Spannende tijden voor Parnassos en Olympos: ‘ik weet niet hoelang we dit volhouden’
Dit artikel is geupdate op 23 april 2020
Hier was Olympos niet op voorbereid, zegt directeur Cees Verhoef. Op 15 maart maakte het kabinet bekend dat sportscholen en de horeca nog diezelfde avond dicht moeten als maatregel om het coronavirus in te dammen. Verhoef en de sportdocenten wilden toch iets van zichzelf laten horen, dus maakten de instructeurs vanaf de week erna video’s met korte workouts voor thuis. Zolang Olympos in De Uithof dicht is, plaatsen zij elke dag een training op het YouTubekanaal en de Facebook- en Twitterpagina’s van het sportcentrum. De deuren van het sportcentrum moeten in elk geval tot 28 april de deuren gesloten houden. Het kabinet beslist op 21 april of deze lockdown wordt verlengd of niet.
Voor Verhoef wordt het de komende weken of maanden een spannende tijd. De Utrechtse studentensportstichting Mesa Cosa, waar Olympos onder valt, krijgt subsidie van de universiteit, de hogeschool en andere hbo’s in de stad. Maar dat is misschien niet genoeg om na de coronacrisis overeind te blijven, zegt hij. “Sinds we zijn gesloten zijn er geen abonnementen meer verlengd, tot nu toe zijn zevenhonderd abonnementen verlopen. Dat geld hebben we nodig om alle kosten te betalen, zoals huur en onderhoud.”
Bijna alle inkomstenbronnen staan nu stil, zegt Verhoef. “We hebben tientallen mails gehad van studenten die hun geld terug willen zolang het sportcentrum niet open kan, de meeste van hen zijn internationals die inmiddels weer in hun eigen land zitten. Ook de verhuur van velden en zalen ligt stil en het sportcafé heeft nu geen omzet. De freelance docenten willen we ook na de crisis weer aan het werk kunnen zetten dus die betaalden we door tot begin april. Ik weet niet hoelang we het zonder deze inkomsten volhouden. Ik hoop dat het kabinet sportcentra meer tegemoet komt. De coronamaatregelen moet geen maanden duren.”
Hij maakt gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW), de vervanger van de werktijdverkorting tijdens de coronacrisis. Met de NOW kan hij tot 90 procent van het loon van zijn vaste medewerkers betalen, dit zal volgens Verhoef echter veel minder zijn omdat Olympos via Mesa Cosa subsidie ontvangt. Verder moet de stichting voorlopig kijken hoe ver ze komt met haar reserves. “Maar die zijn niet heel groot. Het vervelende is, het enige dat we zeker weten is dat alles nu onzeker is.”
Na de persconferentie van 21 april waarin premier Rutte bekendmaakte dat binnensporten nog steeds niet mogen, maar de jeugd tot 18 jaar weer aan veldsport mag doen, ziet Cees Verhoef “een heel klein beetje ruimte”. “Hockeyclub Uno mag weer bij ons komen trainen. Dat zijn allemaal kinderen.” Maar dit lichtpuntje weegt niet op tegen de zorgen die er al waren en die na dinsdag alleen groter zijn geworden. “Onze verenigingen mogen nog steeds niet komen sporten. Onze fitnessruimte mag niet open. Hoe langer deze maatregelen van kracht zijn, hoe ellendiger het voor ons wordt.”
De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht lijken bereid te helpen, zegt Verhoef, maar op welke manier is nog niet duidelijk. “Dat is ook ingewikkeld, omdat we nog niet weten wat de financiële schade zal zijn. Doordat de universiteit en de hogeschool hun subsidie doorbetalen, kan ik de salarissen van onze vaste mensen blijven betalen. Dat we 2020 met verlies afsluiten is wel zeker, ook als we na de zomer op een bepaalde manier weer mogen starten”
Groeiende zorg bij Parnassos
Ook voor Parnassos Cultuurcentrum is de situatie een stuk zorgelijker dan het begin april leek. Het cultuurcentrum aan de Kruisstraat moet tot 1 juni dicht blijven en dus zijn alle activiteiten geschrapt. Een aantal cursussen wordt nu online gegeven, zegt directeur Marieke van Merriënboer. “Schrijven, presenteren en acteren voor een camera bijvoorbeeld kan ook prima worden gegeven via videobellen.” De docenten moeten hiervoor wel extra voorbereidingen treffen, zeker als het bijvoorbeeld een dansles betreft. “Daar moeten ze ruimte voor in huis hebben nu dat niet in Parnassos kan.”
Daarnaast zet Parnassos regelmatig een ‘inspirerend lichtpuntje’ op haar website en social mediapagina’s: culturele tips en uitdagingen voor thuis, zoals een bekend schilderij nadoen. Kijkers wordt dan gevraagd drie voorwerpen in huis te zoeken om vervolgens deze mee op de foto te nemen zodat het resultaat lijkt op het origineel. De communicatiemedewerkers struinen het internet af naar dit soort acties en kiezen daarbij de leukste uit volgens Van Merriënboer: “Bij Parnassos komen duizenden mensen per week, op deze manier kunnen we toch in verbinding met ze blijven.”
De zorgen bij Parnassos zijn gegroeid nu op 21 april bekend werd dat het kabinet de maatregelen om het coronavirus in te dammen, verlengt. “De inkomsten van Parnassos zijn al teruggelopen omdat een deel van de cursussen en workshops zijn geannuleerd, zaalverhuur niet meer mogelijk is en de bar gesloten is. Hoewel het vaste personeel in dienst is van de Universiteit Utrecht, worden de cursussen gegeven door ZZP’ers die wanneer hun cursus is geannuleerd niet worden doorbetaald. Als zelfstandigen missen zij nu een groot deel van hun inkomsten.”
Parnassos focust zich nu volledig op het web. Van Merriënboer is er trots op dat het veel docenten is gelukt om hun cursus digitaal aan te bieden voor het nieuwe cursusseizoen dat net van start is gegaan. “Online cursussen zijn een groot succes. De nieuwe cursussen zitten behoorlijk vol. En wie weet blijven we online cursussen op ons programma aanbieden. Doordat we nu gedwongen zijn op een andere manier te werken, brengt dat ook nieuwe inzichten en die nemen we graag mee naar de toekomst.”
Bgin april had Van Merriënboer er vertrouwen in dat hoewel het moeilijk zou worden, het allemaal wel goed zou komen. “Ik ben optimistisch van aard, maar ondertussen zijn de maatregelen en met de verwachte lengte daarvan uiterst zorgelijk. Een beperkt aantal maanden is te overzien, maar als we werkelijk tot het einde van 2020 een anderhalvemetersamenleving hebben, blijven de mogelijkheden voor Parnassos heel beperkt. Er mogen dan bijvoorbeeld veel minder mensen in een zaal wat gevolgen heeft voor de zaalverhuur en de vraag is of we bijvoorbeeld de bar wel weer kunnen openen? Het is een grote uitdaging, maar ondanks alles blijf ik het vertrouwen houden.”