben blij dat ik me weer onder de mensen kan begeven, weer dingen kan doen en deel uitmaken van de community.”

Haar studiegenoot Miehle hoopt dat hij ook kennis maakt met Nederlandse studenten. “Ik spreek geen Nederlands, maar ik kan best wel wat verstaan. Ik zou het leuk vinden mijn Nederlands te verbeteren. Dan is het wel handig om Nederlandse vrienden te krijgen.” Ze excuseert zich met een glimlach als de regen weer losbarst. In de verte horen we de vrijwilliger die door zijn megafoon vraagt om afstand te houden.

Advertentie