Utrechtse researchmasters goed beoordeeld

Keuzegids masters: sfeer is een pluspunt bij de UU

Mastervoorlichting Universiteit Utrecht Foto: DUBarchief
Mastervoorlichting UU Archieffoto: DUB

Masters, specialisaties, richtingen, tracks: je kunt gemakkelijk de weg kwijtraken in masterland. In de Keuzegids Masters worden 1250 masteropleidingen bekeken. Daarbij baseert de keuzegids zich op studentenoordelen uit de studentenenquête van de Nationale Studenten Enquête uit 2023. Anders dan bij de bacheloropleidingen zijn er voor masters geen cijfers beschikbaar over uitval en studietempo. Ook zeggen deskundigen bij de accreditatie niet meer welke opleidingen uitblinken. Om die reden maakt de redactie sinds 2020 geen ranglijst met beste instellingen voor masters. De Keuzegids wil rankings op minstens twee bronnen baseren.

Studenten met een bachelor kunnen kiezen voor een master. Vroeger kozen studenten vaker voor een master die aansloot bij de bacheloropleiding. Maar de afgelopen jaren is het aanbod enorm toegenomen en oriënteren studenten zich meer binnen en buiten de eigen universiteit voor een master.

Ba-Ma-opleidingen

Mastervoorlichting Universiteit Utrecht Foto: DUBarchief

Schijnselectie
Formeel zijn alle masters selectief. Maar, zo merkt de Keuzegids, is niet elke selectie is even strikt. Er is zo af en toe sprake van schijnselectie. Zo zijn er opleidingen die strenge eisen op de website plaatsen, maar deze in de praktijk niet zo hard handhaven. Ook wordt studenten soms gevraagd om een cv, motivatiebrief en referenties. Dat suggereert dat ze afgewezen kunnen worden, maar iedereen die een passende vooropleiding heeft kan instromen. Bij de Universiteit Utrecht wordt vaak de zin gebruikt ‘You will be considered for admission’, maar dat betekent niet altijd dat er selectie plaatsvindt. Soms is het voldoende als je aan de ‘normale’ toelatingseisen voldoet.

Utrechtse masters
In de Keuzegids staan dit jaar 81 masters genoemd. Op de site van de UU worden echter 156 masterprogramma’s aangeboden.  Dat komt omdat één master verschillende programma’s ofwel specialisaties kan hebben. De keuzegids gebruikt alleen de officiële namen van de opleidingen, zoals ze ook op het diploma komen te staan. Veel van de masters krijgen geen beoordeling, bijvoorbeeld omdat het aantal studenten dat meedeed aan de NSE te klein was voor een representatieve uitslag.

Goede sfeer
Bij de UU valt op dan met name een aantal researchmasters van Geesteswetenschappen een hoge score halen. Neerlandistiek en Geschiedenis krijgen veel plusjes, net als de onder de Bètafaculteit vallende master History & Philosophy of Science. Vooral de sfeer, het veiligheidsgevoel binnen de groep, krijgt veel waardering.. Dat geldt ook voor andere masters binnen Geesteswetenschappen, zoals Taalwetenschappen, Vertaalwetenschappen en Medical Humanities. De masters bij Geesteswetenschappen scoren relatief minder op de voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Bij de faculteit Rebo steekt de Research Master Public Administration er bovenuit. Maar ook Law & Economics doet het goed.  Ook bij deze master wordt de sfeer als uitermate positief beoordeeld.

masterstudies foto DUB

Minnetjes
In de Keuzegids zijn er ook Utrechtse masteropleidingen die slecht scoren. Met name binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen valt dat op. Pedagogiek, Onderwijswetenschappen en Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen hebben veel minnetjes, bijvoorbeeld op inhoud.  Ook Farmacie, Informatica en Applied Data Science doen het relatief slecht. Opvallend is dat Informatica en de master Artificial Science een dikke min halen voor de voorbereiding op de arbeidsmarkt, terwijl de banen daar toch voor het opscheppen liggen. 

Landelijke topscores
Landelijk gezien springen veertien wo-masters en drie hbo-masters springen boven de rest uit, meldt de Keuzegids. Bij de universiteiten gooien vooral de masters in de vakgebieden economie & bedrijf en recht & bestuur hoge ogen. De particuliere Tias School for Business & Society had vorig jaar drie ‘excellente’ opleidingen in de lijst en nu vijf.

Tags: master | keuzegids

Advertentie