Studenten Geesteswetenschappen: ‘We geven nog niet op’

Ongeloof bij Letterenstudenten na aankondiging sluiting opleidingen

Studievereniging Keltisch speelt bordspel
Studievereniging Asterix van Keltisch speelt bordspel, eigen foto

De mededeling van het faculteitsbestuur Geesteswetenschappen dat er vanaf 2026 geen nieuwe studenten meer kunnen beginnen aan de studies Duits, Frans, Italiaans, Keltisch, Religiewetenschappen en Islam & Arabisch komt vanzelfsprekend ook bij de studenten van die studies hard aan. 

Ongelukkigerwijs komt de vervelende boodschap ook nog eens precies in de tentamenperiode. DUB kreeg te horen dat veel studenten zich maar moeilijk konden concentreren op hun toetsen. 

Ook de studieverenigingen van de opleidingen verkeren plots in een crisis. Zij zien dat hun voortbestaan bedreigd wordt. Het is maar helemaal de vraag of ze in september nog eerstejaars kunnen begroeten als lid. 

Een rondgang laat zien dat er veel emoties zijn: van verslagenheid tot boosheid. Maar bovendien: het gevoel dat er zoveel onduidelijk is.

Jammer
“We hebben nog zoveel vragen.” Formeel hoorden studenten Duits Sara te Dorsthorst en Laurens Niessen afgelopen maandag pas dat hun opleiding ophoudt te bestaan. Maar als bestuursleden van studievereniging Aufschwung hadden ze vorige week al wat onrustbarende geluiden gehoord. “Er gingen al wat geruchten rond.”

Dinsdag werden zo’n twintig studenten van de opleiding door hun docenten bijgepraat in een zaaltje aan de Drift, de NOS deed er verslag van. Maar de twee weten eigenlijk nog steeds niet precies wat ze moeten denken van de aankondiging. 

Laurens: “Zelf kunnen we onze driejarige bachelor gewoon op een goede manier afmaken, en ik weet zeker dat onze docenten daar allesvoor zullen doen. Maar we geven natuurlijk ook om de opleiding en om de docenten. Het zou heel jammer zijn als er geen volgende generatie studenten komt.” 

Sara: “Dat is misschien nog het ergste. Onze docenten hebben zoveel passie voor hun vak en voor hun studenten. Dat mag eigenlijk niet verdwijnen. Maar die docenten weten ook niet waar ze precies aan toe zijn.”

Als verenigingsbestuur gaan ze nog protest aantekenen bij het faculteitsbestuur en het universiteitsbestuur. Ondertussen proberen ze de meer dan dertig leden zo goed mogelijk te informeren. Op de achtergrond speelt ook nog steeds de discussie over een mogelijk landelijke opleiding voor studenten Frans en Duits.

Sara: “Van de grote demonstratie op 14 november gaan we in ieder geval echt een gemeenschappelijke activiteit maken. We willen vooraf samen protestborden maken bijvoorbeeld.”

Hoe het nu met Aufschwung verder moet? Veel nieuwe leden zijn er wellicht niet meer te verwachten. Ze weten het niet goed. Sara: “Voorlopig gaan we er gewoon vanuit dat we volgend jaar weer een introweek hebben en gewoon met zijn allen de Kerstmarktreis gaan organiseren.”

Studievereniging Duits op kerstmarkt

Studievereniging Aufschwung op een kerstmarkt, eigen foto

Verdrietige reacties
Ook bij de opleiding Keltisch liet het nieuws niemand onberoerd, volgens het bestuur van studievereniging Asterix. De vereniging was afgelopen vrijdagavond al ingelicht door de docenten, op zaterdagochtend wisten alle leden het. En dat leidde tot “boze en verdrietige reacties”, laat pr-commissaris Hannah Aantjes weten.

“De band van de studenten met Keltisch is erg sterk, zelfs na de afronding van de studie, en wat ons dus ook opviel was dat veel van onze alumni meteen aangaven zich graag te willen inzetten voor het behoud van Keltisch.”

Volgens Aantjes voelen de huidige studenten een grote verantwoordelijkheid om de studie te behouden. “Als deze studie zou verdwijnen uit Utrecht, betekent dit dat er geen Keltisch meer gestudeerd zou kunnen worden in de gehele Benelux.”

Om die reden houdt de vereniging de moed erin. Inmiddels is er een petitie opgesteld die al meer dan 1500 keer is ondertekend. “Het is schokkend, maar wij gaan ons er zeker niet bij neerleggen.”

Anti-slay
Ook bij de studievereniging Cercle van Frans “kwam het nieuws wel even binnen”, mailt secretaris Davey van de Groep. “Het is ontzettend jammer en zonde dat veel interessante en belangrijke kennis nu ontoegankelijk wordt.”

Dat de studievereniging nu ook bedreigd wordt, doet pijn. “Misschien is het een beetje te vergelijken met een gevoel van rouw. De herinneringen die wij hier hebben gemaakt zullen nieuwe studenten nooit hebben. En dat betreurt ons.”

Studievereniging Aladdin van Religiewetenschappen en van Islam & Arabisch laat op Instagram weten dat de vereniging zal blijven bestaan tot de laatste studenten Utrecht hebben verlaten. 

De vereniging wil in gesprek met de coördinatoren van de opleiding om meer duidelijkheid te verkrijgen. Op basis daarvan wil de vereniging met leden in gesprek over de toekomst van de studie en de vereniging. 

“Echt schandalig”, reageert iemand in de comments. Een ander zegt: “Anti-slay”.

Student Religiewetenschappen IJsbrandt van Liere mailt op persoonlijke titel. Hij vindt dat het UU-bestuur en het faculteitsbestuur alleen om niet-inhoudelijke redenen tot hun beslissing zijn gekomen. 

“Er is niet nagedacht over de enorme schat aan kennis die hiermee verdwijnt. Het is kortzichtig en het CvB heeft gefaald in het waarborgen van kritische wetenschap en het beschermen van de universiteit tegen politieke invloeden." 

Universiteitsbestuur te stil
Alle getroffen verenigingen zeggen hun leden te zullen oproepen op om 14 november te komen demonstreren in Utrecht tegen de bezuinigingen die het kabinet oplegt. 

Volgens voorzitter van de Utrechtse studentenbelangenbehartiger Vidius Luuk Bruijnen is dat voorlopig de beste reactie. het stopzetten van de opleidingen is naar zijn mening een rechtstreeks gevolg van het regeringsbeleid en daarom moeten studenten en medewerkers in actie komen.

“Het is natuurlijk bizar dat zulke goede opleidingen met zulke gemotiveerde studenten moeten verdwijnen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Keltisch is nota bene letterlijk een unieke opleiding. Het slaat gewoon nergens op.”

Vidius overweegt protestbrieven te sturen naar het faculteitsbestuur en het universiteitsbestuur. Daarin zullen de zorgen van studenten over de maatregelen die nu binnen de Geesteswetenschappen worden genomen, beschreven worden. 

“Maar we zullen ook aandringen op een actievere opstelling van het UU-bestuur in het verzet tegen de kabinetsmaatregelen. We vinden bijvoorbeeld dat het bestuur tot nu toe te stil is als het gaat om het ondersteunen van de actie van 14 november. Waarom geven ze niet gewoon alle studenten vrij?”

Vidius heeft ook een appgroep opengesteld voor iedereen die op de hoogte wil blijven over de demonstratie op 14 november.

Advertentie