Online misbruik

Telegram verwijdert bangalijsten, maar zorgen blijven

Het gele kasteel van USC Foto: DUB
Societeit van het USC aan het Janskerkhof. Foto: DUB

Samen met de ouders van de slachtoffers, verenigd in de stichting Stop de Bangalijsten, beklaagde Offlimits zich deze zomer over de weigering van Telegram de lijsten te verwijderen. Persoonlijke gegevens en opmerkingen over uiterlijk en bedprestaties bleven daardoor online te zien. Onder meer de Europese Commissie en de Autoriteit Persoonsgegevens werden gemaand actie te ondernemen.

In een persbericht maakte Offlimits deze week bekend dat Telegram de bangalijsten nu toch heeft verwijderd. Bovendien heeft de organisatie een contactadres bij Telegram gekregen waar melding gemaakt kan worden als nieuwe onwenselijke content verschijnt. 

Telegram onder toezicht
Desondanks blijven er zorgen: de lijsten zijn mogelijk nog steeds terug te vinden in niet-openbare groepen. Offlimits zegt te onderzoeken of ook daar wat aan gedaan kan worden.

Volgens de organisatie kijken de toezichthoudende instanties en ook de Europe Commissie op dit moment kritisch naar de Russische berichtendienst. Verwacht wordt dat Telegram op korte termijn aan strengere regels gebonden zal zijn.

Onrust in studentenwereld
Sinds vorig jaar april verschenen er verschillende bangalijsten op Telegram. De eerste betrof een lijst die was opgesteld door twee leden van het Utrechtsch Studenten Corps. Daarop stonden verschillende leden van de vrouwelijke tegenhanger UVSV. Voor een tweede lijst bleek een 26-jarige man uit Groningen verantwoordelijk.

De lijsten zorgden voor grote onrust in de Utrechtse studentenwereld en veel vrouwen werden lastiggevallen door personen die hen telefonisch of via sociale media benaderden. Het USC werd door het UU-bestuur opgedragen een plan op te stellen voor een cultuurverbetering binnen de vereniging. 

Advertentie