Breakthrough Prize
‘Oscar van de wetenschap’ voor natuurkundige ’t Hooft

In het juryrapport wordt ’t Hooft een van de meest prominente theoretisch natuurkundigen ter wereld genoemd. In de jaren zeventig leverde hij “een cruciale bijdrage aan wat later het standaardmodel van subatomaire deeltjes ging heten”. Hij kreeg er in 1999 een Nobelprijs voor samen met zijn Utrechtse leermeester Martinus Veltman.
Ook deed hij onderzoek naar de kwantumeffecten in zwarte gaten. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van het holografische principe in de kosmologie, oftewel de beschrijving van het universum als een hologram: alle informatie over een driedimensionale ruimte past daarbij in een projectie op een plat vlak. Het leidde tot nieuwe inzichten in de kwantummechanica.
UU-alumnus en oud-Volkskrantjournalist Martijn van Calmthout schreef twee jaar geleden een biografie over 't Hooft die nog steeds nauw betrokken is bij het Utrechtse natuurkunde-onderzoek. Het boek werd uitgereikt op het ministerie van destijds minister Robbert Dijkgraaf, eveneens een oud-student van de emeritus-hoogleraar.
Oscars
De jaarlijkse Breakthrough Prizes, ook wel de ‘Oscars of science’ genoemd, bestaan sinds 2012 en zijn in het leven geroepen door onder anderen Sergey Brin van Google en Mark Zuckerberg van Meta.
De prijzen zijn er voor de wiskunde, fundamentele natuurkunde en de levenswetenschappen. Het zijn doorgeefprijzen: eerdere winnaars kiezen de nieuwe winnaars. ’t Hooft is niet de eerste Nederlandse laureaat. Geneticus Hans Clevers ontving de prijs in 2013. Net als 't Hooft is Clevers universiteitshoogleraar in Utrecht.