Kleinere stijging servicekosten

SSH heeft energiesteun complexen al verrekend met meeste bewoners

Studentencomplex De Bisschoppen in De UIthof, foto DUB
Servicekosten complexen USP stijgen minder hard dan gedacht, foto DUB

In oktober vorig jaar werden de studenten die wonen in het USP opgeschrikt door de energieprijzen die per januari met zo’n 100 euro zouden stijgen. De bewoners kwamen niet in aanmerking voor landelijke compensatiemaatregelen omdat ze blokverwarming hebben, wat betekent dat bewoners geen eigen gas- of elektriciteitsmeter hebben. Ook de prijzen van complexen en huizen die aangesloten zijn op de stadsverwarming van Eneco konden een fikse verhoging van de energiekosten tegemoet zien.

Vorige maand maakte minister Rob Jetten van Klimaat & Energie bekend dat er ook voor panden met blokverwarming een compensatiemaatregel is ingegaan. SSH heeft daardoor de stijging van de servicekosten dit jaar kunnen beperken voor de studenten. “Voor onze huurders op Utrecht Science Park was de verwachting bijvoorbeeld dat het maandelijkse voorschot voor de verwarming zo’n 100 euro omhoog zou gaan. Door rekening te houden met het prijsplafond voor blokaansluitingen konden we dit bedrag terugbrengen naar 30 euro per maand”, zegt perswoordvoerder Lisa Plender van SSH. Ook voor bewoners die aangesloten zijn op stadverwarming valt de stijging ook mee.

De studentenhuisvester gaat zodra dat kan de subsidies van Jetten aanvragen bij de belastingdienst. In de jaarrekening worden vervolgens alle daadwerkelijke kosten en subsidies verrekend met de bewoners.

De SSH heeft in Utrecht studentenhuizen met verschillende energievoorzieningen. Niet voor alle huizen was het mogelijk om de compensatie al te verrekeningen, valt te lezen op hun site. Een aantal studentenhuizen komt ook niet in aanmerking voor subsidie omdat “een groot deel van onze studenten in 2023 namelijk nog van goedkoop ingekochte elektriciteit en gas genieten”.

 

Advertentie