PhD Maranke Wieringa wint Diversity & Inclusion Award

Photo: Ivar Pel

“Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht, er deden zulke goede kanshebbers mee”, schreef Wieringa (29) DUB in een e-mail. Hen* is één van de oprichters van het platform Accessible Academia. “Hoewel ik erg dankbaar ben voor deze prijs en erkenning, is het ook een beetje wrang: het feit dat deze prijs bestaat, geeft al aan dat hoewel de intentie er is, de universiteit nog verre van inclusief is.”

Volgende maand zal Wieringa de universiteit verlaten en hun werk voortzetten als een buitenpromovendus. In een recent interview met DUB gaf hen aan dat hun herhaalde ervaringen met validisme bij de universiteit, wat voelde als “sterven aan duizend papiersneetjes”, hebben bijgedragen aan dit besluit.

Wieringa is bijvoorbeeld erg uitgesproken over het tekort aan collegezalen op de universiteit die toegankelijk zijn voor studenten en docenten in een rolstoel. “Voor mij is deze erkenning voor mijn strijd op een bepaalde manier helend. Maar tegelijkertijd onderstreept de prijs ook dat ik grote hoeveelheden werk moest verrichten om gewoon mijn baan te kunnen doen. Hoewel bevestigend, benadrukt het dus ook de verdrietige realiteit.”

Wieringa hoopt dat de UU de prijs en hun besluit om de universiteit te verlaten ziet als een wake-up call om dingen te verbeteren voor toekomstige generaties van invalide studenten en medewerkers.

Naast de prijs ontving Wieringa ook 2500 euro om activiteiten te organiseren die diversiteit en inclusiviteit bij de UU bevorderen. De promovendus weet nog niet precies hoe hen het geld gaat besteden, maar hen zou graag iets organiseren rondom het platform Accessible Academia. “Iets dat een voortdurend effect zal hebben op belangenbehartiging of iets dat het empathisch vermogen bevordert voor de ervaringen van invalide medewerkers en studenten”. Hen noemt een podcastserie en een workshop voor alle medewerkers en bestuurders van de universiteit als twee mogelijke ideeën.

De andere genomineerden waren Hamed Noori, de mede-oprichter van het Online Coaching Centre, en student Economics & Business Economics Kinan Alajak, die een plek had op de DUB’s jaarlijkse lijst van vijftien veelbelovende studenten. Alajak richtte de English Academy for Newcomers en de Refugee Wellbeing and Integration Initiative op. Vorig jaar werd de Diversity & Inclusion award gewonnen door docent Louise Autar.

*Wieringa identificeert zich als non-binair en gebruikt de voornaamwoorden hen/hun

Advertentie