College van Bestuur zegt dat er al een institutionele boycot is

Meer dan 1000 UU’ers ondertekenden petities over verbreken banden Israël

palestina protest foto DUB
Blokkade van bestuursgebouw Foto DUB

Drie hoogleraren namen in mei het initiatief om de universiteit te manen extra stappen te zetten om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. Ze waren niet tevreden met het aangescherpte beleid van de UU. Ze kwamen met een petitie.

Tegelijk kwam een andere groep UU-medewerkers met een vergelijkbaar initiatief. In hun petitie werd het universiteitsbestuur opgeroepen ME-inzet te vermijden bij ontruimingen van bezette panden en alle banden met Israëlische partners te verbreken.

In totaal hebben de hoogleraren 709 handtekeningen verzameld en onder de andere petities staan 495 namen van UU-medewerkers. Daarbij zijn er 182 overlappende handtekeningen. Dus hebben 1022 medewerkers van de UU zich uitgesproken voor een strenger beleid van de UU. In totaal kent de UU zo’n 9000 medewerkers.

Statement niet goed begrepen
In de Universiteitsraad van maandag 30 juni zei rector Wilco Hazeleger dat het aangescherpte statement niet helemaal goed begrepen is. Hij zegt dat de UU geen institutionele banden onderhoudt met Israëlische universiteiten. In feite is er sprake van een tijdelijke boycot. Alleen individuele contacten kunnen voortgezet worden en ook in Europees verband wordt nog samengewerkt. Het stoppen daarmee zou juridisch consequenties kunnen hebben. Collegevoorzitter Anton Pijpers vulde aan dat geen enkele universiteit in Nederland zo ver gaat als de UU. 

Binnen de Europese Unie en samen met de Nederlandse Universiteiten wordt gekeken of de samenwerking binnen het Horizonprogramma van de EU nog aangepakt kan worden. Vlaamse rectoren hadden recent gepleit voor Europese boycot van Israël zodat universiteit uit dat land niet meer aan deze Horizonprogramma’s mee mogen doen. Daar wordt binnen UNL ook over gesproken.

Daarnaast zei Hazeleger dat gekeken wordt naar ondersteuning van Palestijnse wetenschappers, bijvoorbeeld op de Westelijke Jordaanoever. Een optie zou Scholar at Risk Programma zijn.

Tegen DUB zei Hazeleger dat met het College van Bestuur met de initiatiefnemers van beide petities een gesprek zal organiseren om te bespreken waar de pijn precies ligt en in hoeverre het standpunt van de medewerkers verschilt met dat van het bestuur. 

Politie-ingrijpen
In de gemeenteraad is vorige week  een debat gevoerd over het politie-ingrijpen op 19 mei op de Drift. Partijen als PvdA en Bij1 hebben felle kritiek op de ME. “at daar gebeurde mag nooit genormaliseerd worden”, zei Noura Oul Fakir van Bij1. Daartegenover stond een fractie als de VVD die juist haar waardering uitsprak voor de politie. Burgemeester Dijksma zei dat er geen bewijs was voor mishandelingen. Ze wil eventuele aangiften afwachten. 

Advertentie