Duurzame publiekswedstrijd voor USP
Multifunctionele bloemenheuvel van Susanne Vermeulen is de winnaar
De multifunctionele bloemenheuvel, gemaakt van houten treden, is een helling en een overkapping ineen. Onder de overkapping kan bijvoorbeeld een fietsenrek of bankje komen. Op het dak komen zonnepanelen te liggen en de helling wordt beplant met bloemen of (eetbare) planten. Hierdoor is het “kleurrijk met bloemen, en ook een beetje speels”, zegt Susanne Vermeulen, managementassistent bij Geowetenschappen, over haar eigen ontwerp.
En als het goed is, blijft het niet alleen bij een idee. Als winnaar van de duurzame publiekswedstrijd krijgt ze 500 euro en het is ook de bedoeling dat haar ontwerp gerealiseerd wordt op het Utrecht Science Park (USP). Hiervoor is een budget van maximaal 75.000 euro beschikbaar gesteld. Onderhoud & Beheer en Gebiedsontwikkeling gaat onderzoeken of het project gerealiseerd kan worden en wijst eventuele geschikte locaties aan.
Ontwerp van de multifunctionele bloemenheuvel
Wedstrijd
Van maart tot en met mei kon iedereen meedoen aan de duurzame publiekswedstrijd en innovatieve ideeën opsturen om de campus te vergroenen en te verduurzamen. Deelnemers moesten een project verzinnen waarbij zonne-energie opgewekt wordt én de biodiversiteit op de campus vergroot. Er kwamen in totaal achttien inzendingen binnen.
De UU heeft als doel om in 2030 CO2-neutraal zijn. Hiervoor worden er onder meer op universiteitsgebouwen zonnepanelen gelegd en bouwt de UU een zonneweide in Bunnik. Er is ruimte nodig om duurzame energie op te kunnen wekken en dat botst soms met de andere ambitie van de universiteit: de wens om in 2035 een groenere campus te hebben door versterking en herstel van de lokale biodiversiteit.
In het kader van meer biodiversiteit is bijvoorbeeld ook het initatief Bioblitz georganiseerd. Die loopt nog tot en met 21 juni. UU’ers kunnen foto’s van dieren- en plantensoorten, die zij op de campus tegenkomen, opsturen. De biodiversiteit op het USP wordt zo gemonitord.
Origineel
De multifunctionele bloementuin van Vermeulen is dus een oplossing voor de soms botsende doelen. De jury heeft het idee geselecteerd vanwege de originaliteit en de haalbaarheid. Volgens Wilfried van Sark, hoogleraar integratie zonne-energie en juryvoorzitter, laat Vermeulens ontwerp zien “dat zonne-energie en biodiversiteit uitstekend samen kunnen gaan, mits je alle aspecten meeneemt in je ontwerp”.
Twee inzendingen grijpen net naast de hoofdprijs. Emma Ravenswaaij van Bètawetenschappen bedacht de Green Sunflower: een zuil met zonnepanelen en tuinen met insectenhotels. Remy Visscher, hovenier van de Botanische Tuinen, en Lieke Verhoeven ontwierpen het project ecoplanten. Hierbij worden pilaren met zonnepanelen geplaatst en planten in een zogenoemde wadi geplant – een groene greppel om regenwater te bergen. Hierdoor zijn planten minder gevoelig voor vernieling. Een goed idee volgens de jury, maar er wordt al gewerkt aan een soortgelijk project op de campus.