Rechtszaak bekladding universiteitsgebouw uitgesteld

Inzamelingsactie voor steun opgepakte student levert ruim 10.000 euro op

crowdfunding moira palestina protest foto DUB/Sacha
Crowdfundingsactie in Moira voor student die was opgepakt vanwege bekladding deur Drift. Foto DUB/Sacha Bergsma

De inzamelingsactie werd in app-groepen en op social media gestart, met een link om te doneren. Daarnaast hielden ze fysieke acties, zoals een ‘fundraiser’ winkeltje en een inzamelingsavond in de ACU. Ze haalden bijna 11.000 euro op. 

Dat is meer dan de schadevergoeding die de Universiteit Utrecht eist voor de schoonmaakkosten van de bekladdingen. In totaal gaat dit om 8700 euro, dat is inclusief de bekladding van het Bestuursgebouw en de andere gebouwen die tijdens de protestmars werden besmeurd. 

Het is niet duidelijk wat de opgepakte student moet betalen. Zij kan alleen aansprakelijk gesteld worden voor de bekladding van het pand aan de Drift op 25 juni waarbij ze op heterdaad werd betrapt. Haar advocaat Jebbink meldt dat er met de universiteit een overeenkomst gesloten moet worden over het aandeel dat de student moet betalen. 

Het vooraf tonen van bereidheid om de UU voor de schoonmaakkosten te vergoeden, zou de zaak voor de verdachte volgens advocaat Jebbink enorm helpen. Het geld dat de actievoerders overhouden, gaat naar andere vergelijkbare rechtszaken en hulp aan mensen in Gaza. 

De student heeft na aanhouding drie dagen vastgezeten, in het belang van het onderzoek dat de politie naar de zaak deed. De Officier van Justitie wilde haar twee weken in hechtenis houden, een maatregel die ter sprake komt wanneer “er sprake is van gedrag dat de samenleving schokt en er een snelrechtzitting volgt”, meldt advocaat Jebbink. De rechter stemde hier niet mee in en de verdachte werd na drie dagen vrijgelaten. 

De rechtszaak zou op 5 juli om 9 uur bij de politierechter plaatsvinden, maar is verplaatst omdat de advocaat verhinderd was. Wanneer de zaak nu gepland wordt, is nog onduidelijk. 

 

Advertentie