Al 200 mensen hebben interesse getoond
Nieuw netwerk voor internationale UU-alumni die in Nederland zijn gebleven
Op deze dinsdag woonden ongeveer 35 mensen een lezing bij van hoogleraar en fysisch geograaf Walter Immerzeel over de gevolgen van klimaatverandering in de Himalay. Natuurlijk met daarna een borrel. De meeste alumni waren in de afgelopen zes of zeven jaar afgestudeerd, een kleiner aantal deed dit al langer geleden. Zij gaven tijdens het introductiepraatje via Mentimeter aan dat de belangrijkste reden voor hun aanwezigheid is om contact te maken met anderen.
En dat is precies waarom Cha-Hsuan Liu, die in 2014 promoveerde in de Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, zo'n netwerk wilde opzetten. “Zoveel internationale studenten blijven in Nederland en bouwen een succesvolle carrière op, maar ze zijn nogal onzichtbaar,” zegt ze. Liu besloot in Nederland te blijven nadat ze haar PhD-titel had behaald - maar omdat haar hele familie in Taiwan woont, miste ze vaak een groter netwerk om op te rekenen, vooral tijdens de coronaperiode. “Dat waren heel moeilijke tijden. Ik realiseerde me: 'Als ik hier wil blijven, moet ik een sociaal netwerk opbouwen.”
Ze ging op zoek naar manieren om in contact te komen met andere UU-alumni en sloot zich aan bij de afdeling in Den Haag, waar ze woont. Maar bijna alle evenementen bleken in het Nederlands. “Mijn Nederlands is goed genoeg om een gesprek te voeren, maar niet goed genoeg om bijvoorbeeld een lezing met jargon te begrijpen. Dat was jammer, want sommige van de keynote sprekers waren erg leuk.”
Ze nam contact op met het alumnibureau met het voorstel een netwerk voor internationals op te zetten. Het bureau bracht haar in contact met Roland Spuij, een Nederlandse alumnus die toen hij in Australië woonde, actief was bij het UU Alumni Network in Sidney. Spuij was net terug naar Nederland verhuisd en kon Liu helpen met zijn expertise voor het opzetten van een nieuw netwerk. Samen met de Argentijnse fysicus en postdoctoraal onderzoeker Melissa Lopez die aan de UU promoveerde, vormen zij nu het bestuur van het International Alumni Network.
Succesvolle eerste bijeenkomst
Internationale alumni werden benaderd met behulp van het alumnibureau en via een bericht op de website van de UU. Meer dan tweehonderd mensen toonden interesse in het netwerk en de inschrijvingen voor het kick-off evenement waren snel uitverkocht. Niet iedereen die zich had ingeschreven, kwam uiteindelijk opdagen. Ongeveer zeventig mensen zeiden dat ze zouden komen, maar slechts de helft van hen was aanwezig. Toch overtrof het evenement de aanvankelijke verwachtingen van de organisatoren. “We hadden ongeveer 25 mensen verwacht,” zei Spuij voorafgaand aan de lezing.
Tijdens deze eerste bijeenkomst werden de aanwezigen begroet met een bord waarop ze Post-its konden plakken met ideeën voor toekomstige evenementen. Er werden vele suggesties gedaan: van boekenclubs tot filmavonden. “We beslissen over de volgende activiteiten op basis van de wensen van de alumni. Maar er zijn zoveel dingen die we graag willen organiseren: culturele evenementen, museumbezoeken en bedrijfsbezoeken zijn slechts de eerste dingen die in me opkomen,” zegt Liu.
Het drietal plus de afgestudeerden die helpen bij het organiseren van evenementen werken op vrijwillige basis - de universiteit betaalt mee aan kosten voor eten, drinken en de locatie. Deze eerste bijeenkomst lijkt geslaagd afgaande op het aantal mensen dat tot het einde bleef.
Wil je lid worden van het netwerk en op de hoogte blijven van toekomstige evenementen? Je kunt hun pagina op Linkedin volgen.