VU ziet bijna kwart minder internationals naar Amsterdam komen
Opnieuw minder buitenlandse studenten naar Nederlandse universiteiten
Vooral bachelorstudenten uit Europa (EER) zochten hun heil elders, meldt UNL. Hun aandeel daalde met 9 procent. Vorig jaar kromp de internationale instroom voor het eerst.
Een lichtpuntje is dat er nu meer Nederlandse studenten van start gingen dan verwacht. Het ministerie voorspelde een daling van de binnenlandse instroom, maar universiteiten melden juist een groei van 1 procent.
Totaal
In totaal, eerstejaars plus ouderejaars, staan er bij de veertien grote universiteiten nu iets minder studenten ingeschreven dan vorig jaar: 338.400 om 340.000. Cijfers per universiteit zijn er nog niet, want dit zijn de eerste, voorlopige tellingen.
Maar de Rijksuniversiteit Groningen meldde zelf al dat daar in september 14 procent minder EU-studenten zijn begonnen. En bij de Vrije Universiteit Amsterdam is de internationale instroom met 23,5 procent teruggelopen. Daar komt nu 21 procent van de bachelorstudenten uit het buitenland en dat zou niet onder de 20 procent moeten komen, vindt het bestuur. Daarom is het nu wel klaar met het ‘in balans brengen’ van de internationalisering.
Minder werven
Een half jaar geleden kwamen universiteiten zelf met het voornemen om de internationale instroom te verlagen. Weliswaar op verzoek van politiek Den Haag, maar ook de instellingen vonden dat de groei niet eeuwig kon doorgaan. Ze besloten meer in het Nederlands te gaan lesgeven en minder studenten te werven in het buitenland. In Utrecht krijgt bijvoorbeeld de opleiding Economics & Business Economics in 2026 een Nederlandse track, de Engelstalige opleiding krijgt een numerus fixus.
Inmiddels zit er het nieuwe kabinet dat zo snel mogelijk 293 miljoen euro wil bezuinigen op internationale studenten en gaat bovendien het toezicht op Engelstalig onderwijs veel strenger maken.
Vol op de rem
UNL-voorzitter Caspar van den Berg is bang dat het voortbestaan van opleidingen in gevaar komt, “ook voor Nederlandse studenten”. Andere landen zetten volgens hem juist in op meer internationaal talent en geven ruim baan aan onderzoek en innovatie. “Het Nederlandse kabinet doet het tegenovergestelde: het trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop.”
Hogescholen
In het eerste jaar van de bacheloropleidingen van de Nederlandse hogescholen schreven zich volgens voorlopige cijfers 800 minder internationals in. Volgens voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen slaagt het hbo er prima in om het aandeel buitenlandse studenten beperkt te houden tot zo’n 8 procent van het totaal. De ingrijpende maatregelen waarmee het kabinet de internationalisering wil terugdringen zijn voor het hbo dan ook onnodig, vindt hij.