Na vreedzame betoging op woensdag

'Spontane' bezetting van Janskerkhof 15a (donderdag update 9.30 uur)

Janskerkhof 15a Pro-palestinaprotest, foto DUB
De situatie voor het pand van Janskerkhof 15a tegen 22 uur, foto DUB

Update donderdag 9.30
Rond 23.30 voerde de politie de bezetters af via de Boothstraat. Politiebusjes blokkeerden de straat. De demonstranten waren de Boothstraat ingelopen en riepen de politie toe: 'We are people, what are you'. Riepen ook dat het bestuur van de universiteit vanwege de ontruiming bloed aan de handen zou hebben. In het gebouw zaten volgens de politie 40 actievoerders die in een bus zijn afgevoerd. Volgens de politie is dit geweldloos verlopen. 

 

De beëindiging van de bezetting van het pand door ME en aanhoudingen voor lokaalvredebreuk in het pand zijn geweldloos verlopen. In het pand zijn barricades aangetroffen. Ongeveer 40 actievoerders zijn in een bus geplaatst om naar een locatie elders te worden gebracht. 1/2 https://t.co/KBBaqpCiul

— Politie Utrecht (@POL_Utrecht) May 15, 2024

De actievoerders zelf schrijven op instagram dat de politie 'extreme vormen van geweld' gebruikte. Kort na de ontruiming bleven de betogers de weg blokkeren zodat de bus niet weg kon. De ME heeft daarop ingegrepen om de weg vrij te maken. 

 

Buiten blokkeerden actievoerders de weg waardoor deze bus niet weg kon. Bij het beëindigen van die blokkade moest de ME kortstondig worden ingezet, waarna de bus alsnog kon vertrekken. 2/2 https://t.co/PPjmjnH7Ff

— Politie Utrecht (@POL_Utrecht) May 15, 2024

 

 

 

actie janskerkhof nacht foto DUB

Update 22.25 uur

De politie gaat op last van het openbaar ministerie het pand ontruimen. Agenten gaan via de achterkant van Janskerkhof het pand binnen. Te zien is dat ook de ingang aan de achterzijde geblokkeerd was met stoelen en prullenbakken. Demonstranten staan zowel voor de deur aan de voorzijde als voor de deur aan de achterzijde. Ook zijn er demonstranten die de straat blokkeren. Ze roepen: "We are peacefull." Het begint keihard te regenen.

protest janskerkhof, foto DUB

Achterzijde van Janskerkhof 15a, foto DUB

Update 21.45 uur

Na de mislukte onderhandelingen tussen collegevoorzitter Anton Pijpers en de bezetters, heeft de politie twee onderhandelaars gestuurd. Zij gingen buiten in gesprek met een aantal bezetters. De bezetters hielden echter voet bij stuk: zij zullen het pand niet verlaten, twittert de politie. Omdat de bezetters om 21.30 uur nog steeds niet vertrokken zijn, heeft Pijpers samen met de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen bij wie veel docenten en studenten die demonstreren werken en studeren, het pand gevorderd. Dit betekent dat de bezetters de kans nog krijgen om het pand vrijwillig te verlaten.

Janskerkhof 15a, protest, foto DUB

Collegevoorzitter Anton Pijpers onderhandelt met de bezetters, foto DUB

Update 18.30 uur

Collegevoorzitter Anton Pijpers is inmiddels ter plaatse en praat met de bezetters van Janskerkhof 13a. Pijpers klinkt verbaasd over de nieuwe bezetting omdat er diverse gesprekken zijn geweest en de universiteit heeft toegezegd de banden met Israëlische universiteiten opnieuw te bekijken en haar standpunt ten opzichte van de oorlog in Gaza iets heeft gewijzigd. De demonstranten vinden dit niet voldoende zolang er onschuldige kinderen sterven in Gaza is te horen. 

De demonstranten moeten het pand voor 19 uur hebben verlaten, maar ze lijken hier geen gehoor aan te willen geven. Voor de deur van Janskerkhof staat een relatief kleine groep demonstranten in de regen ter ondersteuning van de bezetters. 

Volgens de universiteit zijn de bezetters het pand Janskerkhof binnengegaan toen er nog colleges bezig waren. De studenten en medewerkers konden het pand verlaten. Later kwamen er meer bezetters die zich "met kracht" langs een medewerker van security hebben "gemanoeuvreerd".

palestina janskerkhof protest

Janskerkhof 15a wordt bezet, foto DUB

16.10 uur
Zo’n honderd betogers kwamen begin van de middag samen bij het rechtenpand op het Janskerkhof om Nakbadag te herdenken en om te protesteren tegen het Palestinabeleid van de universiteit. Uit een appgroep van de actievoerders blijkt dat ze niet tevreden zijn met het nieuwe statement van de UU.

Na een tocht naar het Academiegebouw keerde de groep vrijwel direct terug richting Janskerkhof. Daar gingen tientallen betogers het onderwijsgebouw Janskerkhof 15a binnen. De woordvoerder van de actievoerders sprak van een spontane en ongeplande actie. 

Er werden wel materialen uit een busje gehaald en ook een lading bakstenen werd naar binnen gebracht. "Brick by brick by wall the occupation has to go", werd er geroepen. Ook pallets en grote stoeptegels gaan het pand in.

Na een half uur leek het of de actievoerders weer uit het pand kwamen, maar een deel van de mensen bleef toch en er is ook weer nieuw materiaal naar binnengebracht.

De beveiliging van de UU is erbij aanwezig. De universiteit wacht af wat er gaat gebeuren. De politie grijpt vooralsnog niet in.  

Advertentie