Studenten en docenten worstelen met acties streekvervoer
‘Om mijn examen tijdens de staking te kunnen maken, boek ik een overnachting in Utrecht’
Caitriona is een eerstejaars UU-student geschiedenis en woont in Leiden. Haar enige optie om naar de universiteit te komen is met het openbaar vervoer. Doordat zij tijdelijk minder valide is, lukt het niet om te fietsen of grote stukken te lopen. Tijdens de stakingen is het een enorme opgave om naar Utrecht te komen. Een half uur lopen naar het station is voor haar bijna niet te doen en ook in Utrecht zijn de gebouwen voor haar te ver weg om te voet te bereiken. Het liefst volgt ze de cursussen online. Bij de ene docent is dat geen probleem, de ander doet dat niet en biedt geen alternatieven.
Caitriona is niet de enige studente die last heeft van de acties in het openbaar vervoer. De vakbonden CNV en FNV kondigden in maart en april een zes weken durende staking in het openbaar vervoer aan. Zij willen daarmee een loonsverhoging en betere werkomstandigheden afdwingen. Gevolg is dat verschillende dagen per week geen trams rijden en nauwelijks bussen.
Wat vooral knaagt, is de onzekerheid. Vandaag, woensdag 15 maart, wordt er gestaakt, maar de bonden hebben aangekondigd dat de andere geplande stakingsdagen tot en met volgende week worden opgeschort. Daarna gaan ze mogelijk weer verder met hun acties.
Tijdens de staking rijden wel enkele bussen, zoals bus 28 en sommige streekbussen. Ze zijn dan vaak overvol. Het is onduidelijk welke bussen rijden tijdens de stakingsperiode en wanneer. Op de website van U-OV staat dat de reisplanner minder betrouwbaar is omdat de beslissing om te staken afhangt van individuele chauffeurs. De geadviseerde oplossing is om op de reisdag zelf te kijken welke bussen rijden.
Onderwijs en tentamens gaan door
De UU heeft verklaard dat het onderwijs, inclusief de tentamens, gewoon doorgaat. De beslissing om colleges op te nemen, wordt overgelaten aan de docenten zelf. Stakingen zullen niet worden aanvaard als excuus voor het missen van tentamens. Dat betekent dat studenten geen extra herkansingsmogelijkheid krijgen als ze een tentamen missen. Wel is afgesproken dat de stakingen kunnen worden aangevoerd als reden voor het missen van een verplicht college.
De redenering van de universiteit is dat de treinen wel rijden zoals gepland en dat studenten in de regel naar de stations kunnen fietsen of lopen. Vooral voor studenten die buiten Utrecht wonen, zijn deze alternatieven niet altijd haalbaar. Giulia, een bachelorstudent Global Sustainability Science vindt drie kilometer lopen naar het station te ver. En ze constateert dat veel van haar klasgenoten het evenmin lukt om naar college te komen.
Caitriona maakt zich grote zorgen of ze binnenkort wel haar tentamen kan doen als er dan nog gestaakt wordt. Ze kan niet vertrouwen op de 9292 app. Een keer stond ze te wachten op de bus, maar die kwam niet ondanks dat hij in de app als gepland stond aangegeven. Daarom heeft ze een back-up plan gemaakt om geen tentamen te missen. Ze zal dan een nacht doorbrengen in een hostel in Utrecht.
Onzekere docenten
Ook docenten worstelen met dit onderwerp. Ze zien dat veel studenten niet naar college komen. Peter Pelzer, universitair hoofddocent Sociale Geografie, heeft zijn eigen methode om met de stakingen om te gaan. "Je ziet dat niet alle studenten naar colleges kunnen komen. En ik neem de colleges niet op, omdat dat onpraktisch is en niet goed werkt. In plaats daarvan heb ik besloten de colleges vooral te gebruiken voor interessante aanvullende informatie en extra uitleg. Ik behandel geen essentiële onderwerpen exclusief tijdens college, zodat ook de andere studenten in staat zijn het tentamen te maken."
Een andere docent, Gert Folkers, assistent-professor Biomoleculaire Wetenschappen, vindt het geen groot probleem. Voor hem is het de verantwoordelijkheid van de studenten om naar les te komen. Folkers neemt zijn colleges op, en als een college niet verplicht is, vindt hij het niet erg dat studenten het thuis inhalen. Volgens hem heeft de universiteit genoeg geleerd van de pandemie en zijn er genoeg middelen beschikbaar om studenten te helpen hun studie voort te zetten. Volgens hem moeten studenten, als ze dat echt willen, accepteren dat ze ofwel meer moeite moeten doen om aan de verplichte activiteiten te komen, ofwel meer aan zelfstudie doen.
Caitriona vindt dat de universiteit meer zou kunnen doen voor studenten. "Niet iedereen woont in Utrecht of kan zich een overnachting in de stad veroorloven". Ze hoopt dat de universiteit soepeler omgaat met het tentamenbeleid en zorgt dat alle colleges in zo’n stakingsperiode hybride worden aangeboden.