Academische boycot geëist

Pro-Palestina demonstranten hebben tentenkamp op binnenplaats UBB opgezet

Pro-Palestina demonstranten op binnenplaats UBB. Foto: DUB
Pro-Palestina demonstranten op binnenplaats UBB. Foto: DUB

Een handjevol tenten staan sinds een uur of 17 op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad. Daar hebben zich ruim honderd demonstranten verzameld. Er zijn Palestijnse vlaggen opgehangen en er wordt ‘Free, free Palestine’ geroepen. 

De demonstranten zijn van plan om op de binnenplaats te overnachten. Ze vertrekken pas als de UU op hun eisen reageert, aldus Elissar, een van de media-contactpersonen van de demonstranten. 

Eisen
Ze willen dat de UU haar banden met Israëlische universiteiten verbreekt en eisen een academische boycot. De demonstranten hebben al een paar keer eerder gedemonstreerd bij de UU. De laatste keer was tijdens de Diesviering van de universiteit.

Ook actiegroep End Fossil:  Occupy Utrecht is aanwezig, die bezette afgelopen jaar een UU-gebouw om de universiteit met kracht te vragen de samenwerkingen met fossiele bedrijven te verbreken. Ze herhaalden dit in februari van dit jaar.

Pro-Palestina demonstratie UBB. Foto: DUB

Roeterseiland
De Pro-Palestinademonstranten zijn solidair met de demonstranten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die maandagavond ook een tentenkamp op hadden gezet op Roeterseiland. “We willen hetzelfde en proberen dat op onze eigen universiteit te bereiken”, zegt Elissar. 

Bij de demonstratie op de UvA kwam het tot ongeregeldheden, waarbij er onder meer met vuurwerk werd gegooid. De politie greep op verzoek van de universiteit in en ontruimde het tentenkamp met geweld, waarbij 125 demonstranten werden gearresteerd. 

De UU is in gesprek gegaan met drie vertegenwoordigers van de actiegroep, laat een woordvoerder van de universiteit weten. In het gesprek is aangegeven wat de huisregels van de universiteit zijn en dat de demonstranten in de loop van de avond moeten vertrekken. De actiegroep heeft hun eisen gedeeld. 

Advertentie