UU doet aangifte van bekladdingen

Laatste pro-Palestinamars voor de zomer stuit op dichte deuren

Leus op deur Drift, palestina, demonstratiem foto DUB
De demonstranten lieten onder meer deze leus achter, foto's DUB

Nog voor het eerste politiebusje goed en wel het Jaarbeursplein opdraait, worden er flyers uitgedeeld met instructies in het geval van arrestatie. Het is even voor half vier en nog rustig. De groep van ongeveer honderd pro-Palestinademonstranten zoekt naar schaduw tussen de dunne boompjes op het plein. Ongeveer de helft heeft gehoor gegeven aan de oproep van een demonstrerende groep om in zwarte kleding te komen. Dit om minder herkenbaar te zijn als individu. Rond half vijf trekt de stoet met spandoeken de binnenstad in. Ze scanderen de ene na de andere inmiddels bekende leus. Voorop gaat een demonstrant met een grote trommel die luid het ritme aangeeft.

Mars op Vredenburg, protest palestina, foto DUB

De protestmars voert onder meer over Vredenburg.

Voetbalfans die aan het Janskerkhof wachten op het startsein van de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk, schrikken op van de protestmars. De actievoerders zijn op weg naar de UB. Een aantal actievoerders trekt op de Drift een sprintje, maar zijn net te laat: de beveiligers doen op dat moment de laatste deur van de UB dicht. Voor de dichte deuren zetten de actievoerders hun protest voort. Ze spuiten met verfbussen slogans op de gevel van het gebouw ernaast, een deel van de demonstranten is dan al vertrokken. Er staan nog zo’n veertig mensen. Tussen zeven en half acht valt de groep uiteen. 

Drift, UB, palestina, protest, foto DUB

De deuren van de UB Binnenstad gaan net dicht bij aankomst van de stoet.

Laatste mars
De protestmars is de “laatste” van het academische jaar, stelde universitair docent Markha Valenta namens de organisatie UU Staff for Palestine gisteren in een persbericht. De organisatie riep studenten en medewerkers op om mee te demonstreren. “Je ziet dat de studenten en medewerkers moe zijn”, zegt Valenta. “We willen onszelf herpakken en in de zomer weer bij elkaar komen om de situatie en onze volgende stappen te bespreken.”

Met de demonstratie willen de organisatoren dat het College van Bestuur (CvB) zich uitspreekt tegen de Israëlische aanval op Gaza en de institutionele banden met Israëlische instituties transparant maakt en verbreekt. Ook wil de organisatie in gesprek gaan met het bestuur. Na de demonstratie van 13 mei stemde het CvB in met een debat, maar de twee partijen konden het niet eens worden over de vorm en het aantal aanwezigen, waardoor het plan uiteenviel. De actievoerders wilden een debat met mensen in een zaal, terwijl het CvB voorkeur had voor een kleinschalig debat dat via een livestream te volgen zou zijn. 

Gisteren maakte het CvB bekend dat ze alsnog een dergelijk debat gaat organiseren, met maximaal 12 deelnemers, waarvoor ook de actievoerders zijn uitgenodigd. “Maar persoonlijk zou ik alleen mee willen doen als we ook vorm mogen geven aan de inhoud en moderatie van de discussie", zegt Valenta. De belangrijkste eis van de organisatie - het verbreken van de banden met Israëlische instituties - wordt niet genoemd als discussiepunt.

Drift, protest, palestina, foto DUB

Een aantal demonstranten spuit leuzen op de gevel van een onderwijspand aan Drift.

Mede door het niet voeren van een debat lijken de spanningen tussen de actievoerders en het bestuur de afgelopen dagen hoog op te lopen. Zo heeft het CvB zijn kantoor in het Bestuursgebouw tijdelijk verlaten en werd de gevel van het Bestuursgebouw afgelopen zondagnacht beklad met rode verf, waarvan de universiteit aangifte gaat doen. Ook van de bekladdingen van vanavond wordt aangifte gedaan. 

Het universiteitsbestuur laat in een persbericht weten dat de demonstranten hadden aangegeven naar het Academiegebouw te zullen lopen, maar zag dat de stoet naar de Drift ging. Het bestuur had gehoord dat activisten opnieuw een pand wilden bezetten en sloot daarom uit voorzorg verschillende gebouwen in de binnenstad. Hierdoor kon niet al het onderwijs doorgaan en moesten studenten die aan het studeren waren in de UB, het pand verlaten. “Dat we zo’n ingrijpende maatregel hebben moeten nemen en dan ook nog in de tentamenperiode, vinden we heel vervelend", zegt vicevoorzitter Margot van der Starre in het persbericht, "We begrijpen dat zo’n besluit impact heeft op studenten en medewerkers.” 

Woensdag zullen de panden weer gewoon open gaan, schrijft het bestuur.

 

Advertentie